СЕМ

Колективні переговори грають значну роль у житті профспілки. І дуже багато тут залежить не тільки від активної позиції тих, хто захищають права та інтереси працівників, але і від того, наскільки ефективно вони можуть це робити. На цьому наголошували учасники першого модулю «Значення колективних переговорів у житті профспілки» семінару-тренінгу «Школа профспілкових переговірників», якій почав роботу 23 березня.

Цей семінар організовано Федерацією профспілок України та Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі. Проходить він в рамках домовленостей ФПУ з Фондом ім. Фрідріха Еберта і є навчанням групи профспілкових активістів на тему: «Колективно-договірне регулювання як основа справедливого економічного і соціального порядку».

Модератори заходу – Віталій Копиш, Володимир Ковальчук.

Учасники семінару представлені профспілками працівників АПК, культури, соціальної сфери, державних установ, оборонної промисловості, енергетики та електротехнічної промисловості, нафтової і газової промисловості, газових господарств, атомної енергетики, виробничників і підприємців, машинобудівників і приладобудівників, радіоелектроніки та машинобудування, машинобудування та металообробки.

Також у семінарі беруть участь представники профкомів первинних профспілкових організацій «ДТЕК Придніпровська ТЕС», ПАТ «Сумихімпром», «Головдерженергонагляд» ДП НЕК «Укренерго», Концерну «Міські теплові мережі м. Запоріжжя» та представнпкиМиколаївської обласної ради профспілок, Запорізької обласної ради профспілок, Федерації профспілок Хмельницької області.

СЕМ1

На важливості участі профспілкового активу в переговорному процесі щодо колективних договорів акцентував увагу Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він проінформував учасників заходу про соціально-економічну ситуацію в Україні, зокрема про антисоціальний наступ на конституційні, соціальні та трудові права людини праці. Це стосується, в першу чергу, замороження зарплат і пенсій, нечуваного досі зростання заборгованості по заробітної платі, посилення податкового тиску на працівників. Не залишились поза увагою Уряду і пенсіонери. Мова йде про обмеження розміру пенсій працюючих пенсіонерів.

Сергій Кондрюк зазначив, що профспілки не вибірають пасивну позицію, не стоять осторонь подій. ФПУ, її членські організації провели Всеукраїнський форум профспілок, масові акції протесту у Верховної Ради, Кабінету міністрів. Не зважаючи на те, що з боку Уряду профспілки так і не дочекалися ні відповіді, ні відповідних дій, вони будуть шукати нові форми забезпечення соціально-економічного захисту людини праці. У вирішенні цих проблем, підкреслив заступник Голови ФПУ, величезне значення мають переговірні процеси – від обговорення колективного договору до дискусій навколо Генеральної угоди.

СЕМ2

Сергій Кондрюк закликав присутніх не просто займатися діагностикою проблем, а знайти можливість солідарювати всіх працівників на відстоювання власних трудових інтересів, захист конституційних трудових прав. Свій виступ він завершив словами глибокого переконання: «Нашій державі необхідна не просто стабільність, а позитивна розвиваюча стабільність в трудовій сфері, а це можуть і повинні зробити профспілки. Україна приречена на процвітання – це процвітання можливе з нами чи без нас, але з нами, профспілками, це може статись набагато швидше».

СЕМ5

Під час першого робочого дня семінару його учасники провели низку дискусій. Серед тих, що викликали гостру, зацікавлену розмову, були такі:

- Що таке колективний договір? Значення колективних договорів і угод.

- Практика укладання колективних договорів в Україні.

- Переговори як форма соціального діалогу.

- Формування команди для переговорів.

- Прийняття рішень в процесі переговорів.

СЕМ6

Семінар продовжить роботу 24 березня. В його программі заплановано презентації, ділові ігри, робота в групах з найбільш актуальних питань колективно-договірного регулювання.

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ