ПОЛ

Профспілки Полтавщини активно долучилися до відзначення Дня охорони праці в Україні, що було передбачено заходами Федерації профспілок України.

Зокрема, обласні організації профспілок «Машметал» і працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості, Управління Держпраці у Полтавській області та Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві 28 квітня провели в Кременчуці спільний семінар-навчання активу – громадських інспекторів з охорони праці, членів відповідних комісій профкомів, представників служб з охорони праці підприємств та уповноважених трудових колективів. На заході були підбиті підсумки галузевих конкурсів на звання «Кращий громадський інспектор з охорони праці», переможців відзначили грамотами та преміями. Учасники, а в роботі семінару взяли участь понад 120 активістів та службових осіб, детально обговорили стан виробничого травматизму на підприємствах машинобудівної, хімічної та нафтохімічної галузей, окреслили шляхи вдосконалення громадського контролю за дотриманням законодавства про охорону праці, опрацювали правові новації у цій сфері профспілкової відповідальності. В роботі семінару взяли участь начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці в Полтавській області В.А. Грінюк, начальник Управління виконавчої дирекції ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полтавській області В.Г. Козуб, заступник голови Полтавської облпрофради Г.Н. Таргаєва, представники місцевих засобів інформації.

Слід зазначити, що семінару передувала ціла низка заходів. Зокрема, на підприємствах оновили куточки та стенди з питань охорони праці, профком ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин» провів конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», профком ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» суттєво допоміг сім’ям, котрі втратили своїх рідних на виробництві, активісти кременчуцьких підприємств машинобудування в місцевому парку висадили алею пам’яті про загиблих на виробництві працівників.

Учасники семінару були ознайомлені з організацією та практичним застосуванням вимог нормативних актів з охорони праці та протипожежної безпеки на ПАТ « Кременчуцький завод дорожніх машин « ,                 ПАТ« Крюківський вагонобудівний завод «, ПАТ « Укртатнафта «. Відбувся обмін досвідом роботи . Як відзначали у своїх виступах керівники Управління Держпраці у Полтавській області , галузевих профоб»єднань , обласної ради профспілок , керівники підрозділів з охорони праці підприємств , громадські інспектори , що оптимізація збору достовірних даних вкрай важлива для визначення приоритетів та удосконалення профілактичних програм , що реалізуються на робочих місцях . Це дозволить отримати більш надійні показники ефективності систем охорони праці та визначити , які проблеми пов»язані з охороною праці , в першу чергу вимагають виділення відповідних ресурсів з урахуванням сучасних технологій .

Ганна Таргаєва

Заступник Голови Полтавської обласної