99898

 

 

22 квітня на Хмельницькому державному підприємстві «Новатор» відбулася конференція трудового колективу. Головне питання - виконання колективного договору за 2013-2014 роки та прийняття колдоговору на 2015-2017 роки. Також пройшла звітно-виборна конференція первинної профспілкової організації Профспілки авіабудівників України на ДП «Новатор». Делегати обговорили питання життєдіяльності підприємства в різноманітних сферах, обрали новий профспілковий комітет та голову профкому - Олександра Тимофійовича Рижанського.

В роботі конференції взяли участь Голова ЦК ПАУ Ярема Васильович Жугаєвич, Голова Федерації професійних спілок Хмельницької області Геннадій Петрович Харьковський.

Конференція розпочалася з виступу директора заводу Анатолія Андрійовича Вдовиченка, який грунтовно розповів про основні результати виробничої діяльності підприємства за 2014 рік.

- Більша частина надходжень досягнута за рахунок експортних поставок. Це свідчить про значну та успішну роботу з іноземними ринками збуту. Нарощення обсягів виробництва дало нам можливість у 2014 році працевлаштувати на підприємство біля 600 чоловік і, в-основному, - це молодь віком до 35 років. Середньомісячна зарплата зросла на 25,3% й за березень 2015 року склала 6931 грн. За 2014 рік підприємством перераховано в бюджет області та цільові фонди 58,5 млн. грн., з них 36,8 млн. грн. - єдиний соціальний внесок. Військовий конфлікт на Сході України не обійшов і нас. Ми практично втратили всі замовлення РФ щодо виготовлення та постачання спеціальної техніки. Російська Федерація забороняє постачання в Україну стратегічні матеріали, комплектуючі та обладнання. Адміністрації підприємства так і не вдалося добитися, щоб на літаки вітчизняного виробництва встановлювалися наші вироби: «СПС-2000», «Буран-А»… Звернення до генерального конструктора Дмитра Ківи, керівництва ДП «Укроборонпром», екс-Прем’єр Міністра України Ю.В. Тимошенко позитивних результатів не дали. Користуючись нагодою, ми звертаємося до присутнього в залі голови ЦК ПАУ профспілки авіабудівників України Жугаєвича Я.В. з проханням допомогти вирішити питання щодо розміщення продукції ДП «Новатор» на літаках вітчизняного виробництва та відновити роботу НДІ «Буран». Наше основне завдання – зберегти основний напрям заводу – підприємства оборонної промисловості, оскільки ми потрапили в список підприємств, які не підлягають приватизації. Незважаючи на труднощі, адміністрацією підприємства створені всі можливості для високопродуктивної праці: ліквідна продукція, оновлена сучасна технологічна база, кваліфіковані кадри, пристойні умови праці, фінансові, енергетичні, матеріальні та інші ресурси, - зазначив Анатолій Андрійович. Також Анатолій Вдовиченко окреслив основні стратегічні завдання підприємства на 2015 рік та найближчі 5 років. Це - нарощення обсягів виробництва та реалізації продукції в декілька разів, максимальне завантаження існуючих потужностей, нарощення обсягів робіт щодо ремонту, відновлення військової техніки та спеціальних виробів на замовлення військових частин, підприємств МО України, а також - освоєння нових виробів за напрямками виробництва нової техніки: спеціальної, технічних засобів енергозбереження (лічильники газу та води, електроенергії в складі системи «АСКОЕ»), освітлювальної (виготовлення LED-світильників на світло діодах), медичної техніки («УФІТ-СМ», «Простам», «УФІТ-С», «Термолор», «Гемотон», «Аполлон 1М») тощо.

Від профспілкової сторони з доповіддю виступив голова ППО ПАУ на ДП «Новатор» Олександр Тимофійович Рижанський. Він відзначив, що сьогодні дуже важливо бути патріотом свого підприємства, відстоювати інтереси заводу, цементувати корпоративний дух. Причому це стосується усіх сфер життя колективу: виробничої, суспільної, спортивної і культурної. Для цього на підприємстві є всі необхідні умови.

Олександр Тимофійович значну увагу приділив охороні праці та дотриманню техніки безпеки. На підприємстві в повному об’ємі виконується колективний договір, як один з внутрішніх правових актів, що регулює всі виробничі, трудові і соціально-економічні відносини в колективі. На соціальні виплати, згідно колдоговору, лише торік спрямовано близько 7 млн. грн. Щорічно покращуються умови праці, постійно зростає розмір матеріальної допомоги.

За словами голови профорганізації, основне завдання – стабільність і єдність колективу. - Своєю працею, - зазначив Олександр Тимофійович, - ми повинні зміцнювати віру кожного робітника в свій завод. На підприємстві є робота, підвищується продуктивність праці, купується нове високопродуктивне устаткування. В підсумку, тільки торік, зростання виробництва склало 124,7%, зарплати - 125,3%. За перше півріччя 2014 року підприємство посіло 3-є місце серед аналогічних в авіаційній галузі за результатами комплексної рейтингової оцінки соціально-економічної діяльності підприємств і організацій авіаційної промисловості України. Приємно відмітити, що наше підприємство «омолодилося»: середній вік працюючих - 46 років, а ще в 2013 році цей показник був на рівні 52-х. Далі Олександр Тимофійович зупинився на профспілковій роботі та позитивно оцінив роботу цехкомів та профкому загалом.

На зборах відзначалося, що на підприємстві склався сприятливий морально-психологічний клімат, існує порозуміння і співпраця між адміністрацією та профкомом, цехових комітетів з начальниками цехів і відділів. Також окреслено основні напрями роботи, здійснені щодо соціального страхування, оздоровлення співробітників та їхніх дітей.

Значну увагу О.Т.Рижанський також приділив культурно-масовій та спортивній роботі, і відмітив, що профспілковий комітет організовано проводив літні оздоровчі сезони для працівників підприємства та їх сімей на морі, та в Карпатах. Доплата за чотириденні поїздки із профспілкового комітету становила 50% вартості путівки для члена профспілки і 250 грн. - на кожну дитину. Щодо спортивної роботи Олександр Тимофійович відзначив, що профком і надалі проводитиме для працівників спартакіади в два тури, оскільки бажаючих займатися спортом на підприємстві з кожним роком зростає.

На завершення голова профорганізації побажав новообраному профспілковому комітету активності, ініціативи, принциповості та виваженості в роботі, спрямовувати зусилля на збереження трудового колективу, збільшення кількості робочих місць, підвищення заробітної плати, покращення соціальних потреб працюючих.

Наприкінці конференції профспілковий актив був нагороджений Почесними грамотами ЦК ПАУ, Федерації профспілок Хмельниччини, які вручили голова ЦК ПАУ Жугаєвич Я.В., Голова ФП області Харьковський Г.П. Заводчани також отримали подяки від профспілкового комітету, які вручив Рижанський О.Т.

Під час дебатів голова комісії профспілкового комітету по роботі з молоддю Кубасов А.М. відмітив, що спільна робота молодіжної комісії і профспілкового комітету дає можливість вирішувати важливі завдання, в тому числі щодо адаптації молодих спеціалістів на підприємстві. Він також відзначив, що пропозиції молодіжної комісії враховуються при укладанні колективного договору й задовільно оцінив виконання колективного договору за 2014 рік та роботу профспілкового комітету за звітний період.

Голова ЦК ПАУ Я.В. Жугаєвич високо оцінив роботу голови профспілкової організації, профспілкового комітету в цілому і відмітив, що профспілковий комітет в тісній співпраці з адміністрацією підприємства укладають один з найкращих колективний договір в галузі.

Голова ФПО Харьковський Г.П. також вельми схвально відгукнувся про співпрацю адміністрації і профспілкового комітету щодо захисту соціально-економічних і трудових прав працівників підприємства, привітав учасників конференції і побажав фінансового та економічного здоров’я підприємству.

Після обговорення проекту постанови конференції, делегати одноголосно її прийняли. Відповідно, колективний договір за 2013-2014 роки вважається виконаним, а новий - на 2015-2017 роки - доручено підписати директору підприємства і голові профкому. Роботу профкому за звітний період визнано задовільною, звіт ревізійної комісії затверджено. На конференції обрано новий склад профспілкового комітету. Його головою - Олександра Тимофійовича Рижанського.

Виконавчий апарат профспілкового комітету, члени профкому, голови цехових комітетів, профспілковий актив щиро вітає Олександра Тимофійовича з обранням і бажають міцного здоров’я, подальших звершень щодо захисту соціально-економічних, трудових прав членів профспілки.

 

7878

Інструктор профкому з

організаційно-масової роботи

О.Д. Рак.