НСПП 

Упродовж січня-липня 2021 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 489,5 млн грн від загальної суми боргу (понад 1,1 млрд грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 2573 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 2424 узгоджувальні зустрічі, 147 засідань примирних комісій та 2 засідання трудових арбітражів.

Упродовж січня-липня НСПП сприяла вирішенню 277 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 5 – на територіальному, 265 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7737 суб'єктів господарювання.

Загалом, у 277 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 570 вимог, з яких: 283 (50%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 149 (26%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 110 (19%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 28 (5%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Зокрема, з початку року зареєстровано 121 КТС(К), з яких 44% – у закладах охорони здоров'я, 14% – на підприємствах добувної промисловості, 12% – у сфері державного управління, 8% – на підприємствах транспорту, 22% – на підприємствах інших галузей економіки. Загалом у зазначених спорах найманими працівниками було висунуто 218 вимог.

Слід зазначити, що порівняно з аналогічним періодом минулого року суттєво підвищилась питома вага КТС(К), у яких найманими працівниками висувалися вимоги щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Так, якщо у минулому році питома вага таких спорів складала 36% від загальної кількості зареєстрованих КТС(К), то у поточному році вона становила понад 51%.

Почали підтверджуватись прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у ІІ півріччі 2021 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у закладах бюджетної сфери, зокрема, охорони здоров'я та освіти. Так, із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у липні поточного року, 50% склали спори у закладах охорони здоров'я, понад 14% – у закладах освіти.

Загалом, у порівнянні з січнем-липнем 2020 року кількість КТС(К), зареєстрованих у закладах освіти, збільшилась у 3,5 рази, у сфері охорони здоров'я – у 3,3 рази, на підприємствах машинобудування – в 2 рази, на підприємствах добувної промисловості – в 1,2 рази.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено і знято з реєстрації 116 КТС(К) та 208 вимог, з яких майже 30% – щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, 12% – щодо дотримання законодавства з питань охорони праці, організації робочих місць та виробничого побуту. Із загальної кількості вирішених КТС(К) понад 47% склали спори у закладах охорони здоров'я, 11% – на підприємствах машинобудування.

За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, ухиляються від участі в примирних процедурах: АТ "Українська залізниця" (м. Київ); ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" (Донецька область); Управління освіти Долинської міської ради (Івано-Франківська область); адміністрація Кривоозерського професійного аграрного ліцею (Миколаївська область); ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" (Полтавська область).

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-липня п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 564 конфліктних ситуацій (1  – на територіальному, 563 – на виробничому рівнях) на 565 підприємствах, з яких понад 17% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства, майже 16% – у закладах охорони здоров'я.

Водночас, порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість конфліктних ситуацій, врегулюванню яких сприяла НСПП, зокрема, на підприємствах сфери житлово-комунального господарства збільшилась на 57%, на металургійних підприємствах – на 50%.

За сприяння НСПП врегульовано 288 конфліктних ситуацій (1 – на територіальному, 287 – на виробничому рівнях) на 299 підприємствах, з яких понад 20% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства, 15% – у закладах охорони здоров'я.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 21 конфліктна ситуація (3,7% від загальної кількості) стала предметом виникнення КТС(К).

Разом із тим, за результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати залишається одним із основних чинників, який значно підвищує ризик прояву протестних настроїв, зокрема і у радикальних формах. Так, станом на 02.08.2021 значна заборгованість із виплати заробітної плати (понад 25 млн грн) спостерігається на наступних підприємствах (по регіонах):

Дніпропетровської області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", де заборгованість із виплати заробітної плати становить майже 156,3 млн грн;

– ДП "Дніпровський електровозобудівний завод" – 44 млн грн;

– ПАТ "Дніпропетровський агрегатний завод" – 25,8 млн грн;

серед підприємств-банкрутів:

– ПАТ "Дніпропетровський трубний завод" – майже 72,3 млн грн;

– ТОВ "Восток-Руда"– понад 26,1 млн грн.

Донецької області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" – майже 125,5 млн грн;

– ТОВ "Краснолиманське" – 94,6 млн грн;

серед підприємств-банкрутів:

– ПрАТ "Азовзагальмаш" – майже 242,2 млн грн;

– ПрАТ "Азовелектросталь" – 54,6 млн грн.

Міста Києва та Київської області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП НДІ "КВАНТ" – майже 115,8 млн грн;

– ПАТ "Київський завод "Радар" – 44,7 млн грн;

– АТ "Завод "Маяк" – 38,6 млн грн;

– ДП "Завод порошкової металургії" – 27,1 млн грн;

серед підприємств-банкрутів:

– ДП "Регіональні електричні мережі" – майже 30 млн грн.

Львівської області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Львіввугілля" – майже 190 млн грн.

Полтавської області:

– ПрАТ "АвтоКрАЗ" – майже 74,3 млн грн.

Сумської області:

серед економічно активних підприємств:

– АТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" – майже 229,3 млн грн; 

– Казенне підприємство "Шосткинський казенний завод "Зірка" – 44,4 млн грн.

Харківської області (станом на 19.07.2021):

– Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – майже 260,3 млн грн;

– ПАТ "Харківський підшипниковий завод" – понад 47,8 млн грн;

– ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" – 30,8 млн грн;

– ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" – майже 30,2 млн грн.

Херсонської області (станом на 19.07.2021):

серед економічно активних підприємств:

– ПАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" – майже 35 млн грн.

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 173 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 971 підприємства у сумі понад 2,2 млрд грн.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг страйків та акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

У липні поточного року наймані працівники провели 4 акції соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, 8-9 липня та 12-16 липня близько 125 найманих працівників уранодобувних шахт "Новокостянтинівська", "Смолінська" та "Інгульська" ДП  "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (далі – ДП "СхідГЗК") (м. Жовті Води Дніпропетровської області) перекривали дорожній рух біля смт Смоліне на трасі "Кропивницький-Новоархангельск" та біля с. Бережинка у напрямку Кривого Рогу, вимагаючи погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Водночас, 14 липня припинили роботу близько 30 найманих працівників ДП "СхідГЗК" у місті Жовті Води, а 15 липня близько 100 найманих працівників комбінату провели мітинг біля адміністративної будівлі підприємства, під час якого вимагали від керівництва погашення зарплатних боргів, дотримання умов колективного договору та забезпечення безперебійної роботи ДП "СхідГЗК".

З метою стабілізації стану СТВ на ДП "СхідГЗК" та недопущення в подальшому блокування виробничої діяльності підприємства, 21.07.2021 між адміністрацією та найманими працівниками ДП "СхідГЗК" підписано Меморандум про порозуміння та виконання зустрічних вимог.

24 липня близько 100 найманих працівників Комунального некомерційного підприємства "Валківська центральна районна лікарня" (м. Валки Валківського району Харківської області) влаштували вуличну ходу з перекриттям руху транспорту автомобільної дороги державного значення "Київ – Харків – КПП Довжанський", вимагаючи своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

Упродовж січня-липня 2021 року проведено 43 засідання Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

На підставі висновків Комісій, згідно з рішеннями НСПП та відділень НСПП в областях:

– на національному рівні підтвердило репрезентативність Всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців "Федерація роботодавців України";

– на галузевому рівні підтвердили репрезентативність 3 галузевих об'єднання профспілок (Всеукраїнська профспілка "Федерація профспілок авіаційних диспетчерів України", Вільна профспілка медичних працівників України, Профспілка працівників освіти і науки України) та 4 галузевих об'єднання роботодавців (Об'єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України, Всеукраїнське об'єднання обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунального господарства "Федерація роботодавців ЖКГ України", Всеукраїнське галузеве об'єднання організацій роботодавців хімічної промисловості, Всеукраїнське об'єднання організацій роботодавців транспорту "Федерація роботодавців транспорту України");

– на територіальному рівні були визнані репрезентативними / підтвердили репрезентативність – 4 обласні організації роботодавців та  9 обласних організацій профспілок.

Упродовж січня-липня п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 1026 публікацій, організовано та проведено 713 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 458 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

 

Національна служба посередництва і примирення