А14

Нещодавно віце-прем’єр Олексій Резніков заявив, що «члени українського уряду не повинні отримувати заробітної плати менше, ніж 100 тисяч гривень на місяць». І тут же обґрунтував. «Міністр – це політична посада". За його словами, він на роботі фактично постійно: "Коли ти навіть на лікарняному – маєш право голосувати під час засідань уряду". "Навіть якщо ти формально у відпустці – тебе можуть у будь-який момент відкликати". "А рівень відповідальності… Ну, вищий важко придумати".

Свого  часу Президент Демократичної республіки Конго Мобуту Сесе Секо, який   захопив владу в 1965 році після державного перевороту і став диктатором, скаржився: «Грошей у мене пристойно. Однак, якщо порахувати, то в цілому не більше 50 млн доларів. Хіба це гроші після 22 років на посту президента такої великої країни?»

Діяльність осіб, які займають державні політичні посади, передбачає визначення державної політики у всіх сферах суспільного життя, розв’язання стратегічних проблем економічного і соціального розвитку суспільства та сфери управління. Від того, наскільки успішно розв’язуються ці проблеми залежить рівень заробітної плати в країні, і  має, напевно, залежати  оплата праці міністрів. Будь­-яка праця повинна винагороджуватися, виходячи в першу чергу з її результатів.

А що насправді, провали в багатьох напрямках: рішення часто приймаються  на  користь  найбільш впливових  груп,  що  сприяє  реалізації  групових  інтересів  (регіональних,  галузевих)  за рахунок  суспільних. 

Щодо найвищого рівня відповідальності у міністрів, то, відповідно до частини другої статті 45 Закону України “Про Кабінет Міністрів України”, члени Кабінету Міністрів України особисто несуть відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління. В чому вона полягає, як вимірюється, коли законодавством до цього часу не передбачено обов’язку окремих членів Кабінету Міністрів України при їх звільненні Верховною Радою України звітувати перед нею та перед комітетами Верховної Ради України. Але навіть, якщо стануть звітувати, то, судячи з проекту  закону щодо вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України",  лише для того, щоб Верховна Рада та її комітети отримали «належну офіційну інформацію про стан справ у сфері, за яку він відповідав», а зовсім не для того, щоб дати належну оцінку, позбавивши, міністра невдаху права займати керівні посади протягом певного часу.

Може запровадити практику звітування перед населенням усіх міністрів  у нещодавно встановлений Постановою Верховної Ради України 19 жовтня Всеукраїнський день відповідальності людини? Видатний українець, професор, член Римського клубу, Світової академії мистецтв та науки, Міжнародної академії менеджменту, співзасновник Бізнес-школи МІМ-Київ, співзасновник Всесвітнього економічного форуму в Давосі Богдан Дмитрович Гаврилишин у 2014 році створив змістовний та лаконічний документ - «Декларацію відповідальності людини», в якому говориться: «Сприяй добробуту усіх членів суспільства … Допомагай своїй країні в рамках власних можливостей підтримувати пріоритет загального блага: повної політичної свободи, адекватного рівня економічного добробуту для усього населення, соціальної справедливості, здорового довкілля».

Звідси соціальна відповідальність  міністерства має бути найважливішим пунктом у стратегії розвитку будь-якої галузі. Ця відповідальність повинна ґрунтуватися на принципах сталого розвитку, які міністерство вибудовує через суспільні цінності і свою корпоративну культуру.

Голова комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів  Галина Третьякова в інтерв'ю hromadske також поскаржилась, що нинішній розмір зарплати нардепів не дозволяє якісно забезпечувати їх роботу.

«Депутатська заробітна плата не тільки для депутата. Вона невелика, можна навіть сказати, що насправді для того, щоб забезпечити роботу народного депутата, вона замала», - вважає Третьякова. За її словами, «депутатам нараховують в середньому близько 42 тисяч грн на місяць. З цієї суми після вирахування податків "на руки" вони отримують 32-35 тисяч грн. Суму виплачують раз на місяць одним платежем, авансів депутатам не видають».

Подібні висловлення можновладців дивують не менше ніж дивують нас Плутон і один з 5 його супутників Харон. Вони  повернені один до одного одним боком, тобто Харон завжди показує Плутону тільки один свій бік, і Плутон теж показує Харону одну і ту ж сторону. Спостерігачі на зворотному від Плутона боці Харона ніколи не побачать цю карликову планету; спостерігачі на далекій від Харона стороні Плутона ніколи не побачать його супутник.

Чимало «Слуг» ніколи не бачили і не бачать народ, бо повернуті до нього спиною. Високопосадовці просто не знають, що сьогодні  на багатьох приватних підприємствах українці  працюють по 12 годин, без оплати лікарняних та  з відпусткою за власний рахунок. Тим паче вони не отримують   надбавки за вислугу років, за інтенсивність праці, на оздоровлення  та матеріальну допомогу.

За таких умов, за підрахунками експертів,  щороку за кордоном працевлаштовується 2-3 мільйона українців.

Невже можна вважати, що зарплати працівників, які знаходяться на передньому краї боротьби з коронавірусом, достатні для забезпечення їх роботи, а відповідальність нижча. Жоден міністр не ризикує своїм життям, виконуючи свої службові обов’язки. Медичні та соціальні працівники ризикують  життям щоденно, спасаючи життя інших у боротьбі з пандемією.

За 30 років парламент жодного разу не розглянув  питання про підвищення рівня життя народу. Питання про гідні зарплати українцям ніколи не піднімалося у верхніх ешелонах влади, хіба що іноді хтось заїкавсь на цей рахунок, але далі цього справа не йшла.

Як можна вирішити проблему з підвищенням рівня життя народу, коли її окремі представники, не соромлячись, заявляють про необхідність підвищення власної зарплати, хоч мали би думати про зростання "основного доходу на душу населення", тієї суми грошей в конверті (або в віконечку каси), яка в Україні найнижча в Європі. Сьогодні рівень зарплат у країні майже африканський - особливо за межами міст-мільйонників. Україна – одна з небагатьох країн, де існують працюючі бідні, а також «хронічна» заборгованість із виплати заробітної плати.  

«В Україні найгірший показник в Європі за часткою населення, що зазнає нестачу їжі. Згідно з даними ЮНІСЕФ, недоїдають 9,8 млн українців. При цьому гострий брак їжі відчувають 1,1 млн осіб. Ці люди щонайменше змушені пропускати прийоми їжі через брак грошей». Ще 8,7 млн осіб «змушені скорочувати споживання їжі».

Як спрогнозувала Галина Третьякова, мінімальна зарплата має бути  «на фізіологічному рівні .., а цей рівень повинен бути 5-5,5 тис. грн". Хоча основне призначення мінімальної заробітної плати – захищати працівників від несправедливого заниження оплати праці. При певних умовах вона може також сприяти скороченню нерівності. Втім, парламентарій підкреслила, що вона орієнтується не на "фізіологічний прожитковий рівень, а на соціальний чи національний". "І вважаю, що він наразі повинен становити понад 43-50% від середньої зарплати, що означає, що він повинен бути на рівні 6-7 тис. грн", — резюмувала "слуга". Можна було б погодитись, щодо мінімальної зарплати на рівні  50%, але від медіанної зарплати, якщо від середньої, то мінімальна зарплата має становити 60% від середньої. Адже в Україні і без того найнижча в Європі  середня зарплата, яка до того ж є нічим іншим, як «середньою температурою по лікарні».

«Погано оплачувана праця по усьому світу найбільш неефективна праця», - писав американський економіст Генрі Джордж. Отже дешева робоча сила не може вважатися перевагою України  перед розвиненими економіками.

Якщо в української влади немає цілей і завдань щодо підвищення реального доходу простих українців, а вона турбується в першу чергу про свою зарплату, то може повстати питання, а  навіщо нам такі парламент і уряд? Одні витрати.

А може все-таки дати міністрам зарплату, яку вони хочуть, якщо пообіцяють, що через 5 років така зарплата буде у всіх.

Кажуть, всі проблеми в країні через неправильний капіталізм. Все зміниться, якщо зробити його правильним. Чи  не звідси  намагання адаптувати українське законодавство до європейського. Зробимо це і дивись з’являться високотехнологічні робочі місця, зросте  рівень життя, буде покінчено з корупцією.

У кінці кінців,  Україна  стане Швецією або… спочатку Польщею. Бо член фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев заявив, що гідна заробітна плата по країні повинна бути приблизно 1 тис. євро. В Польщі середня зарплата становить трохи більше 1200 євро. Але поляки чомусь не знають, що у них гідна середня зарплата і їдуть на заробітки до інших країн. Отже Україна - не лише не Росія, а й не Польща.

Однак, на думку  колеги Данила Гетманцева по політсилі Романа Грищука, «людина повинна отримувати ту суму, яка буде комфортною для життя». А це залишає надію, що Україна таки  стане Швецією, де середня зарплата становить трохи більше ніж 3100 євро.

Тому варто розглядати встановлення нашим міністрам зарплати в розмірі 100 тисяч гривень як перший крок до перетворення України в Швецію.

Чи це буде зовсім інша історія. За словами істориків, діяч французької революції Оноре Мірабо, повернувшись з засідання Установчих зборів 4 серпня 1789 року, на яких Мірабо голосував за скасування  привілеїв дворянства, сказав своєму лакею: «Сподіваюсь, каналія, для тебе я назавжди залишусь паном графом». 

Василь Шилов,

кандидат філософських наук