berlin 170522

     16 травня в рамках угоди про співпрацю відбулася робоча зустріч голови Обласного об’єднання профспілок Віталія Дубіля та директора обласного Центру зайнятості Вікторії Кузнецової, під час якої обговорювалася ситуація на ринку праці у воєнний період та перспективи подальшої взаємодії у цій важливій сфері.

    Було, зокрема, розглянуто питання щодо компенсації витрат роботодавців на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Станом на 16.05.2022 року про можливість отримання компенсації проінформовано майже дві тисячі роботодавців області. Прийнято 103 рішення про надання компенсації витрат за працевлаштування 145 внутрішньо переміщених осіб.

     Обговорювалося також і питання щодо взаємодії з територіальними громадами з метою оперативного забезпечення потреб кваліфікованими кадрами. Ця робота була посилена у період воєнного стану. З початку війни було проведено 225 зустрічей з керівництвом ОТГ, в результаті яких сформовано кадровий резерв для оперативного працевлаштування під потреби громад, в який наразі зараховано 554 особи. В 36 територіальних громадах були проведені безоплатні роботи на користь громад, в яких взяли участь 1421 особа. Визначені перспективи проведення робіт на користь територіальних громад (у 15 ОТГ для 129 осіб).

     Зазначимо, що Обласне об’єднання профспілок неодноразово ініціювало питання розширення переліку роботодавців, які можуть розраховувати на фінансову підтримку найманих працівників у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності підприємств. Це стосувалось, перш за все, робітників підприємств, які працюють у стратегічно важливих галузях економіки та з незалежних від них причин скоротили діяльність. Зокрема, це підприємства, які займаються будівництвом автомобільних доріг та автострад, житлових і нежитлових будинків та інші. 

     Врахувавши думку профспілок, Дніпропетровський обласний Центр зайнятості надав пропозиції до Державного центру зайнятості України стосовно розширення кола роботодавців, які можуть розраховувати на допомогу по частковому безробіттю відповідно до статті 47 Закону України «Про зайнятість населення».

     Наразі передбачено надання такої допомоги працівникам підприємств, які зупинили (скоротили) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

       Після затвердження Порядку, який визначатиме строки, розмір та критерії надання допомоги по частковому безробіттю, роботодавці різних сфер діяльності зможуть розраховувати на фінансову підтримку держави, що забезпечить соціальний захист найманих працівників, а роботодавцям дозволить зберегти трудові колективи.

    Ці та інші актуальні нині проблеми у сфері зайнятості планується у більш широкому форматі розглянути незабаром на спільній нараді облпрофоб’єднання та обласного Центру зайнятості.

                Прес-центр

Дніпропетровського облпрофобєднання