Ком-тет2

 

22 червня 2017 року відбулося планове засідання Обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення.

 

Відкриваючи засідання голова обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення, заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Волков С. Г. зазначив, що в умовах зростання пропозиції робочої сили та скорочення попиту на неї - забезпечення продуктивної зайнятості працюючих, ефективне використання робочої сили є особливо актуальним і потребує постійної уваги сторін соціального діалогу.

С першого питання порядку денного «Про стан створення нових робочих місць для сприяння зайнятості населення, в т.ч. за рахунок реалізації інвестиційних проектів» доповідав Глухов С. М., заступник начальника управління праці – начальник відділу трудових ресурсів Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Як зазначив доповідач, відповідно до результатів моніторингу створення нових робочих місць, проведеного згідно з Методикою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 23.09.2013 № 611, у 2016 році в області за рахунок усіх джерел фінансування створено 31,5 тис. робочих місць, що на 14,5 % більше, ніж у 2015 році. З них: 12,3 тис. (39%) – на підприємствах, в установах та організаціях, 19,2 тис. (61%) – за рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населення. За кількістю створених нових робочих місць область посіла 4 місце серед регіонів України. Завдання обласної програми зайнятості виконано на 108,6%.

Як наслідок, на кінець 2016 року єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сплачувало 822 тис. осіб, що на 7 % (52,1 тис. осіб) більше, ніж на кінець 2015 року.

За 3 місяці 2017 року в області створено 12,2 тис. робочих місць, що на 62,7% більше, ніж за відповідний період 2016 року. З них: 5,0 тис. (41%) створено у юридичних осіб, 7,2 тис. (59%) підприємницями та самозайнятими особами. Майже 80% нових робочих місць за цей період були створені у м.Харкові, а також Харківському та Богодухівському районах.

Якісні характеристики зазначених нових робочих місць, які створені юридичними особами, свідчать про активне застосування гнучких форм зайнятості. Так, на 81,5% створених робочих місць зарплата менше або на рівні мінімальної, на 17% - зарплата в межах від однієї до трьох мінімальних заробітних плат і лише 1,6% - із зарплатою більше або рівною трьом мінімальним.

У січні – березні 2017 року в області було ліквідовано 17,8 тис. робочих місць, з них 13,3 тис. це фізичні особи-підприємці, які припинили діяльність у січні 2017 року, що пов’язане із податковими змінами, направленими на детінізацію економіки. У зв’язку з цим, кількість платників ЄСВ в січні 2017 року скоротилася на 10 тис. осіб, однак у лютому-березні поточного року їх кількість поступово зростала і станом на 1 квітня склала 821,9 тис. осіб.

Створенню нових робочих місць та вирішенню питань зайнятості членів малозабезпечених сімей (в тому числі в складі яких є учасники АТО) та внутрішньо переміщених осіб сприятиме реалізація в області пілотного проекту відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1154. Станом на 07.06.2017 обласною комісією з реалізації пілотного проекту відібрано 165 осіб, з них 36 виявили бажання отримати безвідсоткову фінансову допомогу на поворотній основі для організації підприємницької діяльності.

Під час обговорення зазначеного питання Печура Т. М., співголова обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації – начальник управління праці проінформувала членів комітету, що до Верховної Ради України направлено законопроект «Про пенсійну реформу в Україні». Цей законопроект передбачає збільшення мінімального страхового стажу для призначення пенсії з 15 до 25 років та поступово наближення до 35 років для виходу на пенсію при досягненні пенсійного віку у 60 років. Тому, необхідно вивчити сегмент ринку праці серед населення, у якого на час досягнення пенсійного віку не вистачатиме мінімального стажу для призначення пенсії та розробити в області заходи щодо соціального захисту цієї категорії населення.

Інформуючи «Про стан організації роботи з професійного навчання населення, в тому числі безробітних осіб», заступник директора Харківського обласного центру зайнятості Толстих А. І. зазначив, що з метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці протягом 2016 року 16,6 тис. осіб, за 5 місяців поточного року – 10,0 тис. осіб з числа безробітних осіб проходили професійне навчання шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням поточної та перспективної потреб ринку праці. Рівень працевлаштування безробітних після закінчення професійного навчання за 2016 рік становив 96,4 %, за січень-травень 2017 року – 92,6%. Вирішенню проблем забезпечення роботодавців кадрами шляхом професійного навчання в значній мірі, сприяє діяльність Харківського центру професійно-технічної освіти служби зайнятості, на базі якого навчались в 2016 році 4514 безробітних області, з них 1069 безробітних області проходили підготовку, перепідготовку за такими робітничими професіями, як: «верстатник широкого профілю», «налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням», «оператор верстатів з програмним керуванням», «токар», «слюсар-ремонтник», «манікюрник», «педикюрник», «перукар», «швачка», «в’язальник трикотажних виробів та полотна», «кухар», «адміністратор», «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення», «фрезерувальник», «касир торговельного залу», «монтажник гіпсокартонних конструкцій», «штукатур», «маляр», «оператор котельні», «лицювальник-плиточник» тощо. За січень – травень 2017 року проходили професійне навчання у Харківському центрі ПТО ДСЗ – 2189 зареєстрованих безробітних.

Протягом 2016 року здійснювалось підвищення кваліфікації 140 осіб з числа безробітних за підприємницьким напрямком «Стратегічне планування і розвиток приватного підприємництва», у 2017 році – 24 зареєстрованих безробітних.

Також на засіданні члени Комітету прийняли рішення про продовження терміну компенсації 9 роботодавцям понад 6 місяців за працевлаштування 10 зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.

В обговоренні зазначених питань прийняли участь Волков С.Г., Байбакова Н.П., Татаринцева М.І., Макєева А.Г., Печура Т.М., Перепьолкіна Н.В.

 

Ком-тет3

 

Ком-тет

 

Відділ соціально-економічних, правових питань та охорони праці

ОПХО