комісія

 

 

Нагальне питання забезпеченості коштами закладів галузей освіти та охорони здоров’я розглядалися на засіданні комісії обласної держадміністрації з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій 24 жовтня за участі першого заступника очільника області Бориса Лебедцова, керівників профільних департаментів та голів галузевих профспілкових об’єднань.

За офіційною інформацією Департаменту фінансів ОДА проблемними щодо забезпеченості фінансовим ресурсом є міста Умань, Ватутіне, Сміла, Городищенський, Лисянський, Тальнівський, Кам’янський, Чигиринський райони та деякі громади області.

Керівництво області вбачає причину проблем у непроведенні оптимізації мережі бюджетних закладів, а вирішення – у перегляді видатків місцевих бюджетів та пошуку джерел їх наповнення.

Від обласної адміністрації також направлялись звернення до центральних органів влади щодо виділення додаткових коштів освітньої та медичної субвенції.

Окремо розглянуто питання невиплати заробітної плати працівникам освітянської галузі Канівського району. Критична ситуація склалась в Межиріцькій ОТГ, де педагогічні працівники не отримали ще літні відпускні в сумі 686 тис. грн. Голова освітянської профспілки Канівщини Іван Попенко з тривогою доповів хронологію дій профспілки (неодноразові звернення до владних структур, перемовини з керівниками галузі, ОТГ, району, виступи на сесіях). На його думку, головною причиною виникнення заборгованості – передача освітніх закладів з районного управління освіти до підпорядкування громади з фінансовими боргами. Не вирішено питання офіційної реєстрації заборгованості по зарплаті за розпорядником коштів.

Голова Федерації профспілок області Петро Шевченко від профспілкової сторони учасників засідання привернув увагу до росту соціальної напруги в колективах, низької заробітної плати медичних працівників та освітян, плинності кадрів, необхідності суміщення вакантних посад, неприпустимості надання неоплачуваних відпусток за ініціативи керівників закладів. Щодо проблеми освітян Межиріцької ОТГ запропонував профспілковій організації вступити в колективний трудовий спір з власником та вирішувати проблему в суді.

Також обговорили проблему боргів перед працівниками облавтодорів. Заборгованість з виплати заробітної плати за оперативними даними станом на 18.10.19 становить 5,6 млн. грн.. Заплановані скорочення близько 300 осіб у філіях облавтодорів приведуть до росту соціальної напруги, неможливості якісного утримання автошляхів у зимовий період. Комісія вирішила звернутися до Укравтодору щодо погашення заборгованості. Позиція профспілок – реформування структури служби має проходити з дотриманням чинного трудового законодавства та прав працівників.

Профспілки запропонували розглянути на наступному засіданні комісії питання заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах ПАТ «Черкасирибгосп».

 

Федерація профспілок Черкаської області