Чверть століття незмінно працює вчителем фізичного виховання і очолює первинну профспілкову організацію у Губківській школі Кручок Володимир Іванович.

Так сталося, що призвали вісімнадцятирічного Володи­мира до лав Радянської армії 9 травня 1985 року, тобто в День Перемоги. Щось у цьому було незвичне...

        Юних новобранців від­разу відправили з призовного пункту у м. Ашхабад, що в Туркменістані, а це поруч з Афганістаном, де у той час йшла кровопролитна безглузда війна.

         Уже з перших днів служби у навчальному підрозділі Во­лодимир і його друзі-строковики зрозуміли, що їх готують до служби в Афгані. Правда, про це, щоб не тривожити рідних, хлопець не писав їм. Не повідомляв навіть тоді, коли вже ступив на обпалену війною землю... Лише згодом земляки, які служили разом з Володи­миром, розповіли батькам і близь­ким, в яке пекло потрапив їх син. А ще рідні про те дізна­лись зі специфічних номерів польової пошти, які стояли на конвертах.

- Моя служба в Афганістані розпочалася з тієї миті, коли нас, випускників «учебки», відправили вантажним літа­ком з Ашхабаду в афганський Джелалабад. Окрім диском­форту, у нас під час посадки від різкого перепаду атмос­ферного тиску ледь не полопали вушні перепонки.

Потрапивши у 66 мотострілецьку бригаду, він розпо­чав службу оператором-навідником бронетранспортера.

         Головним завданням було супроводжувати ко­лони з вантажами і військами, тобто захистити їх від засі­док і нападів душманів. Траплялося доправляти на аеро­дроми до «чорних тюльпанів» цинкові домовини з тіла­ми наших полеглих воїнів.

         Звичайно, спочатку було страшно. Але так влаштова­не життя, що людина з часом звикає до всього. Адже ін­шого вибору тоді не було... - при­гадує Володимир Іванович.

         За два роки важкої і небезпечної служби у Афганістані старший сержант, командир відділення В. І. Кручок ра­зом зі своїм екіпажем брав участь у близько п'ятидесяти бойових операціях.

        Часто, пересилюючи страшну спеку і спрагу, доводи­лося високо в горах виявляти сховані душманські бази з боєприпасами і продовольством. І все це, нерідко, треба було робити під нещадним вогнем супротивників, даючи їм відсіч з кулеметів, автоматів та гранатометів.

        Вкрай небезпечною справою був супровід колон. Адже душмани влаштовували підриви мінами техніки, яка йшла у голові та хвості колони, а тоді починали із засідок шале­но обстрілювати наших воїнів.

         Під час таких боїв часто отримували поранення і гинули друзі. Досі у пам'яті В. І. Кручка стоїть сутичка з душмана­ми, в якій поліг його товариш Василь Лоненко з Москви.

         - Чимало крові і смертей довелося бачити, але Господь і Ангел мій небесний вберегли мене від поранень. На моє превелике щастя: смертю розпоряджалися не люди, а Всевишній… - схви­льовано говорить колишній воїн-афганець.

        - Я їм завжди дякую за це і за те, що вони почули благальні молитви моєї матінки, вберегти від біди її сина. Скільки вона, рід­ненька, виплакала сліз, чекаючи мене з тієї клятої бойні!

        Звичайно, на війні було як на війні. Траплялися й командири-самодури і солдати - «старики» з їх жорсто­кою «дідівщиною»...

        Але, на щастя, у підрозділі, де служив Володимир Івано­вич, були мудрі офіцери і прапорщики, які всіляко допо­магали своїм юним підлеглим вижити у тій страшній війні, по-батьківськи ставилися до них. Зокрема, він хороши­ми словами донині згадує прапорщика Кириченка, його щиру турботу про своїх молодших бойових побратимів.

  Повертаючись подумки у ті далекі роки, колишній воїн-афганець пригадує, що у них, радянських воїнів, були нор­мальні стосунки з місцевим населенням, яке приходило до місць розташування військових підрозділів, щоб обмі­няти якісь свої національні сувеніри на мило чи продук­ти харчування. Тому й не було випадків, щоб цивільні аф­ганці обстрілювали наших бійців, нападали на них, як це траплялося в інших регіонах Афганістану.

        12 травня 1987 року – особливий день у житті Володимира Івановича - він повернувся у рідний Губків. Тоді його мама, яка була в полі, дізнавшись про при­їзд любого синочка, бігла-летіла в село, а сльози радос­ті бриніли у її очах. Як тепло зустріли домашні Володю, як ніжно обнімала мати свою кровинку! Таки діждалася крізь безсонні ночі і вистраждані дні...

        Багато води спливло з тих пір. Володимир Іванович має звання «Відмінник освіти України», нагороджений «Почесною грамотою» Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Разом з дружиною Любов'ю Володимирівною народили і виховали двійко хороших дітей. Донька Гали­на вже закінчила навчання в РДГУ, працює вчителем а син Дмитро - випус­кник Соснівського професійного ліцею.

        І хоча минуло багато літ після афганської війни, та вона назавжди залишилася у спогадах В. І. Кручка та його бо­йових друзів. Про неї вони, зокрема, згадують під час тра­диційних щорічних зустрічей. У хвилини відвертості ко­лишні воїни-афганці щиро, без помпезності пригадують той час, коли вони чесно і мужньо виконували свій сол­датський обов'язок і вимоги військової присяги.

 

 

Якимець І.І.,

Голова ради Березнівської районної організації профспілки працівників                                                                                        освіти