А10 

Культура – всьому голова. В цьому, безумовно, можна було ще раз переконатися, слухаючи виступи учасників II Пленуму ЦК Профспілки працівників культури України, що відбувся 1 липня у столичному Будинку профспілок. В роботі Пленуму взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, представники соціальних партнерів – заступник Міністра культури України Лариса Петасюк, Голова Держкомітету телебачення та радіомовлення Олег Наливайко, Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернатицький, заступник Голови ГО ФСТ «Спартак» Григорій Верзун.   

А11 

«Вкрай важливим для нас є продовження тісного конструктивного діалогу з нашими соціальними партнерами: Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством спорту, єдиним акціонером НСТУ - Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, - зазначила у доповіді Голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна. - . Адже, коли Профспілка працює над проєктами законів, постанов та урядових рішень, які торкаються соціальних питань працівників галузей культури, ми завжди їх не просто обговорюємо, а знаходимо порозуміння. Це дуже важливо, адже всі реформи, що здійснюються, ми сприймаємо в один і той самий спосіб. Нас об'єднує найголовніше – бажання не загубити в цих реформах чутливу, жертовну душу і суб’єкт культурного працівника. Ми маємо розуміти, і я це підкреслюю, що нічого не має бути втраченим, ніхто не повинен позбутися роботи чи зарплати. Адже, надати реальний поштовх розвитку території може лише вільний і захищений державою громадянин, який із умовного «найманця»  перейде в цивілізований статус – господаря свого регіону».

А12

Проте, наголосила Голова Профспілки, реалії сьогодення зовсім інші. Реформа адміністративно-територіального устрою майже поставила галузь культури на коліна. Постійний моніторинг, який проводиться регіональними організаціями Профспілки та спільне з міністерствами опрацювання виявлених проблемних питань і є на сьогодні, мабуть, найголовнішим у нашій спільній комунікації. Адже, саме адміністративно-територіальною реформою зумовлена втрата об’єктів культури і спорту та створюються передумови для згортання культурного процесу у регіонах, критично знижується рівень забезпечення доступності культурних послуг і можливостей для створення якісного та креативного продукту в громадах.

А13

Про необхідність розвитку соціального діалогу у вирішенні актуальних питань підвищення ефективності соціально-економічного захисту працівників культури говорили заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, голова Житомирської обласної організації Профспілки, голова Федерації профспілок Житомирської області Нелля Паламарчук, заступник Міністра культури України Лариса Петасюк, Голова Держкомітету телебачення та радіомовлення Олег Наливайко, Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернатицький та інші виступаючі:

А23

А14

А16

А22

У доповіді та виступах пролунали конкретні ділові пропозиції щодо підвищення ефективності, пошуку нових форм і методів захисту соціальних, економічних і трудових прав та інтересів спілчан.

Фахівці Міністерства культури України, які взяли участь у роботі Пленуму, відповіли на численні запитання членів ЦК Профспілки. 

Заслухавши та обговоривши доповідь Голови Профспілки працівників культури України Людмили Перелигіної, виступи членів ЦК Профспілки, соціальних партнерів, ознайомившись з інформаційно-аналітичними матеріалами, Пленум зазначає наступне..

А15

Профспілка працівників культури України повсякчас заявляє про свою підтримку політики впровадження в державі сучасного ефективного реформування. Одночасно, як активна, соціально спрямована ланка громадянського суспільства, Профспілка наголошує на безумовному забезпеченні владою в цьому процесі основоположних норм, визнаних міжнародним та національним законодавством. В першу чергу, у сфері трудового права.

Адже, як свідчать дані профспілкового моніторингу щодо процесу впровадження адміністративно-територіальної реформи, окремі владні інституції та посадовці значно перевищують надані їм повноваження, не завжди дотримуються норм законів, свідомо порушують конституційні права працівників культури та позбавляють громадян законного права на отримання якісних культурних послуг. Підтвердженням цьому є масові факти незаконної ліквідації закладів та скорочення працюючих.

ЦК Профспілки разом з усіма членськими організаціями виступає за припинення свавілля місцевої влади та в межах свого Статуту веде боротьбу проти масового вивільнення працівників культури. Завдяки активним діям Профспілки, її чисельним зверненням до Президента та Уряду України, МКІП, Мінрегіону, ефективним комунікаціям з керівниками територіальних громад у деяких регіонах вдалося примусити місцеву владу відмінити раніше прийняті нею незаконні рішення.

Проте, відсутність на сьогодні затверджених на державному рівні мінімальних стандартів забезпечення громадян культурними послугами та досі не запроваджена культурна субвенція з державного бюджету для фінансування надання базового набору культурних послуг, створюють підґрунтя для продовження деякими органами місцевого самоврядування негативної практики знищення закладів культури та скорочення працюючих.

Державницькому підходу до питання збереження у регіонах культурно-мистецького надбання, на думку Профспілки, також має сприяти прийняття на  законодавчому рівні норми про обовязок і відповідальність органів місцевого самоврядування за впровадження та реалізацію державної політики, визначеної Указами Президента та законами України, а також норми про взаємодію органів місцевого самоврядування з центральними органами виконавчої влади, які реалізують державну політику в тій чи іншій сфері.

А20

На Пленумі була ухвалена відповідна постанова, у якої окреслені конкретні завдання та доручення.  А саме:

1.                 Задля недопущення порушень трудових прав членів Профспілки, ЦК Профспілки, профспілковим організаціям усіх рівнів продовжити активні дії відповідно до основних завдань, визначених Статутом Профспілки та Стратегією діяльності на 2019-2024 роки.

2.                 ЦК Профспілки у співпраці з соціальними партнерами домагатися:

-                     прийняття на  законодавчому рівні норми про обовʼязок і відповідальність органів місцевого самоврядування за впровадження та реалізацію державної політики, визначеної Указами Президента та законами України, а також норми про взаємодію органів місцевого самоврядування з центральними органами виконавчої влади, які реалізують державну політику в тій чи іншій сфері;

-                     схвалення урядової постанови щодо встановлення мінімальних стандартів забезпечення громадян культурними послугами та їх базового набору, критеріїв та показників їх виконання;

-                     виділення гарантованого обсягу державної підтримки сфери культури шляхом запровадження культурної субвенції з державного бюджету для фінансування надання базового набору культурних послуг;

-                     цільового фінансування з Державного бюджету України на функціонування Центрів культурних послуг;

-                     прийняття законопроєкту № 2576 «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України)»;

-                     фінансування Суспільного телерадіомовлення в обсягах не менше 0,2 % видатків загального фонду Держбюджету України за попередній рік.

3.                 Київській міській, обласним організаціями Профспілки:

- взяти під особистий контроль фінансування з місцевих бюджетів закладів культури, спорту, ЗМІ на всіх стадіях бюджетного процесу;

- вживати заходів щодо недопущення прийняття органами місцевого самоврядування незаконних рішень про закриття закладів та скорочення персоналу, в разі прийняття таких рішень - домагатися їх скасування;

- забезпечити збереження організаційних ланок Профспілки на сучасному етапі реформування адміністративно-територіального устрою України.

5. Враховуючи важливість та соціальну спрямованість фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи ФСТ «Спартак» та «Україна», центрів фізкультури і спорту для інвалідів «Інваспорт», інших спортивних організацій, що входять до складу Профспілки працівників культури України,  здійснювати заходи щодо збереження дитячо-юнацьких спортивних шкіл та інших спортивних установ з дотриманням визначених у цій сфері мінімальних соціальних стандартів та нормативів.

 Прес-центр Федерації профспілок України