АТБ

Яніс Варуфакіс, колишній міністр фінансів Греції, лідер партії MeRA25, професор економіки Афінського університету:

 «Національні уряди вважають за краще не використовувати величезні повноваження, щоб ті, хто збагатив глобалізацію, могли використовувати свої власні.

 КАРТКОВИЙ БУДИНОЧОК

 Система брехні, яку ми несвідомо прийняли. Так виглядає наша впевненість під час глибоких криз. Такі епізоди шокують нас, змушуючи усвідомлювати, наскільки небезпечні наші припущення. Ось чому цей рік нагадує стрімко регресний прилив, що змушує нас протистояти прихованим істинам.

Раніше ми не без підстав вважали, що глобалізація завдала удару по національним урядам. Президенти тремтіли перед ринками облігацій. Прем'єр-міністри ігнорували бідняків своїх країн, на відміну від Standard & Poor's. Міністри фінансів вели себе як шахраї з Goldman Sachs і сатрапи Міжнародного валютного фонду. Медіа-магнати, нафтовики і фінансисти, так само як і ліві критики глобалізованого капіталізму, погодилися з тим, що уряди більше не контролюють ситуацію.

 ЗВІРИНИЙ ОСКАЛ

 Потім вибухнула пандемія. Водночас уряди відростили кігті і оголили гострі зуби. Вони закрили кордони і посадили літаки, ввели драконівську комендантську годину в містах, закрили театри і музеї і заборонили нам втішати своїх вмираючих батьків. Вони навіть зробили те, що до апокаліпсису ніхто не вважав за можливе: скасували спортивні заходи.

Таким чином був розкритий перший секрет: уряди намагаються зберегти свою безжальну владу. У 2020 році ми виявили, що уряди віддають перевагу не використовувати свої величезні повноваження, аби ті, кого збагатила глобалізація, могли використовувати свої власні.

Про другу істину багато хто підозрював, але боявся заперечити: грошове дерево реально існує. Уряду, які заявляли про своє безгрішшя щоразу, коли їх закликали заплатити за лікарні або школи, раптово знайшли купу грошей для оплати примусових неоплачуваних відпусток, націоналізації залізниць, поглинання авіакомпаній, підтримки автовиробників і навіть тренажерних залів і перукарень.

Ті, хто зазвичай протестує проти того, що гроші не ростуть на деревах, що уряди повинні дозволяти картам лягати, так як їм завгодно, зберігали мовчання. Фінансові ринки святкували цю подію замість того, щоб гнівно накидатися на держави, звинувачуючи їх в розбазарюванні грошей.

 КОНКРЕТНИЙ ПРИКЛАД

Греція - прекрасний приклад третьої істини, розкритої в цьому році: платоспроможність - це політичне рішення, по крайней мере, для багатого Заходу. Ще в 2015 році державний борг Греції в 320 млрд. Євро перевищував національний дохід в розмірі всього лише 176 млрд. Євро. Проблеми країни були на перших шпальтах газет усього світу, а лідери Європи нарікали на нашу неспроможність.

Сьогодні, в розпал пандемії, яка погіршила стан економіки, Греція не є проблемою, хоча наш державний борг на 33 млрд. Євро більше, а дохід на 13 млрд. Євро менше, ніж у 2015 році. Влада Європи вирішили, що десятиліття боротьби з банкрутством Греції досить, тому вирішили оголосити Грецію платоспроможною. Поки греки обирають уряди, які послідовно передають безмежній олігархії залишки (державного або приватного) багатства, Європейський центральний банк буде робити все можливе - купує стільки державних облігацій Греції, скільки необхідно, - щоб не привертати уваги до банкрутства країни.

Четвертий секрет, розкритий в 2020 році, полягає в тому, що гори сконцентрованого приватного багатства, які ми спостерігаємо, мають дуже мало спільного з підприємництвом. Я не сумніваюся, що Джефф Безос, Ілон Маск або Уоррен Баффет вміють заробляти гроші і керувати ринками. Але лише крихітний відсоток накопиченої ними видобутку є результатом створення цінностей.

Подивіться на колосальне зростання з середини березня стану 614 мільярдерів Америки. Ті додаткові 931 млрд. доларів, які вони накопичили, не є результатом яких-небудь інновацій або винахідливості, що принесли додатковий прибуток. Вони стали багатшими уві сні, якщо можна так сказати, оскільки центральні банки наповнили фінансову систему штучними грошима, що призвело до різкого зростання цін на активи і, отже, збільшення стану мільярдерів.

 ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА

 Завдяки рекордно швидкій розробці, тестування, утвердженню і впровадженню вакцин проти COVID-19 був розкритий п'ятий секрет: наука залежить від державної допомоги, а її ефективність не пов'язана з громадської репутацією. Багато оглядачів співають дифірамби здатності ринків швидко реагувати на потреби людства. Але не слід випускати з уваги іронію: адміністрація самого антинаукового президента США, - який ігнорував, залякував і висміював експертів навіть під час найстрашнішої пандемії за сторіччя - виділила 10 мільярдів доларів, щоб гарантувати вченим необхідні їм ресурси.

Але є ще більший секрет: не дивлячись на те, що 2020 рік був для капіталістів знаменним роком, капіталізму більше немає. Як таке можливо? Як можуть капіталісти процвітати коли капіталізм перетворюється у щось інше?

Запросто. Найбільші апостоли капіталізму, такі як Адам Сміт, підкреслювали його непередбачені наслідки: саме тому, що прагнуть до прибутку люди не звертають уваги на інших, вони врешті-решт слугують суспільству. Ключем до перетворення приватного пороку в громадську чесноту є конкуренція, що спонукає капіталістів продовжувати діяльність, яка максимізує їх прибуток. На конкурентному ринку це служить загальному благу, збільшуючи асортимент і якість доступних товарів і послуг при постійному зниженні цін.

Неважко зрозуміти, що капіталісти можуть домогтися більшого при меншій конкуренції. Це шостий секрет, який розкрив 2020 рік. Звільнені від конкуренції, колосальні платформні компанії, такі як Amazon, на диво добре впоралися з крахом капіталізму і заміною його чимось, що нагадує техно-феодалізм.

 ПРОМІНЬ НАДІЇ

 Але сьомий секрет, розкритий в цьому році, являє собою промінь надії. Незважаючи на те, що радикальні зміни ніколи не були легкими, тепер цілком очевидно, що все могло бути інакше. Більше немає причин, за якими ми повинні приймати речі такими, якими вони є. Насправді, найважливіша істина 2020 року зафіксована у вдалому і елегантному афоризмі Бертольда Брехта: «Оскільки все так, як є, речі не залишаться такими, як є».

Я не можу придумати більшого джерела надії, ніж це одкровення, зроблене в рік, який багато хто вважав би забути».

 https://www.socialeurope.eu/the-seven-secrets-of-2020