Изображение 1383

 

Якими б полярними не були сьогодні оцінки афганської епопеї, ми з повагою повинні ставитись сьогодні до людей, які брали участь у тих подіях.

         … Вісімнадцятирічним потрапив у гирло бойових дій Ігор Пилипенко. Прикордонник, стрілець-бортмеханік гвинтокрила «МІ-24», він разом зі своїм екіпажем здійснив сотні бойових вильотів. Неодноразово наші воїни, підтримуючи з повітря дії наземних військ, потрапляли під обстріл душманів, були й аварійні посадки. З якою надією, розповідав І.Пилипенко, чекали наші бійці допомоги з неба. Бо іншої надії на спасіння, враховуючи умови гірського Афганістану, майже не було. Авіатори підвозили підкріплення та боєприпаси, накривали ворога вогнем, забирали поранених..

         Чимало, звичайно, залежало від досвідченого командира підполковника росіянина Олександра Картукова , але йому під стать були й інші члени відважного екіпажу – штурман росіянин Володимир Вешкурцев, технік – білорус Олександр Лукінчук і він, старший сержант українець Ігор Пилипенко. Це було справжнє фронтове братство, про яке ніколи не можна забути.

         Бачив Ігор чимало прикладів героїчних вчинків наших воїнів. Це була справжня школа мужності й життя, перевірка характеру. І хіба можна в чомусь сьогодні можна звинувачувати їх, 18-20-річних хлопців, вчорашніх школярів, які, прийнявши присягу, гідно виконували свій військовий обов’язок…

Знайшов себе воїн-інтернаціоналіст Ігор Пилипенко і в мирному житті. Після закінчення педінституту працює в селищі Покровка в місцевому ліцеї викладачем географії та біології. Завоював авторитет і повагу. І ось уже 15 років колеги обирають Ігоря Борисовича головою райкому профспілки працівників освіти і науки. Він об’єднує 30 профорганізацій, майже 900 членів профспілок. І всі вони відчувають повсякденну увагу профспілки та її лідера.

В Покровському районі на високому рівні діє колдоговірна система, забезпечується своєчасна виплата освітянам зарплати, коштів на відрядження для підвищення вчителями своєї кваліфікації. Велика увага приділяється правовому захисту, культмасовій та виховній роботі, оздоровленню працівників та членів їх сімей.

Але в той же час доводиться райкому вирішувати й проблемні питання. Зокрема, щодо забезпечення педагогів побутовими послугами, фаховою літературою, житлом (особливо – молоді; тільки минулого року до району прибули на роботу 11 випускників педвузів).

Педагогічній справі присвятив себе ще один воїн-афганець Олег Тупиця. Як і І.Пилипенко, він теж потрапив у Афган ще зовсім молодим і теж не раз ходив поруч зі смертю. За мужність був відзначений медаллю «За бойові заслуги». Сьогодні Олег Леонідович – вчений і педагог, доктор політологічних наук, зав.кафедрою політології Дніпропетровського національного університету. Майже 15 років обирається головою профспілкової організації цього вузу.

Коли студенти цікавляться у О.Тупиці афганськими подіями, він, разом з військовою темою, обов’язково акцентує увагу й на гуманітарній місії радянських людей, які, на відміну від нинішнього натовського контингенту у цій країні, допомагали відбудовувати її економіку, інфраструктуру та соціальну сферу.

На це ж звертає увагу ще один воїн-інтернаціоналіст підполковник у відставці Володимир Вахнюк,  який очолює зараз профком управління праці та соціального захисту населення Жовтоводської міськради. Інженерна частина, в якій він служив, не тільки виконувала бойові завдання, але й будувала мости та дороги до афганських міст і кишлаків. Як замполіту роти, Вахнюку часто доводилося спілкуватися з представниками місцевих громад, релігійними діячами і він бачив, з якою вдячністю афганський народ сприймав нашу допомогу у відновленні мирного життя на цій багатостраждальній землі.

А колишній голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Василь Ткаченко, перебуваючи у 1985-1987 рр. в Афганістані в якості радника ВЦРПС, допомагав у створенні там профспілок, розвитку соціальної сфери.

Сьогодні, 6 лютого, під час урочистого заходу з нагоди Дня Дніпропетровського облпрофоб’єднання його голова В.Дубіль вручив воїнам-афганцям нагороди ФПУ – знак «Профспілкова звитяга» О.Тупиці та В.Вахнюку і знак «Профспілкова відзнака» - І.Пилипенку. Ветеран профспілкового руху В.Ткаченко нагороджений Почесною грамотою ФПУ.

В.Коврига,

зав.прес-центром

Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

Изображение 1401