P1180233

 

Відбулася ХХІІІ Закарпатська обласна звітно – виборна конференція Профспілки працівників культури України.

 

З багатьох напрямків діяльності Закарпатська обласна профспілкова організація працівників культури – серед лідерів галузевих профспілок нашого краю та обласних організацій галузевої профспілки України. Основою цього є вміння вести соціальний діалог , працювати з людьми, відстоювати їх права та інтереси, вирішувати проблеми галузей, які об’єднує профспілка, домагаючись кінцевих результатів. Саме про це йшлося на ХХІІІ обласній звітно – виборній конференції профспілки працівників культури Закарпаття.

Голова обласної профспілкової організації, член Ради ФПУ Наталія Товтин зробила детальний аналіз зробленого профорганізаціями галузі протягом 2014-2019 років. Її виступ було вдало доповнено матеріалами збірника «Від конференції до конференції» про діяльність галузевої профспілки за звітний період. В числі пріоритетів – внесення на адресу ЦК профспілки працівників культури, владних структур різних рівнів конкретних пропозицій щодо життєдіяльності закладів культури і спорту, журналістів, поліграфістів, соціально – економічний захист працюючих у цих галузях, доповнення до Галузевих угод. Вагомим інструментом захист прав й інтересів спілчан є Угода між департаментом культури ОДА та облорганізацією профспілки, яку нещодавно укладено на новий термін – 2019-2022 роки, а також колективні договори на місцях, якими охоплено усіх працюючих.

Серед позитивних досягнень профспілки – проведення заходів в рамках Року первинної профспілкової організації, початок якого в галузевій профспілці було дано саме в Закарпатській області за участі голови ЦК профспілки працівників культури України Людмили Перелигіної, проведення галузевого огляду – конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію, зборів голів первинних профорганізацій галузі. В числі пріоритетів профспілки також організація роботи єдиного в Україні оздоровчого табору подібного профілю «Гармонія» для творчо обдарованих дітей, виплата профспілкових стипендій студентам з малозабезпечених сімей та дітям –сиротам з Ужгородського музичного коледжу ім. Дезидерія Задора та Ужгородського коледжу культури і мистецтв, профспілкового футбольного турніру серед команд засобів масової інформації до Дня журналіста, піднесення іміджу профспілки працівників культури шляхом їх активної участі у проведенні свят, фестивалів, інших заходів, які проводяться в області. За чисельністю галузева профспілка нашого краю нині займає третє місце серед 17 галузевих профспілок області, хоча на початку звітного періоду була п’ятою.

Проблемними, із уболіванням за стан справ були виступи на звітно – виборній конференції – керівників профспілкових організацій, відділів культури райдержадміністрацій, спортивних структур, а також заступника директора департаменту культури Закарпатської ОДА Ілдики Молнар, начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Закарпатській області Ігоря Сегляника, директора-художнього керівника Мукачівського драматичного театру, члена ЦК профспілки працівників культури України Юрія Глеби, заступника голови Закарпатської облпрофради Василя Захарця та інших – усього 12 виступаючих. І що характерно, традиційного висловлювання «Припинити виступи» жодного разу не прозвучало. Адже в усіх конструктивних виступах акцентувалася увага на проблемах, що мають місце в галузях культури, пропонувалися конкретні шляхи їх вирішення.

В числі першочергових завдань – вдосконалення соціального діалогу, особливо з керівниками нових об’єднаних територіальних громад, оплати праці, й зокрема дотримання законодавства у виплаті доплат і надбавок працівникам культури і спорту, проведення атестації працівників культури і мистецтва, представлення до нагород, відновлення оздоровлення працюючих та їх дітей за кошти Фонду соціального страхування тощо. Усі ці пропозиції взято на контроль і включено до прийнятої постанови звітно – виборної конференції профспілки.

Головою Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури знову обрано Наталію Товтин.

 

 На фото:

-   у президії звітно – виборної профспілкової конференції;

- голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин;

 

P1180270

 

- у залі засідань – учасники обласної звітно – виборної профспілкової конференції;

 

P1180263

 

- колективне фото на згадку.

 

P1180281 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради