verkhovna-rada-ukrainy-029

22 березня 2016 року під головуванням Бабак А.В. - заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, керівника Робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д) проведено п’яте засідання Робочої групи.

У засіданні взяли участь представники Мінрегіону, НКРЕКП, КМДА, ПАТ «Київводоканалу», Держенергоефективності, обслуговуючих компаній, керівники тепло- водопостачальних підприємств, Асоціації підприємств будівництва та житлово-комунального господарства, Асоціації міст України, Громадської спілки «Асоціація управителів житла», Федерації профспілок України, громадських інституцій, міжнародні експерти.

В ході засідання було обговорено концептуальні питання щодо визначення:

- моделі відносин з виконавцями комунальних послуг в багатоквартирному будинку: прямі договори споживача із монополістом – виконавцем комунальних послуг та/або колективне замовлення споживачів – уповноважена споживачами особа (замовник) – монополіст (виконавець комунальних послуг);

- правового регулювання відносин сторін у визначених моделях: істотні умови типових договорів, права, обов’язки, відповідальність;

- механізмів здійснення контролю діяльності сторін договірних відносин та якості наданих послуг на точці обліку води, теплової енергії, та його наслідків.

Гостру дискусію викликало обговорення запропонованого принципу укладення договорів у разі, якщо мешканці будинку не визначились з формою управління будинком. Думки розділились - частина фахівців була за застосування колективного замовлення житлово-комунальних послуг, оскільки за мешканців багато питань з монополістами вирішуватимуть управителі, ОСББ, інші висловлювались за введення прямих договорів, які наразі в більшості розповсюджені в Україні.

За словами, керівника Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегоша Гайди, у Польші у багатоквартирних будинках застосовують колективне замовлення житлово-комунальних послуг. Аналогічна практика і у Франції, Фінляндії. У разі неплатежів за житлово-комунальні послуги – це відключення, навіть якщо половина мешканців сплачує за послуги. Усвідомлення цього виховує в Європі свідомих споживачів.

Члени Робочої групи вирішили провести наступне засідання 1 квітня 2016 року о 14:00 для прийняття узгоджених рішень з раніше обговорених питань.

Нагадуємо, що засідання Робочої групи є відкритими, у разі бажання взяти участь у засіданнях необхідно зареєструватися у секретаря Робочої групи Бєльдєй М.В. за телефоном 255-48-00.

Департамент захисту соціально-економічних прав