39f1091ecd 214246

26 травня 2014 року питання цінової ситуації в Україні та зниження купівельної спроможності громадян розглядалося на засіданні СПО об’єднань профспілок .

Відповідно до пункту 2.3 Рішення СПО об’єднань профспілок від 26.05.2014 № 14-4 було надіслано звернення до Антимонопольного комітету України з вимогою забезпечити:

- контроль за узгодженими діями суб’єктів господарювання та дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій;

- протидію зловживань монопольним становищем у сфері ціноутворення суб’єктами господарювання; а також прохання надати інформацію про результати перевірок, вивчення цінової ситуації на споживчому ринку, аналітичних матеріалів.

Враховуючи налагоджений соціальний діалог з Антимонопольним Комітетом України, АМКУ надіслано детальну, грунтовну та розгорнуту інформацію із вищевказаних питань за січень-липень ц.р. (відповідь АМКУ додається) (попередні аналітичні матерали надсилалася профспілкам Комітетом у липні ц.р. за січень-червень ц.р.)

За інформацією АМКУ, протягом січня-липня ц.р. припинено 3540 (що на 363 порушення більше ніж за січень-червень ц.р.) порушень законодавства про захист економічної конкуренції відповідно до Законів України «Про захист економічної конкуренції», «Про захист від недобросовісної конкуренції» та дій щодо запобігання таким порушенням внаслідок внесення Комітетом рекомендацій суб’єктам господарювання.

Відповідно до додаткових роз’яснень, наданих Комтетом, інформуємо, що Комітетом було проведено перевірки на наступних ринках народного господарства: транспорту; житлово-комунального господарства; нафти і нафтопродуктів; газу та електроенергії; агропромислового комплексу та продовольчих; промисловості; фінансових; невиробничих; зв’язку та ритуальних послуг; охорони здоров’я та ритейлу.

Протягом січня-липня 2014 року на порушників накладено штрафів на суму понад 73,228 млн. грн. (що на 53,757 млн. грн. більше ніж у січні-червні ц.р.) На сьогодні ними сплачено до державного бюджету понад 17,751 млн. грн. штрафів та пені.

Антимонопльним комітетом України проведено 176 перевірок суб’єктів господарювання, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та органів адміністративно-господарського управління та контролю, матеріали яких долучено до справ.

За результатами перевірок розпочато розгляд 133 справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції і надано 118 рекомендацій щодо запобігання таким порушенням.

8 липня АМКУ наддав Київській міській державній адміністрації рекомендації про вжиття заходів для врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку води, з метою усунення умов для вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

За інформацією АМКУ, органами Антимонопольного комітету України здійснюється постійний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на соціально важливих ринках та під час регулювання цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами господарювання.

Є домовленість з Антимонопольним комітетом України щодо отримання аналогічних аналітичних матеріалів за підсумками 2014 року, з метою інформування членів СПО об’єднань профспілок.

Принагідно інформуємо, що СПО об’єднань профспілок листом від 03.09.2014 № 04-18\818-СПО надіслало членам СПО надіслані Комітетом інформаційні матеріали (копія додається).

Додаток: відповідь Антимонопольного комітету України та лист членам СПО.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту