d84205e1a31c0ae7fd58f9029bd47b81

В уряді готують чергову соціальну реформу – на цей раз у сфері оплати праці. У Міністерстві економіки розробили законопроект щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати в повному обсязі, повідомляє Обозреватель. Законопроект концептуально змінює підхід до визначення розміру штрафу за порушення строків виплати заробітної плати – пропонується карати за кожного працівника, якому підприємство заборгувало. Зараз сума штрафу не залежить від кількості останніх, має значення лише сам факт заборгованості в цілому. Його розмір становить на даний момент від 8500 до 17 000 грн.

Якщо ж законопроект приймуть, система штрафів у сфері оплати праці буде виглядати таким чином:

  • за безпідставну невиплату зарплати або її частини більш ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства або ФОПом – штраф від 6800 грн до 13600 грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
  • за нецільове використання коштів, призначених для виплати зарплати, внаслідок чого утворилася заборгованість, – штраф від 13 600 грн до 20 400 грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Крім штрафів, роботодавця зобов’яжуть оплатити працівнику пеню в розмірі облікової ставки НБУ за кожен день затримки зарплати.

Автори законопроекту пропонують надати право працівнику тимчасово призупинити виконання робочих обов’язків у разі затримки виплати заробітної плати на термін більше 15 днів. Обов’язкова умова – попередити роботодавця про намір припинити роботу за 2 дні.

Однак не у всіх випадках працівник зможе припинити виконання робочих обов’язків. Це неприпустимо за умов, якщо таке припинення:

  • загрожує життю і здоров’ю людей, навколишньому середовищу;
  • перешкоджає запобігання стихійному лиху, аваріям, катастроф, епідемій і т.д., а також в разі оголошення надзвичайного або воєнного стану.

Забороняється також тимчасово припиняти свою роботу працівникам органів прокуратури, судів, Збройних Сил України, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, безпеки і правопорядку (крім технічного та обслуговуючого персоналу).

Законопроект пропонує прибрати з Закону “ Про індексацію грошових доходів населення “ такий об’єкт індексації як оплата праці (грошове забезпечення). Зараз діє вимога про обов’язкове проведення індексації зарплат в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо документ буде прийнятий, то індексувати будуть лише пенсії, стипендії та аліменти.

Законодавці хочуть надати можливість підприємствам самим встановлювати терміни виплати відпускних в колективних договорах. У зв’язку з цим із Закону “ Про відпустки “ виключається норма, згідно з якою відпускні слід виплачувати не пізніше ніж за три дні до початку відпустки

Джерело: https://bit.ly/2Xc4kUv