96160

Активізовано роботу над визначенням пріоритетів бюджетної політики України на 2016 рік. Так, Міністерство фінансів України вже сформувало проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік (додається), який в рамках соціального діалогу надало на опрацювання соціальним партнерам.

Виняткова важливість даного документу полягає в тому, що його положення будуть враховуватися при формуванні Державного бюджету України.

Зазначимо, що 19 лютого п.р. в Мінфіні відбулося обговорення цього проекту, до участі в якому міністерство запросило Сторону профспілок та роботодавців. Профспілковий актив, провівши широке обговорення та узгодивши аргументовані постатейні пропозиції та зауваження до Мінфіновського проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, направив їх розробнику, враховуючи положення чинної Генугоди та Порядку участі представників сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної політики (схвалений Національною тристоронньою соціально-економічною радою).

Як зазначено в проекті, його розроблено відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, Коаліційної угоди та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», програм співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

Слід відмітити, що метою Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» визначено «впровадження в Україні європейських стандартів життя». Прикро, але факт: в проекті Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік закладено продовження масштабних реформ (зокрема, в сфері освіти, охорони здоров’я, державного фінансового контролю та бюджетних відносин, житлово-комунального господарства, енергетики, системи соціального захисту тощо), однак  «впровадження в Україні європейських стандартів життя» наразі не прослідковується. Крім того, профспілки побачили в проекті низку загроз на нейтралізацію яких і направлені надіслані до Мінфіну пропозиції.

З метою забезпечення підтримки громадян, що є вкрай необхідним в умовах, коли прогнозована інфляція за 2014–2015 роки сукупно перевищує 50%, гривня девальвувала майже в чотири рази, а розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій залишаються замороженими на рівні 2013 року, профспілки наполягають на підвищенні державних соціальних стандартів та гарантій; створенні умов і вжиття заходів з метою недопущення скасування та звуження державних гарантій щодо трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників, пенсіонерів, молоді, осіб, що навчаються; дотриманні гарантій щодо проведення індексації грошових доходів населення у повному обсязі; ефективному упереджуючому соціальному захисті малозабезпечених верств населення.

 

Детальніше з профспілковими пропозиціями до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, відправленими до Мінфіну, можна ознайомитися тут. 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ