нссп

В рамках Угоди про співпрацю між Радою професійних спілок Івано-Франківської області та відділенням Національної служби посередництва і примирення в Івано-Франківській області 26.05.2023 проведено круглий стіл, під час якої сторони обмінялися оперативною інформацією про факти загострення соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області.

 

Перший заступник Голови Ради профспілок області Олександра Гринів, інформувала, що за моніторинговими даними членських організацій Ради профспілок області станом на 25.05.2023 близько 40,0 % або 25,2 млн. грн. припадає на 7 підприємств і організацій, охоплені профспілковим членством.

Найбільшими боржниками з виплати зароблених працівниками коштів залишаються ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” (11,7 млн. грн.) і ДП “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод” (7,6 млн. грн.).

За інформацією обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України понад 1,8 млн. грн. боргу обліковується перед працівниками двох закладів охорони здоров’я області, не забезпечено своєчасну виплату заробітної плати в окремих установах галузі. Згідно з результатами моніторингу первинних організацій обласної організації профспілки працівників освіти і науки України можливе загострення стану соціально-трудових відносин через незабезпеченість місцевих бюджетів коштами на виплату заробітної плати працівникам закладів освіти області. Сума незабезпеченості фінансовим ресурсом відповідає майже одному місячному фонду оплати праці, а виділений Урядом обсяг додаткової дотації з державного бюджету для 27 місцевих бюджетів області забезпечить лише 12,4 % потреби в коштах.

Враховуючи черговий етап процесу реорганізації закладів охорони здоров’я, який супроводжується зміною їх структури з неминучим скороченням працюючих і необхідністю додаткових фінансів на виплату розрахункових коштів, а також період відпусток педагогічних працівників, задля недопущення примусового надання відпусток без збереження заробітної плати, безпідставного оголошення простоїв у закладах освіти під час канікул, забезпечення своєчасної виплати відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення, зниження рівня конфліктогенності в трудових колективах області, результати профспілкового моніторингу скеровано до облдержадміністрації для вжиття відповідних заходів.

Як зазначив начальник відділення НСПП в області Роман Баб’юк проведений аналіз та вивчення ситуації в трудових колективах області дає підстави прогнозувати, що у другому півріччі 2023 року можливе ускладнення стану соціально-трудових відносин, на окремих підприємствах області, тоді як виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) є малоймовірним. Він розповів про заходи, що вживаються для упередження виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому і територіальному рівнях.

Учасники заходу домовились продовжити практику проведення зустрічей, у ході яких розглядати питання щодо рівня заробітної плати та стану погашення заборгованості з її виплати; надавати консультації представникам сторін соціально-трудових відносин з питань застосування чинного

законодавства; ініціювали проведення чергового засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

 

Рада профспілок Івано-Франківської області