IMG 8997 

 

31 травня 2017 року Профспілка працівників зв'язку України разом з соціальними партнерами у конференцзалі Українського державного центру радіочастот, одного з найкращих підприємств в галузі зв'язку, провели нараду з підбиття підсумків виконання заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, який у 2017 році проходив під девізом: "Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці.

 

В роботі наради взяли участь: заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Шумелюк, завідувач відділу технічної інспекції праці Департаменту охорони праці Федерації профспілок України Тетяна Горюн, представники: НКРЗІ, Держспецзв'язку, Мінінфраструктури, підприємств, установ та організацій галузі, операторів мобільного зв'язку, керівники служб та відділів охорони праці, голови профспілкових організацій підприємств.

Відкрив нараду голова Профспілки працівників зв'язку України Микола Стародуб. У своєму виступі він зазначив, що не випадково Міжнародна організація праці запропонувала такий девіз Всесвітнього дня охорони праці, адже як свідчить статистика, в Україні існує проблема з приховування від розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві. Голова Профспілки звернув увагу присутніх на те, що на підприємствах галузі така проблема відсутня.

Під час наради було заслухано інформацію про проведені заходи на підприємствах, в установах та організаціях галузі зв'язку.

В цілому по галузі в ході проведення заходів до Дня охорони праці, відповідно до затверджених робочих планів, проведено:

- комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці та виробничої санітарії на робочих місцях, додержання вимог безпеки праці під час виконання робіт, забезпечення працюючих спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального та колективного захисту;

- анкетування працівників для виявлення недоліків на робочих місцях;

- зустрічі керівництва підприємств з працівниками щодо поліпшення умов праці, реалізації заходів, спрямованих на мінімізацію виробничого травматизму;

- збір пропозицій від працівників стосовно поліпшення стану охорони праці, створення безпечних та нешкідливих умов праці;

- удосконалення процесу проведення первинних та повторних інструктажів шляхом введення в дію програми "Облік та контроль за проходженням інструктажів з питань охорони праці";

- удосконалення процесу навчання та перевірки знань у працівників, що виконують роботи з підвищеною небезпекою шляхом запровадження програми "Облік навчання з питань охорони праці";

- семінари з працівниками на тему: Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці;

- навчально-практичні семінари та тренування з питань безпечного виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки, утримання будівель і споруд у належному технічному стані, дій працівників у надзвичайних ситуаціях та при наданні першої долікарняної медичної допомоги потерпілим тощо;

- методичні заняття з показом 132 зразкових робочих місць, належного рівня культури охорони праці при виконанні робіт, передбачених виробничим процесом, ведення документації з охорони праці.

На підприємствах, установах, організаціях галузі проводилися конкурси з охорони праці: "Кращий працівник", "Кращий виробничий підрозділ", "Кращий радіотехнічний об'єкт з охорони праці"; перший етап огляду-конкурсу лінійних та ремонтних бригад електромонтерів, бригад з капітального ремонту споруд електрозв'язку, працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою та здійснюють експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки. Організовувалися дні відкритих дверей під назвою "Робоче місце моїх батьків".

Проводилися заходи з вшанування пам'яті загиблих на виробництві: надавалася допомога в облаштуванні могил; відвідання та надання матеріальної допомоги сім'ям загиблих, а також інвалідам праці.

На нараді виступила завідувач відділу технічної інспекції праці Департаменту охорони праці Федерації профспілок України Тетяна Горюн, яка проінформувала присутніх про те, що за підсумками роботи технічних інспекторів праці членських організацій ФПУ за 2016 рік стан безпеки праці в Україні визнаний як критичний, рівень забезпечення захисту охорони здоров'я працівників на виробництві не задовільним. Понад 70 % нещасних випадків, які трапилися на підприємствах, приховуються від обліку та розсліду­вання або ж при розслідуванні не пов'язуються з виробни­цтвом. У таких умовах потребує розроблення та впровадження Національна Стратегія забезпечення охорони здоров'я та життя працівників, забезпечення фінансування та реалізація Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гідної праці та виробничого середовища, а також створення при Кабінеті Міністрів України Національної тристоронньої ради з безпеки та гігієни праці.

У своєму виступі заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Шумелюк проаналізував стан виробничого травматизму на підприємствах сфери "Пошта і зв'язок" та відзначив хорошу роботу у цьому напрямку, а також відповів на численні запитання учасників наради.

За активну участь у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки виробництва та поліпшення умов і охорони праці та з нагоди Дня охорони праці кращі працівники підприємств відзначені Почесною грамотою ЦК Профспілки працівників зв'язку України.

 

IMG 8969

 

Профспілка працівників зв'язку України