prapor

 

Цього року виповнюється 29 років з дня найбільшої техногенної та соціальної катастрофи ХХ століття – аварії на Чорнобильській АЕС. 

Учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ціною свого життя і здоров’я рятували людство від згубних наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, за що заслуговують на велику вдячність та шану. Десятки тисяч наших співвітчизників змушені були назавжди залишити рідні домівки на радіоактивно – забрудненій території. Понад 2 млн. українців до тепер відчувають негативний вплив Чорнобиля.

Під спеціальним медичним спостереженням перебувають кілька мільйонів громадян України. В окремих районах, як і раніше, необхідні великомасштабні захисні заходи, без яких неможлива безпечна життєдіяльність людей, що проживають на забруднених територіях. 

Особливу тривогу викликають стан здоров’я учасників ліквідації наслідків аварії, які проживають на забруднених територіях, розвиток онкологічних  захворювань у дітей.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 2006-2016 роки Десятиліттям реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів, здійснення якого повинно бути спрямоване на забезпечення повернення постраждалого населення до нормального життя. На жаль, з вини попередньої влади, Україна не забезпечила гідної участі в проголошеному ООН Десятиріччі реабілітації та стійкого розвитку постраждалих регіонів.

Більш того, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76-VIII від 8 грудня 2014 року відбулось скасування широкого кола пільг і виплат, змінено порядок їх здійснення та переглянуто рівень соціальних гарантій особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», чим фактично порушено право цих громадян на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, які передбачені  статтями 46 та 48 Конституції України.

Така ситуація є не справедливою та потребує відповідного врегулювання.

У зв’язку з цим закликаємо Верховну Раду України та Уряд України до реалізації прав чорнобильців у повному обсязі, передбаченому законодавством України та зупинити будь-які намагання скоротити рівень їх соціальних гарантій.

Профспілки постійно наголошують на необхідності подолання вкрай низького рівня пенсій, зупинення скорочень соціальних виплат і компенсацій учасникам ліквідації наслідків аварії, їх сім'ям та мешканцям постраждалих територій, оздоровлення дітей-інвалідів.

 

Закликаємо Президента України, Кабінет Міністрів України та Верховну Раду України:

належний соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема ті норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», які скасовані/змінені Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76-VIII від 8 грудня 2014 року;

забезпечити безумовне дотримання встановлених законодавством соціально-економічних норм, пільг і гарантій для постраждалих від Чорнобильської катастрофи, виконання відповідних соціальних програм;

при внесенні змін до законів України не допускати зниження соціальних гарантій рівня життя населення, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, підвищувати ефективність заходів, спрямованих на збереження здоров’я, забезпечення зайнятості постраждалих.

 

Федерація профспілок України також звертається до керівників підприємств, державних і комунальних установ, громадських організацій з проханням надати підтримку громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, при можливості допомогти у вирішенні соціально-побутових, житлових, медичних питань, працевлаштуванні.

 

 

Пам'ять по загиблих – у наших серцях!

 

Допоможемо живим героям і постраждалим від Чорнобильської катастрофи!