IMG 3243

Пропозиції до проекту Державного бюджету на 2015 рік від профспілок обговорено сьогодні, 19 грудня, у ході наради за участю представників членських організацій та профільних структурних підрозділів апарату ФПУ.

Вів засідання заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Він акцентував увагу присутніх, що формат обговорення основного фінансового документу країни був запланований за участю представників Міністерства фінансів і Міністерства соціальної політики, але, на жаль, запрошення їх до дискусії лишилися без відповіді.

Незважаючи на це, профспілкам потрібно акцентувати увагу на соціальних аспектах Держбюджету-2015, внести свої пропозиції щодо розмірів мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, донести свою позицію до Уряду та широкого профспілкового загалу.

IMG 3240

Як зазначив С.Кондрюк, насамперед потрібно чітко усвідомити, як при ухваленні нового Держбюджету зміняться рівень споживчої вартості доходів українців (насамперед зарплат і пенсій), як зменшиться рівень зайнятості і чи зростуть масштаби бідності в країні.

За оцінками експертів, при формуванні бюджету на наступний рік пропонується йти шляхом скорочення витрат бюджету, натомість фактично нічого не пропонується для його наповнення.

На думку С.Кондрюка, одним з головних елементів наповнення бюджету має бути зарплата, тому що саме із зарплат відраховуються основні податки, ще одним значущим елементом може стати детенізація зарплат і підвищення податкового навантаження на доходи багатіїв.

IMG 3244

Під час дискусії наголошувало на необхідності збереження системи соціального страхування та недопущення зниження розміру соціального внеску, про адресність при здійсненні соціальних виплат та підвищенні купівельної спроможності громадян.

Беручи до уваги стислі терміни роботи над проектом Держбюджету на 2015 рік, учасники робочої наради дійшли спільної думки щодо необхідності обговорення проекту документу із залученням громадськості, а також із соціальними партнерами в рамках СПО або НТСЕР, що вже було запропоновано Уряду. Якщо обговорення проекту Держбюджету буде проходити у форматі парламентських слухань, було запропоновано взяти в них участь профспілковим експертам.

IMG 3250

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ