prostoy predpriyatiya

Тижневик «Головбух» із посиланням на сайт ФПУ, повідомляє, що до Міністерства економіки звернулися представники Федерації профспілок з питання про підвищення розміру оплати простою на підприємствах держави не з вини робітників.

 

Як зазначають у Федерації профспілок, оплату за час простою треба підняти до рівня прожиткового мінімуму, який у 2022 році збільшився. 

Представники Федерації профспілок наводять приклад Галузевої угоди, що підписана Міністерством освіти та науки України на 2021-2025 роки. У ній зазначається про рекомендацію оплачувати простій не з вини підлеглих у сумі середнього заробітку. При цьому, ця угода стосується як педагогів, так і працівників непедагогічного профілю, що працюють у системі освіти.

 

До теми:

згідно зі ст. 113 Кодексу законів про працю, простій не з вини підлеглих має сплачуватися не нижче, ніж дві третини від посадового окладу. Це — мінімальна норма оплати, але працедавець на власний розсуд може збільшити її.

Наприклад, компанії, що працюють у сфері господарських розрахунків, час простою оплачується більше за мінімальну ставку, встановлену законом. Також, підвищена оплата може бути прописана у колективному договорі або генеральній угоді.

Крім того, постанова Кабміну від 7 березня 2022 року № 221 зазначає, що керівництво держорганів або органів місцевого самоврядування, що має бюджетне фінансування, може в межах фонду заробітної плати самостійно вирішувати розмір оплати простою підлеглих на період дії воєнного стану.

 

Джерело:

https://www.golovbukh.ua/news/31596-profsplki-prosyat-mnekonomki-peredivitisya-rozmr-oplati-prostoyu

Пресцентр ФПУ