НАЛ

 

Круглий стіл під такою назвою відбувся в редакції газети «Профспілкові вісті». У засіданні взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк, заступник директора Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб – начальник Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України Сергій Наумов, представник Науково-дослідного центру з проблем оподаткування при Національному університеті ДПС України Костянтин Швабій, керівник Департаменту бюджетної політики та соціального захисту ФПУ Людмила Остапенко, керівник управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення Федерації Володимир Максимчук, співробітники апарату ФПУ Ольга Александрова і Олена Горбачова.  

Журналістів насамперед цікавили такі питання: «Чому профспілки вважають, що податкова реформа для громадян – батіг без пряника?», «Що очікує у сфері податків наших співгромадян у новому році?», «Чи не має Уряд в перспективі планів щодо підвищення розміру ЄСВ для працівників?», «Якою має бути справедлива податкова політика по відношенню до пересічних громадян, які є платниками аналогів?» та інші.

При обговоренні питань, пов’язанних з проектом Концепції реформування податкової системи України, наслідками її втілення для наших співгромадян, зокрема тих, що отримують дуже невелику зарплату чи пенсію, учасниками круглого столу висловлювали зауваження та пропозиції, зокрема, щодо невизначеності конкретної мети та цілей проекту, відсутності соціально орієнтованих норм, значного збільшення податкового навантаження на працівників.

Як відзначив у зв’язку с цим заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, справа навіть не у величині податку, а у тому, що залишається у працівника після його сплати. Ситуація зараз така, що більшість населення в країні поставлена на грань виживання.

 

НАЛ1

 

Сергій Кондрюк, інші представники ФПУ наголошували на тому, що, не зважаючи на окремі позитивні моменти даного проекту, мета та цілі даного проекту все ж мають доволі асоціальну направленість. Зокрема переважна більшість запропонованих проектом Концепції моделей введення прогресивної шкали оподаткування носить вкрай фіскальний характер та значно збільшує податковий тиск на найманих працівників. А якщо до цього ще додати введення військового збору, зростання цін, реальне зменшення заробітної плати для переважної більшості працівників, зупинення роботи десятків підприємств в Україні, зростання масового безробіття, продовження невиплати зарплат, то все це зрештою призведе до соціального колапсу.

Представники профспілок підкреслювали: фундаментом забезпечення принципу соціальної справедливості в оподаткуванні повинно бути усунення нерівності та забезпечення уніфікації в підходах до оподаткування заробітної плати порівняно з іншими доходами. А стосовно питання реформування єдиного соціального внеску разом із податком на доходи фізичних осіб, то було зазначено: за природою походження внески на соціальне страхування не є податками і не входять до складу державного бюджету, вони мають цільове страхове призначення – на відшкодування втраченого заробітку внаслідок хвороби, нещасного випадку на виробництві та в інших випадках непрацездатності.

Серед пропозицій щодо стратегії розвитку нової податкової політики були наступні: необхідність стимулювання інноваційної діяльності, ліквідації податкових ям, гармонізації фінансового і податкового обліку задля того, щоб спростити систему адміністрування податку на прибуток, врахування соціальної складової при проведенні податкової політики.

 

НАЛ2

 

Представник ДФСУ Сергій Наумов у свою чергу зазначив, що проект Концепції спрямовано не на зниження податків, а на збільшення доходів. Мета: підвищення відповідальності роботодавців за легальну, офіційну виплату зарплат.

А Костянтин Швабій, який представляв наукове середовище, взагалі вважає, що реформування податкової системи треба починати з реформування податкових органів. Одночасно, на його думку, податки – не окрема тема, це відображення економічної реальності. Тому, перш за все, ми маємо змінювати цю реальність.

Головний підсумок круглого столу в тому, що всі його учасники зробили загальний висновок - податкова реформа повинна мати комплексний характер, не проходити  у відриві від інших реформ і забезпечувати гідний рівень життя громадян.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ