ФПУ 260423 09

Цього року минає 37 років з моменту найбільшої в історії аварії в ядерній енергетиці. 1986 року 26 квітня сталась одна ж найжахливіших катастроф в історії людства. Катастрофа забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології. Відтоді в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також вшановують ліквідаторів наслідків аварії.

Чорнобильська катастрофа – техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, яка була спричинена двома тепловими вибухами та подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

В результаті аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

800 тисяч людей ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії та стабілізувати ситуацію. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії. Грінпіс стверджує що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

На міжнародному рівні Генеральна Асамблея ООН у 2016 році проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС постраждали більше 1,7 мільйона людей. А ліквідаторами аварії визнали понад 520 тисяч осіб.

97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана. Адже 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

Чорнобильську атомну електростанцію повністю зупинено 15 грудня 2000 року.

З особливою гостротою і актуальністю в ХХІ ст. Чорнобиль ставить питання стабільності й миру на території держави, яка володіє атомними електростанціями, в контексті захисту цих об'єктів від терористичних чи військових атак.

Будь-які збройні конфлікти на території країн, де розташовані АЕС чи інші потужні потенційно небезпечні технологічні системи, загрожують міжнародному миру і являють значну небезпеку для громадян цих країн.

Це переконливо засвідчив напад росії на Україну 24 лютого 2022 року і розв’язана російськими агресорами війна. В її епіцентрі виявилася Запорізька АЕС і той же таки багатостраждальний Чорнобиль.

Зона ЧАЕС була звільнена Збройними Силами України, а Запорізька станція досі залишається під прицілом окупантів з усіма небезпеками й загрозами, що з цього випливають.

Завдання усього цивілізованого світу сьогодні – пам’ятати гіркі уроки Чорнобиля і не допустити нових!

Пресцентр ФПУ

за матеріалами: https://vsim.ua/Podii/chornobilska-katastrofa-istoriya-tragediyi-yaka-skolihnula-svit-11790248.html