СТРАЙК

 

Якою має бути позиція профспілок в сучасних умовах, коли в країні різко погіршується рівень життя, зменшуються реальні зарплати та пенсії, дуже швидко зростає заборгованість по виплатам заробітної плати? Якими мають бути форми та методи дій профспілок, їх роль підвищенні ефективності вирішення наболілих проблем, що турбують людину праці? Ці та інші актуальні питання були головними під час консультативної наради щодо підготовчої роботи з організації попереджувальних акцій протесту, страйків, що відбулась 11 серпня. У заході взяли участь члени СПО об’єднань профспілок, керівники членських організацій та структурних підрозділів ФПУ. Вів засідання Перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Ця консультативна нарада відбулась в рамках виконання рішення СПО об’єднань профспілок «Про результати роботи примірних органів та подальші дії СПО об’єднань профспілок» від 14 липня 2015 року в частині здійснення всеукраїнськими профспілками підготовчої роботи з організації попереджувальних акцій протесту і проходила в форматі «мозкового штурму».

 

СТРАЙК1

 

Відкрив нараду перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він охарактеризував соціально-економічну ситуацію в Україні, стан забезпечення конституційних, соціально-економічних та трудових прав членів профспілок, проінформував про своє бачення можливого ходу подій та сценаріїв подальшого наступу профспілок з метою захисту законних прав та інтересів людини праці.

Говорячи про можливе загострення соціально-економічної ситуації восени, Сергій Кондрюк підкреслив: профспілкам необхідно вже зараз ретельно підготуватися до цього, бути в авангарді працівників. А для цього треба знати їхні думки та настрої. «Страйк – це не єдиний захід впливу на владу, щоб змусити її поважати людину праці, вести адекватну соціальну політику, - наголосив він. – Готуючись до страйків, ми маємо шукати і альтернативні форми і методи громадського впливу».

 

СТРАЙК4

 

Одне з головних запитань - до чого готуватися профспілкам у вересні-жовтні? До погіршення соціально-економічної ситуації та соціального вибуху, страйку чи соціального діалогу?

Що треба зараз робити профспілковим комітетам, профспілковому активу? Проводити моніторинг заборгованості по зарплаті (зараз 300 000 (!) українців мають справу з заборгованістю), яке є прямим порушенням конституційного права на гідний рівень життя. Галузеві та регіональні профспілки мають проводити навчальні семінари щодо права на страйк та його практичне втілення у життя. Треба вивчити питання, які новітні загрози очікуються у цьому та наступному роках, бути готовими до соціальних вибухів та використати широкий спектр заходів впливу на владу.

У виступі Сергія Кондрюка, учасників наради пролунали конкретні, конструктивні пропозиції, які допоможуть сформувати «дорожню карту» дій профспілок по забезпеченню прав та інтересів працюючої людини.

 

СТРАЙК3

 

Так, керівник Департаменту міжнародної роботи ФПУ Василь Шилов проінформував про досвід проведення акцій протесту, зокрема страйків, в країнах Євросоюзу. Особливу увагу він приділив законодавчому забезпеченню у цієї сфері в Європі і в Україні.

 

СТРАЙК5

 

Заступник Голови Конфедерації вільних профспілок України Анатолій Акімочкін зробив акцент на ретельної підготовці таких акцій, як страйки. Він підкреслив, що в українському законодавстві дуже багато «білих плям» у цієї сфері, які на користь владі та роботодавцям, а не простим працівникам.

 

СТРАЙК7

 

Заступник Голови ФПУ Євген Драпятий проінформував про хід та підсумки опитування членів профспілок щодо подальших дій ФПУ в разі ігнорування Урядом Вимог Профспілок, яке проводилось на виконання рішення Президії ФПУ від 5 лютого 2015 року.

СТРАЙК-ОНИЩ

 

Про необхідність та важливість соціальної ідеології для профспілок говорив Голова Всеукраїнського об'єднаня профспілок "Єдність" Анатолій Оніщук. Він закликав більш активно та жорстко вести діалог з владою та роботодавцями. А головно, впевнений він, - це інформаційне забезпечення дій та акцій профспілок. Люди мають знати, хто дійсно є захисником їх прав та інтересів.

 

СТРАЙК8

 

Як готуватися та як проводити страйк – це головна тема виступу заступника Голови профспілки трудящих металургійної та гірнічнодобувної промисловості України Олександр Рябко. Він вважає, що проводити страйк тільки в одної галузі мало ефективно, треба, якщо до цього дійде, проводити всеукраїнську акцію. Він також запропонував провести Всеукраїнські збори керівників профкомів великих підприємств, на яких окреслити перспективні дії.

 

СТРАЙК12

На нараді зі своїми пропозиціями також виступили заступник Голови профспілки працівників вугільної промисловості Валерій Мамченко, керівник управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобченко, відомий політолог Юрій Буздуган та інші.

Було вирішено продовжити консультації.

 

Прес-центр ФПУ