МО4

Актуальні питання організаційного зміцнення профспілкових рядів, підвищення якості та ефективності захисту соціально-економічних прав та інтересів трудящих обговорили 30 травня учасники засідання Центральної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України. У заході взяв участь президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

З доповіддю «Про хід виконання рішень VI з’їзду Профспілки та здійснення заходів щодо виконання критичних зауважень і пропозицій, висловлених делегатами з’їзду» виступив Голова ЦР Профспілки Василь Мойсюк.

МО1

Заслухавши і обговоривши доповідь, Центральна Рада профспілки прийняла постанову, у якої зокрема зазначається: протягом часу, який минув після Шостого з'їзду профспілки, виборними органами всіх рівнів проводилася робота із забезпечення виконання рішень з'їзду та критичних зауважень і пропозицій, висловлених делегатами з'їзду.

В умовах соціально-економічної нестабільності в країні Центральна Рада профспілки, обласні і первинні профорганізації всіляко сприяли виконанню галузевих угод, колективних договорів, направлених на збереження вітчизняного виробництва, робочих місць, зростання заробітної плати і соціальних виплат, охорони праці і здоров'я.

У 2016 році порівняно з 2015 роком припинився спад виробництва у галузях: у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції індекс промислової продукції становив 100,4%, у виробництві фармацевтичних препаратів обсяг виробленої продукції зріс на 3,9%.

Середньомісячна заробітна плата за 2016 рік зросла на 13,8% у хімічній і нафтохімічній галузях і склала 5676 грн., на 28,9% у фармацевтичній промисловості і склала 10639 грн.

У результаті багатьох звернень до влади, акцій протесту та безпосередньої участі профспілок у бюджетному процесі вдалося домогтися підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її розміру на базі оновленого споживчого кошика з 1 січня 2017 року у розмірі 3200 грн.

Для посилення соціально-економічного захисту працівників Центральною Радою профспілки укладено Галузеву угоду з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України на 2017-2020 роки (зареєстрована у Мінсоцполітики 25 квітня 2017 року). Галузеві угоди з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Фондом державного майна України і Союзом хіміків України на 2017-2020 роки та з Міністерством охорони здоров'я України і Об'єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України на 2017-2020 роки знаходяться на підпису у відповідних міністерствах.

 

МО2


З врахуванням вимоги Шостого з'їзду профспілки у липні 2016 року створено Департамент промислової політики у складі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та введено посаду заступника міністра з питань промислової політики. У жовтні 2016 року при Уряді створено Національний комітет з промислового розвитку України, який очолив Прем'єр-міністр України.

За наполяганням профспілок до проекту Трудового кодексу внесено 75 пропозицій, в тому числі^ норму про право працівника відмовитися від виконання роботи у зв'язку з невиплатою заробітної плати у встановлений строк або виплатою її не в повному розмірі, про неврахування у складі мінімальної заробітної плати доплати за роботу у важких і шкідливих умовах праці, за суміщення, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їздний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат та інші.

Надаючи важливе значення питанням резерву кадрів, у вересні минулого року Президія ЦР профспілки затвердила кадровий резерв на голів обласних і Київської міської організацій профспілки та їх заступників, оновила склад Молодіжної ради профспілки. Проводилося навчання профспілкових працівників і активу. Надавалася методична і практична допомога організаціям профспілки.

 

МО

Разом з тим, внаслідок непродуманих і недалекоглядних дій влади при проведенні реформ у країні, становище працівників на підприємствах галузі залишається досить складним. Навіть стабільно працюючі підприємства останнім часом зазнають значних збитків, зупиняються виробництва, тисячі робочих місць поставлено під загрозу знищення.

З початку березня цього року, у зв'язку з припиненням подачі газу постачальником «Укртрансгаз», не працюють підприємства «Рівнеазот», «Азот» у м. Черкаси і «Сєвєродонецьке об'єднання АЗОТ». Заборгованість з виплати заробітної плати на цих підприємствах становить 228 млн. грн. Існує загроза зупинки роботи ПАТ «Одеський припортовий завод».

У хімічній і нафтопереробній галузях, внаслідок неритмічної роботи виробництв, ліквідації і закриття підприємств, відтік кадрів набирає все більших масштабів. Так, лише за минулий рік припинили трудовий договір із підприємствами 8322 особи. Зменшується кількість членів профспілки.

З метою захисту вітчизняних виробників Центральна Рада профспілки зверталася з листами і заявами до Президента України, Прем'єр-міністра України, Міненергетики і МОЗ України, інших відомств і держустанов. Відбувалися зустрічі Голови ЦР профспілки з Прем'єр-міністром України, Віце-прем'єр-міністром, з міністрами галузевих міністерств і керівниками департаментів. Для вирішення питань роботи підприємств створювалися робочі групи і комісії. Є певні позитивні результати цієї роботи, хоча не все вдалося остаточно вирішити.

Залишаються актуальними вимоги щодо забезпечення справедливого реформування оплати праці. Запроваджені Урядом з 1 січня ц.р. законодавчі


зміни в системі оплати праці, зокрема щодо структури мінімальної заробітної плати, спровокували виникнення проблеми їх практичного застосування.

Недостатня увага приділяється розвитку трудового потенціалу, зокрема професійній підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації працівників підприємств, їх оплати праці.

Загалом здійснено заходи із реалізації критичних зауважень і пропозицій, висловлених делегатами Шостого з'їзду профспілки, лише деякі з них перебувають у стаді виконання.

Центральна Рада профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України постановила:

  1. 1.Керівництву Центральної Ради профспілки, головам первинних, обласних і Київської міської організацій профспілки продовжити роботу щодо виконання рішень Шостого з'їзду профспілки, з урахуванням вимог сьогодення, беручи активну участь у проведенні реформ, направлених на збереження вітчизняного виробництва, висококваліфікованого трудового потенціалу, створення нових високотехнологічних робочих місць з гідною оплатою та безпечними умовами праці.
  2. 2.З метою запобігання порушення трудових прав працівників первинним, обласним і Київській міській організаціям профспілки:

- добиватися виконання галузевих угод і колективних договорів у повному обсязі, посилити громадський контроль за виконанням трудового законодавства;

- проводити постійний моніторинг стану реалізації законодавчих змін у сфері оплати праці та погашення заборгованості з виплати заробітної плати;

-   продовжити роботу щодо посилення соціального захисту працівників,
зайнятих на роботах зі шкідливими та важким умовами праці,
актуалізації Списків № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і
показників, зайнятість в яких дає право на пенсію на пільгових умовах;

-   посилити мотивацію профспілкового членства, проводити роботу,
направлену на солідарність і єдність членів профспілки у відстоюванні
своїх прав і інтересів.

Учасники засідання ЦР Профспілки також прийняли Звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку та торгівлі України Степану Кубіву щодо збереження галузі з виробництва мінеральних добрив.

Прес-центр ФПУ