GlvrY3XYR w

 

Фінансування навчальних закладів професійно-технічної освіти обласних центрів у черговий раз загострило проблему підготовки кадрів та відсутність ефективної державної політики в забезпеченні зайнятості населення.

 

Останні роки в державі готували фахівців з вищою освітою без перспективи майбутнього їх працевлаштування та чомусь забули, що економіка потребує кваліфікованих спеціалістів робочих професій. Непродумана політика вже проявилась – на підприємствах області від 10 % до 37 % працівників мають пенсійний вік, а потреба в кваліфікованих робітниках навіть при високій заробітній платі не забезпечується.

У минулому залишилось державне замовлення та відповідне фінансування ПТНЗ. Протягом останніх років фінансовий тягар з державного бюджету перекладається на місцевий рівень. У 2016 році тільки активні дії освітян та профспілок, в т.ч. протесні акції дозволили завершити навчальний процес, виплату заробітної плати працівникам, стипендії учням. А кошти місцевого бюджету – навіть поновити матеріально-технічну базу.

Уряд проголосив передачу функцій та фінансових зобов’язань на місцевий рівень. Але не врегульованою залишається проблема фінансування – гроші міської громади мають витрачатись на потреби місцян, а в закладах профтехосвіти навчаються учні інших населених пунктів і навіть не Черкаської області.

20.03.2017 року в Федерації профспілок області відбулася нарада за участі керівництва управління освіти та науки облдержадміністрації і міськвиконкому, навчальних закладів ПТО обласного центру та голів профспілкових комітетів навчальних закладів, галузевих профспілкових об’єднань.

Учасники наради критично віднеслись до пропозиції робочої групи при міськвиконкомі з питань модернізації п’яти ПТНЗ щодо їх об’єднань, скорочення набору, запозичення досвіду оптимізації закладів в м. Житомир. ПТНЗ Черкаської області будувалися для потреб підприємств області за радянських часів як типові навчальні заклади з відповідною інфраструктурою (гуртожитки, спортивні зали, їдальні), скорочення їх чисельності вже відбулося в попередні роки.

Сьогодні важливо врахувати потребу ринку праці в кваліфікованих спеціалістах робочих професій і завдання не тільки влади, але й роботодавців – забезпечити якість підготовки майбутніх працівників, відновити економіку країни.

Покриття озвученого дефіциту коштів у сумі більше 33 млн. грн.. учасники наради вбачають можливим за рахунок коштів бюджету обласного рівня, м. Черкаси, цільових дотацій з державного бюджету та запропонували обговорення питання на нараді за участі керівників обласної державної адміністрації, обласної ради, Черкаського міськвиконкому до проведення сесії обласної ради ( 24.03.2017 р.) на якій будуть розглянуті питання внесення змін до рішення ради «Про обласний бюджет 2017 року».

 

HbERXQ5EE38

 

Федерація профспілок Черкаської області