bf5369290f221abb25834771e7b420116ce41ec2

Впродовж останнього часу Профспілка приймала активну участь у робочих групах, нарадах урядової сторони, направляла звернення до Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо питань впровадження реформи оплати праці на державній службі, застосування єдиних підходів в оплаті праці на основі класифікації посад державних службовців.

Позиція Профспілки була та залишається незмінною, для викоренення диспропорцій в оплаті праці, серед різних категорій, необхідно підняти розмір посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді хоча б до розміру 2-х мінімальних заробітних плат станом на сьогодні.

І це буде суттєвим кроком до співвідношення складової структури заробітної плати державного службовця 70/30, яку намагається впровадити уряд.

Натомість, Кабінетом Міністрів України, без обговорення з профспілковою стороною, була прийнята постанова «Питання оплати  праці державних службовців на основі кваліфікації посад у 2024 році» № 1409 від 29.12.2023 (далі – постанова № 1409), в основу якої закладено розмір мінімального посадового окладу для державного службовця на рівні мінімальної заробітної плати, визначеної Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік» (далі – Закон №3460). Зазначена постанова не дала позитивного результату, більш того, збільшився розрив між оплатою праці державних службовців центральних органів виконавчої влади та місцевими державними адміністраціями.

Щоб врегулювати різницю в оплаті праці державних службовців, Кабінетом Міністрів України, була прийнята постанова «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 787 і від 25 квітня 2023 р. № 391» № 99 від 30.01.2024 (далі – постанова № 99), в основу якої закладено підвищення посадових окладів державних службовців обласних державних адміністрацій, які провели класифікацію посад державної служби, на додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів, максимальний розмір якого не перевищує 2 та районних державних адміністрацій - додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів, максимальний розмір якого не перевищує 1,5.

Місцеві державні адміністрації можуть отримувати додаткові кошти з місцевих бюджетів на оплату праці працівників, зокрема на забезпечення складових заробітної плати державних службовців, визначених пунктом 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік»; для здійснення делегованих відповідно до закону повноважень органів місцевого самоврядування.

Профспілка і надалі триматиме на контролі питання оплати праці державних службовців та відстоювати свою позицію щодо підняття розмір посадового окладу державного службовця на найнижчій посаді хоча б до розміру 2-х мінімальних заробітних плат.

Профспілка працівників державних установ України