listovka FPU

 

 

Через Верховну Раду України останнім часом проходять чимало документів, які суттєво знижують соціальні стандарти та обмежують законні права та інтереси працівників.

 

 

 

Ситуацію коментує В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк:

 

 

 

 - Зокрема, мова йде про законопроекти з «новаторськими» ідеями реформування системи соціального страхування. Виникає запитання: чому власне, такі пропозиції не мають обмеження в часі і не пов’язані з витратами Державного бюджету?

 

Ці ідеї проштовхуються частиною соціально невідповідальних роботодавців впродовж останніх 10 років. Роботодавці стверджують, що сьогодні є надвисоке навантаження на фонд заробітної прати, що гальмує зростання як самої заробітної плати, так і детінізації економіки.

 

На наше переконання, це є невідповідальна позиція з двох причин.

 

Причина перша: сьогодні частка заробітної плати в собівартості продукції у середньому по країні складає лише 7-8 відсотків, а нарахування на заробітну плату складає 40 відсотків. Тобто мова йде про збільшення вартості продукції на 3-4 відсотки. При цьому ми акцентуємо, що навіть такі збільшення повністю компенсуються при продажу товарів і послуг кінцевому споживачеві. Коли ми приходимо до крамниці та придбаємо товар або послугу, ми повертаємо виробнику цих товарів і послуг всі понесенні ним затрати.

 

Причина друга: частина соціально невідповідальних роботодавців, наполягаючи на зменшенні цього соціального навантаження на фонд заробітної плати, не відповідають на запитання: а яким чином компенсувати недоотримані соціальні страхові кошти Пенсійному фонду та іншими фондами соціального страхування?

 

Відповідь тут складається з таких варіантів: перший передбачає значно зменшити пенсії, допомоги по вагітності, безробіттю, лікарняним листкам. Це, погодьтеся, не дуже соціально відповідальний варіант. Другий варіант – це компенсація за рахунок Державного бюджету. Але чи можуть соціально відповідальні роботодавці пропонувати такий варіант в умовах тотальної соціально-економічної кризи в країні?

 

І третій варіант – утримання цих коштів із заробітної плати робітника. Скажіть, будь ласка, в період, коли з грудня минулого року заморожена мінімальна зарплата, коли ми вже бачимо реальне падіння рівня життя, чи можна пропонувати утримання із зарплат ще додаткових зборів, чи платежів до соціальних фондів?

 

На переконання профспілок, зазначені пропозиції є катастрофічними: вони можуть призвести до зубожіння всіх, хто має право на отримання соціальної чи інших компенсацій.

 

А головне – ці соціальні обмеження можуть дати роботодавцям набагато менше економії порівняно з тим, якщо вони будуть активніше впроваджувати новітні виробничі та енергозберігаючі технології.

 

Якщо Майдан відбувся як Революція гідності під гаслом шляху до євростандартів, то ми всі маємо рішуче йти до них, долаючи антисоціальні бар'єри і перепони.

 

Тому профспілки вимагають припинити антисоціальний наступ на права трудівників.

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ