CКР

13 травня ц.р. відбулось засідання спільної робочої комісії повноважних представників Сторін власників і профспілок з підбиття підсумків виконання положень нині діючої Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 – 2012 роки. Захід відбувся під головуванням заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка та заступника Міністра соціальної політики Віктора Іванкевича.

З профспілкової сторони у засіданні взяли участь В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Українець, керівники та працівники структурних підрозділів апарату ФПУ та її членських організацій.

- Я хотів би вас всіх закликати до певної консолідації, тому що, незважаючи на всі складності політично-економічної ситуації в Україні, процеси соціально-економічного розвитку продовжуються, - наголосив, відкриваючи засідання, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. – Попри все, готуються проект Держбюджету на 2015 рік, програми кандидатів в Президенти України. Тому ми наполягли на підведенні підсумків діючої Генеральної угоди, хоча до неї ставлення зараз і у нової влади, і у роботодавців відносно скептичне. Наше прохання підвести підсумки раніше - у березні 2014 року або у квітні 2014 року не знайшло відгуку. Сьогодні ми маємо визначити ті пункти Генугоди, які вже виконані чи частково виконані, намітити додаткові заходи з метою забезпечення виконання норм Генеральної угоди».

Учасники засідання заслухали інформацію повноважних представників Сторін про виконання положень Генеральної угоди на 2010 – 2012 роки станом на 1 січня 2014 року з урахуванням актуалізованої інформації щодо реалізації окремих її положень протягом І кварталу цього року. (Нагадуємо, що до моменту ухвалення нової Генугоди діє той документ, що був прийнятий усіма сторонами попередньо - на сьогодні - це чинна Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 – 2012 роки).

Учасники зібрання схвалили оцінки положень Генеральної угоди на 2010 – 2012 роки, попередньо узгоджені Сторонами, а підготовлений секретаріатом спільної робочої комісії Сторін перелік положень Генеральної угоди на 2010 – 2012 роки, в оцінці виконання яких є розбіжності, взяти за основу.

Попри палку дискусію представників Сторін ряд пунктів було віднесено до розбіжностей щодо оцінки стану виконання Угоди.

Крім того сторонами досягнуто домовленостей щодо вжиття додаткових заходів (протокольних доручень) з метою забезпечення виконання норм чинної Генеральної угоди.

ІАЦ,

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ

СКР1

СКР2