DSC 8181

 

До засідання шостої Ради  Федерації профспілок Рівненщини профспілковці області готувались відповідально.На нього прибули профактивісти майже всім складом Ради-90 з 94 їїчленів. Адже надто важливій темі воно було присвячено. Профспілкові лідери та профактивісти підняли  питання, яке ось вже майже рік звучить на зборах в первинних організаціях, на пленумах галузевих профоб'єднань, не сходить зі шпальт профспілкової преси. Вони говорили про сучасне бачення профспілкової діяльності і визначали курс на модернізацію та консолідацію дій.
 Те,що така розмова, відкрита і відверта вже назріла,очевидно  було кожному з їїучасників. Бо у профспілковому русі країни,який об'єднує порад 9 млн громадян, відбуваються непрості процеси,пов'язані з відтоком членства, розчаруванням людей у непослідовних і неузгоджених протестних діях профспілок,які втрачають ініціативу там, де її швиденько підхоплюють політики. І це не йде на користь суспільству,бо досягнувши власних інтересів і посівши крісла  у владних кабінетах останні, як правило, не поспішають перейматися, як обіцяли, захистом соціальних інтересів профспілчан, а навпаки чинять тиск, відбераючи ті крихти благ у простого люду,що вдалося всією громадою  відстояти у  їх попередників.

 

DSC 8168

 


- Настав час не говорити,а діяти,- наголосив ,відкриваючи засідання,голова ФПО  Микола Шершун.-Діяти наступально,послідовно, не поступаючись своїм законним правом на організацію  акцій  протесту. Люди повинні бачити, що нас не лякає слово страйк,і відчувати при цьому,що профспілки і організаційно,і фінансово спроможні його забезпечити.Федерація профспілок Рівненщини в числі перших з членських організацій ФПУ підняла це та інші злободенні питання,сформувала колективну думку про те,яким має бути шлях їх розв'язання,узагальнила пропозиції і передала їх на розгляд президії ФПУ. Нас почули. І це радує. Як і обнадіює той факт,що під час  нещодавнього засідання Національноїтристоронньої соціально-економічної ради, участю у ній Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та інших державних мужів, зроблено перші кроки для відновлення соціального діалогу.І відтепер урядовці, роботодавці і профспілки разом будуть системно узгоджувати спільні дії щодо економічного та соціального розвитку країни у 2015-2016 роках. Висновок напрошуеться сам собою-якщо ми хочемо бути сильними-ми маємо такими й бути!

 

DSC 8193


 Цю емоційно-оптимістичну налаштованість на консолідацію і єднання в діях з очільником профспілок Рівненщини Миколою Шершуном  розділили його колеги -керівники галузевих профоб'єднань працівників культури Петро Давидюк та охорони здоров'я Сергій Боровець,голови профспілки працівників АПК Ігор Самков та профспілки працівників державних установ Іларіон Кучерявий.Своїм баченням того,якими мають бути профспілки вже сьогодні на прикладах діяльності своїх організацій поділилися Валентина Решетицька,голова профкому Кузнецовського міського комунального господарства, Тетяна Прилуцька,голова профкому Фонду держмайна України в Рівненській області,Микола Голуб,голова профкому ПАТ "Рівнеобленерго". Ярослав Семенюк,заступник голови обласної організації профспілки
працівників текстильної та легкої промисловості. В усіх цих профспілкових організаціях і об'єднаннях є свої надбання і невирішені справи, але колективна думка була висловлена одна,щоб успішно здійснювати захист своїх профспілковців потрібні взаємодопомога  і підтримка. Бо ж сила профспілок- у єдності!

 

DSC 8218


 Щоб протистояти політиці геноциду в оплаті праці трудівників країни,щоб припинити нищити її економіку і виробництво профспілкам  не стільки треба реформуватися,як об'єднуватися у потужну силу. Цю думку висловив у своєму виступі на засіданні Ради Олександр Сідлецький,голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства. І продовжив,-ми маємо бути потужними і фінансово спроможними. Як і европейські профспілки.
 Олександр Сідлецький вніс пропозицію продовжити наповнення Фонду профспілкової солідарності.який вже створений при ФПО, акумулюючи у ньому добровільні  внески профспілковців з усіх членських організацій. Ця ідея викликала неабиякийрезонанс в залі.ЇЇ втілення обговорювалось  у виступах членів Ради прямо з місць.Врешті вирішили більш глибоко вивчити це питання ізвернутися до членів профспілок області з проханням підтримати цю пропозицію.  

 

DSC 8222


До слова був запрошений присутній на засіданні Ради заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп'ятий. Він тепло привітав профспілчанський актив Рівненщини і  образно виклав своє бачення змін у профрусі України: -маємо бути свідомими,як хочемо жити, куди ідем, яку країну будуємо. Призначення ж профспілок не тільки захищати права і свободи людей,а й бути дволезним, .дворубним мечем у боротьбі за справедливість. А ще кожен з нас має бути як вода-з профспілковими ідеями проникати всюди. Іне боятись-наступати з вірою у Бога і з переконанням, що за нами-сила мільйонів людей доброї волі!


                                                              Інформцентр ФПРО