23 3

На переконання Всекитайської федераціії профспілок (ACFTU) китайських робітників, зайнятих в сфері гіг-економіки (гіг-економіка - модель трудових відносин, що базується на короткострокових контрактах або неформальних домовленостях ), доцільно долучити до створення профспілок, Так будуть посилені їх позиції під час перемовин з техно-гігантами.

ACFTU опублікувала висновки, які закликають до посилення захисту трудових прав робітників Китаю,про що повідомила  South China Morning Post.

Заява профспілки збіглася з критикою Пекіном технологічних компаній за експлуатацію робітників. Такі платформи замовлення кур'єрів або таксі, як Meituan, Ele.me, Didi Chuxing, є наймачами мільйонів працівників на тимчасовій основі - заходи захисту праці робітників на гнучкому графіку істотно обмежені, якщо порівняти їх  із заходами захисту для тих, хто працює повний день.

Нагадаємо, що ACFTU підпорядковується  Компартії Китаю і наразі є єдиним легальним профцентром в республіці.

До слова, Гонконгська неурядова організація China Labor Bulletin (CLB) зафіксувала 131 випадок, коли протестували працівники служби доставки їжі з 2016 по 2021 рік.

«Держава хвалила досягнення великих платформних компаній в минулому за те, як вони просунули економіку в більш високотехнологічному напрямку, - сказав Ейдан Чау, дослідник CLB. - Але тим часом платформи стали контролювати великий обсяг даних, що генеруються робітниками і споживачами, часто нехтуючи життями своїх співробітників в ході завоювання нових галузей».

Як стверджують опитування, проведені  неурядовою організацією Bejing Yilian Labor Law Center, більше 95% кур'єрів з доставки їжі працюють більше 8 годин на день, а 28% - більше 12 годин на день. Уряд, з одного боку, вимагає від онлайн-платформ надання основних соціальних допомог співробітникам, зайнятим неповний день, але водночас зберігається сувора заборона на незалежне створення профспілок або страйків в гіг-економіці.

Влада заарештувала одного з найвідоміших активістів, що працює в гіг-економіці, кур'єра Чень Гоцзяна, який неодноразово закликав колег до спільних дій. Він очікує суду за звинуваченнями в шахрайстві з кредитними картами і за «провокацію заворушень».

Незважаючи на політичний тиск, не всі експерти переконані, що заява ACFTU радикально змінить стан справ в гіг-економіці. «Профспілка не заперечуватиме неформальний або гнучкий графік працівників, - сказав Ейдан Чау. - Змагання між працівниками за замовлення буде як і раніше інтенсивним, і почуття їх незахищеності, ймовірно, збережеться».

За інформацією сайту профспілки металургів і гірників Україниhttp://pmguinfo.dp.ua/