Copy of Осовой 2

 

29 травня п.р. в м. Дніпро відбулися засідання Президії та XI пленум Центрального комітету ПМГУ. У його роботі взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.


Президія розглянула такі питання: про матеріали XI пленуму ЦК профспілки; про затвердження положень про конкурси постів в соціальних мережах і відеороликів «Профспілка - очима молоді»; про заходи, проведені на підприємствах ГМК України в рамках Всесвітнього дня охорони праці. Також рішенням президії оновлений склад представників в Раді Федерації профспілок України.

Профспілку в Раді ФПУ представлятимуть ще дві особи - голова профкому первинної організації «АрселорМіттал Кривий Ріг» Н.Марінюк і голова Донецького обкому ПМГУ Л.Кобзева.


Copy of зал 3

 

З доповіддю з основного питання XI пленуму «Про виконання рішень виборних органів Профспілки» виступив голова ЦК ПМГУ С.Комишев. Він детально зупинився на виконанні рішень, які стосуються підвищення рівня заробітної плати, дотримання законодавства про працю, забезпечення соціального захисту, рівня витрат на охорону праці тощо.
- У 2018 році у металургів зарплата зросла на 34%, у рударів на 35,7%, у коксохіміків на 39%. Рівень середньої заробітної плати перевищив 12 тисяч гривень і на 27-33% вище середнього рівня зарплати по промисловості України до рівня 2017 року, - сказав С.Комишев. - Зростання заробітної плати продовжилось у цього року. З 1 березня на 10% збільшені тарифи і оклади на підприємствах групи "Приват", з 1 квітня тарифні ставки і оклади підвищилися на 10-15% на підприємствах «Метінвест», «Інтерпайп» та інших. Однак ми розуміємо, що 12 і навіть 15 тисяч гривень - далеко  не той рівень зарплати, якого гідний гірник і металург за свій важкий труд.

Copy of президиум

Доповідач також розповів про хід переговорів щодо укладення Галузевої угоди на новий термін. Незважаючи на всі зусилля профспілкової сторони, прискорити процес укладення угоди не вдалося. На завершальній стадії переговорів через принципову позицію сторони роботодавців зафіксувати граничний термін дії Галузевої угоди переговори були припинені. Профспілка категорично проти того, що у разі, якщо Угода не буде укладена на черговий термін, то вони практично втратять силу.
Висвітлюючи питання охорони праці, доповідач згадав про позитивне досягненні: за наполяганням Профспілки вдалося зберегти норму фінансування охорони праці в розмірі 0,6% від суми реалізованої продукції.

- Нам вдалося домогтися від Мінсоцполітики і МОЗ прийняття наказу «Про затвердження Порядку атестації лабораторій» і не допустити порушень термінів проведення атестації робочих місць за умовами праці. Ще одне питання, яке постійно знаходить відображення в рішеннях колегіальних органів Профспілки - відновлення права окремим категоріям працівників на пільгове пенсійне забезпечення за Списками №1 і №2.


Copy of Осовой 1

 

Важливим рішенням Національного органу стандартизації був Наказ про відновлення ГОСТу «Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони». Це сталося завдяки активним діям нашого Профспілки, - наголосив керівник.
У доповіді С.Комишева також було освітлено виконання рішень виборних органів щодо: модернізації навчання профактиву; діяльності правової інспекції праці та підготовки громадських інспекторів праці в первинних організаціях; розвитку молодіжного руху в Профспілці.
У дебатах по доповіді виступили голови профкомів Північного ГЗК Н.Шамріцкая, Часовоярського комбінату вогнетривів А.Гранкін, голова Запорізького обкому ПМГУ В.Седов.
У роботі пленуму взяв участь і виступив Голова ФПУ Г.Осовий. У своїй промові він назвав головні завдання, від вирішення яких залежить майбутнє профспілкового руху в Україні. Зокрема, це - модернізація структури та діяльності ФПУ та профорганізацій, більш активна участь у формуванні законодавчої бази трудових відносин, оперативне інформування членів профспілок тощо.
На пленумі також відбулося нагородження переможців конкурсу «Інформація. Знання. Дія".

Copy of зал 1

 

 Copy of Шамрицкая

Copy of Чередниченко

 

 Інформаційний центр ЦК ПМГУ