БЕ1

 

21 серпня 2018 року на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва відбулося заняття Школи керівників бібліотек області на тему «Бібліотека в системі координат культурного простору територіальної громади».

У заході брали участь: Попова Лілія Григорівна, начальник відділу Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Кременюк Михайло Володимирович, заступник голови Вінницької обласної Ради; Городинський Станіслав Станіславович, начальник управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної  адміністрації; Побережна Тетяна Іванівна, голова Вінницької обласної організації профспілки працівників культури, а також директори центральних бібліотечних систем, центральних районних,  міських та публічних бібліотек об’єднаних територіальних громад Вінницької області.

Новопризначений директор ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва Сеник Лариса Борисівна  у своєму виступі виклала основні орієнтири стратегічного розвитку  головної книгозбірні області та взаємодії з бібліотеками ОТГ в умовах децентралізації.

Актуальну та корисну інформацію щодо державної політики, спрямованої на розвиток територіальних громад, отримали учасники школи з виступу Попової Л.Г. «Чотири роки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Регіональний вимір». Були наведені приклади успішної роботи Барської, Калинівської та Тульчинської ОТГ.

 

БЕ

 

Жвавий інтерес з питань забезпечення трудових та соціально-економічних прав і гарантій працівників культури в умовах проведення реформ викликав виступ Побережної Т.І.

До заходу долучився експерт Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування міжнародного проекту Європейського Союзу U-LEAD з Європою Євгеній Шаповал, який ознайомив учасників зібрання з процесом децентралізації в області.

Учасники школи активно обговорювали презентації-виступи  практиків бібліотечної роботи – Коваль О.А., директора централізованої бібліотечної системи Немирівської міської ради; Вонхольської М.В., директора КЗ «Публічна бібліотека Жданівської сільської ради Хмільницького району Вінницької області» та Марченко Т.М., завідувачки науково-методичного відділу Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва.

 В ході дискусії було зроблено акцент, перш за все, на реформі децентралізації, її досягненнях і викликах для працівників культури області.

За результатами роботи найближчим часом будуть напрацьовані пропозиції та рекомендації щодо моделей функціонування бібліотечних закладів об’єднаних територіальних громад.

 

Профспілка працівників культури України