Виконком 1 копия копия 

12 березня відбулось засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області (офлайн+онлайн) під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

 

З першим питанням «Про виконання профспілковою стороною у 2023 році Територіальної  угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2021 – 2023 роки » доповідала завідувач відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці Наталя Гриценко, яка зокрема відзначила, що соціальний діалог, метою якого є процес визначення і зближення позицій, досягнення спільних домовленостей і прийняття узгоджених рішень учасниками соціального діалогу, набуває особливого значення у період  військової агресії та повинен вигравати ключову роль в економічній та соціальній політиці, забезпеченні підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві.

Виконком Об’єднання профспілок Харківської області відзначає, що профспілки попри постійні обстріли та тривоги через військову агресію рф, руйнування і знищення сотні промислових підприємств та інфраструктурних об'єктів, закладів освіти, охорони здоров'я, культури й соціальної сфери, скорочення чисельності працівників та профспілковців вживали заходів щодо їх виконання в повному обсязі.

Набула чинності низка законів України, які суттєво звузили права працівників і профспілок на період дії воєнного стану, в тому числі на проведення колективних дій і страйку. Через впровадження заходів безпеки можливість проведення перевірок за додержанням трудового законодавства суттєво обмежена. За таких умов правозахисна робота профспілок була зосереджена на моніторингу, правовій експертизі законопроєктів, а також на проведенні консультативної та правороз’яснювальної роботи для членів профспілок і громадян із застосування норм зазначених законів.

Майже вся промисловість області зазнала критичного падіння обсягів виробництва, труднощів із логістикою та браком обігових коштів. Понад 80% підприємств були змушені призупиняти або релокувати виробництво, тисячі людей втратили робочі місця, практично відсутнє держзамовлення на продукцію та послуги. Незважаючи на всі проблемні питання та наявні ризики, аграрії області в 2023 році провели польові роботи на 61% площ. Всього по області аграрії засіяли 1178,1 тис. га (що на 33,3% більше до показника 2022 року). З країн ЄС підприємствами Харківської області отримано прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на суму 289,7 млн дол. США (45,7% від загального обсягу акціонерного капіталу), з інших країн світу – 344,8 млн дол. США (54,3%). Це негативно вплинуло на виконання І розділу Угоди «Сприяння економічному та інвестиційному розвитку Харківської області».

Призупинення економічної діяльності та вимушений виїзд працівників у небезпечні для проживання місця спровокував зменшення чисельності працівників та збільшення кількості ВПО, негативно позначилися на ринку праці. При зменшенні загальної кількості безробітних, які  перебували на обліку, скорочується і рівень працевлаштування безробітних відповідно до повоєнного періоду.

З початком повномасштабної збройної агресії російської федерації, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці. З’явилась велика кількість нових, у т.ч. смертельно небезпечних чинників в усіх галузях економіки. 

Виконком 2

Незважаючи на умови воєнного стану та складну соціально-економічну ситуацію, що відбувається внаслідок трансформаційних змін на ринку праці, реформування законодавства з питань соціально-трудових відносин, профспілкові організації Харківщини намагаються в повному обсязі виконувати свої статутні зобов’язання, в тому числі з забезпечення безпечних та нешкідливих умов праці, проводять певну роботу з реалізації державної політики у сфері охорони праці, посилення громадського контролю за поліпшенням умов і підвищенням безпеки праці на основі співробітництва з органами влади, державного нагляду, організаціями роботодавців.

Члени Виконкому ОПХО, обговоривши питання, затвердили низку організаційних заходів, спрямованих на  укріплення солідарності й згуртованості, використовувати усі можливості для захисту прав та гарантій працівників, особливо у період реформування трудового законодавства, забезпечення виконання спільних зобов'язань Угоди  навіть у складних умовах економічної нестабільності та воєнного стану, а також підвищення ролі і вплив профспілок у сприянні досягнення позитивних результатів розвитку галузі, підприємства, установи, організації, мотивуючи профспілковий актив на впровадження нових форм та методів профспілкової роботи.

Друге питання «Про основні статистичні дані членських організацій ОПХО за 2023 рік» доповів до присутніх завідуючий відділом організаційно-статутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев. Він представив до уваги колег статистичний звіт складений на основі інформації щодо профспілкового членства членських організацій ОПХО у розрізі їх первинних профспілкових організацій та порівняльного аналізу, який свідчить про зменшення чисельності членів профспілок на 10,4 тис. осіб, або на 7,0%, та кількості первинних профспілкових організацій на 128 одиниць.

Зниження профспілкового членства обумовлено суттєвим зменшенням кількості працюючих, а також поточною плинністю кадрів протягом 2023 року. Частина працівників припинила профспілкове членство з різних причин, а саме: заклад перебуває у стані ліквідації або знаходиться у простої, багато працівників знаходяться у тривалій відпустці без збереження заробітної плати, виїхали за кордон  або являються внутрішньо переміщеними особами та інші.

Члени Виконкому ОПХО постановили рекомендувати керівникам членських організацій з метою збереження чисельності спілчан і збільшення профспілкового членства основну увагу приділити вирішенню соціально-економічних проблем працівників, захисту їх прав та інтересів, мотивації і наданню додаткових послуг через галузеві угоди та колективні договори.

Заслухавши звіт Генерального директора підприємства «Палац Праці» ОПХО Леоніда Ступака «Про фінансово-господарську діяльність за 2023 рік та затвердження бюджету підприємства на 2024 рік», Виконком Об'єднання профспілок Харківської області визнав роботу Підприємства за 2023 рік задовільною, а також затвердив виконання кошторису за 2023 рік та кошторис Підприємства «Палац Праці» ОПХО на 2024 рік

Леонід Андрійович також довів до присутніх питання та узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці. Це питання було підтримано одноголосно.

пц

З питанням «Про виконання бюджету за 2023 рік та затвердження бюджету ОПХО на 2024 рік» ознайомила присутніх головний бухгалтер Об’єднання профспілок Харківської області Валентина Шептура. Було затверджено звіт про виконання бюджету ОПХО за 2023 рік та бюджет Об’єднання профспілок Харківської області на 2024рік. Виконком ОПХО також постановив затвердити роботу щодо наповнення Фонду «Відродження «Палацу Праці» та продовжити її з залученням коштів від членських організацій ОПХО, ФПУ, міжнародних організацій та інших джерел.

Цього засідання Члени Виконкому ОПХО одноголосно підтримали клопотання про нагородження Почесними грамотами Об’єднання профспілок Харківської області спілчан Харківської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України.

На завершення засідання Голова ОПХО Сергій Тесленко проінформував членів Виконкому щодо запланованих заходів Федерації профспілок України та Об’єднання профспілок Харківської області, які відбуватимуться найближчим часом.

Джерело: http://opkho.com.ua/na-zasidanni-vikonkomu-opxo/

Об’єднання профспілок Харківської області