001 09 Работники ЗТМК на торжественном митинге по случаю 1 мая

 

 

Профспілка металургів і гірників України підтримує позицію ФПУ щодо спроб ревізії календаря національних свят (відповідна заява опублікована на головній сторінці сайту ФПУ). Очевидно, такі громадські діячі, як директор Українського інституту національної пам’яті В.В’ятрович, не мають уявлення ні про робітничий рух у світі, ні про соціальний склад суспільства в Україні. Не знають також, що український народ у своїй більшості – це наймані працівники. Не знають трудового законодавства, згідно з яким посередником між роботодавцем та найманими працівниками виступають профспілки, що завжди стоять в авангарді робітничого руху. Тож день 1 Травня бачиться їм як щось непотрібне. А у всьому світі і у нашій країні першотравневі заходи є лакмусовим папірцем щодо трудової зайнятості та добробуту громадян. Вихідний день 1 Травня – це не пережиток радянських часів, це законне право всіх найманих працівників – від металурга та шахтаря до офіціанта та двірника - виявити робітничу солідарність, якщо порушуються трудові права котрогось із них.

Щодо законопроекту, який рекламується у ЗМІ, можна сказати лише одне: це дуже потужний стимул для того, щоб 1 Травня 2017 року трудящі України провели справжню акцію солідарності із залученням світової профспілкової спільноти, міжнародних правозахисних організацій, засобів масової інформації.

Щиро радимо пану В.В’ятровичу переглянути свої уявлення про робітничий рух. При більш ретельному дослідженні питання міжнародної солідарності трудящих рекламований законопроект, у якому мова йде про вилучення 1 Травня з календаря національних свят,  утратить сенс.

Щодо вилучення з календаря 8 Березня, все-таки, пане В.В’ятровичу, запитайте про це у жінок. Ідеологічний сенс це свято втратило вже давно, молоде покоління сприймає цей день як привід подарувати букет квітів своїм мамам, дружинам чи нареченим, на роботі – це привід подарувати квіти колегам-жінкам. Зараз у нашому суспільстві формується нова шкала національних цінностей. Безумовно, з’являться й нові свята, які стануть улюбленими для громадян нашої країни. А те, що не потрібне народу, відійде саме по собі. Для цього не треба надуманих законопроектів та гучних звинувачень.

 

Секретаріат ЦК ПМГУ