1362997656 1de3db448ba40f293474e91d1ca548d5

 

На останньому засіданні КМУ 19 листопада Прем’єр-міністр України А.П.Яценюк дав доручення невідкладно представити на розгляд громадськості Програму дій Уряду, в якій повинні бути п’ять базових пунктів, що відповідають базовим положенням Коаліційної угоди.

1-й сектор національної безпеки і оборони, зупинка війни, озброєння армії, наведення порядку в державі, оснащення українських Збройних Сил.

2-й реформа юстиції і правоохоронної системи. Міністерством юстиції розроблені всі закони щодо нової системи судоустрою, які ми вже обговорили в Верховному Суді України. Міністром внутрішніх справ України розроблена і подана на громадське обговорення Концепція реформування правоохоронної системи.

3-йбюджет і податкова реформа. Податкова реформа, яка розроблена і напрацьована Урядом: скорочення кількості податків з 22-х до 9. Також Урядом напрацьований новий проект Бюджетного кодексу, який передбачає бюджетну децентралізацію. Не буде бюджету – не буде програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом й іншими інституціями, які зараз допомагають Україні.

4-й - реформа системи державного управління: Уряд розпочав цю реформу через двократне скорочення кількості контролюючих органів та функцій, які є в державі, а саме контролюючих функцій. Потрібен баланс влади в країні, а не концентрацію влади в одних руках, і дерегуляція, зменшення повноважень всіх гілок української влади.

5-йвиконання і імплементація законів по боротьбі з корупцією. Закони напрацьовані. Базовий закон прийнятий. І зараз питання у виконанні тих законопроектів, які вже прийняті парламентом, і які потребують невідкладного виконання.

На жаль, в черговий раз при плануванні дій Уряду питання праці і соціальної політики, підвищення рівня життя громадян не увійшли до числа пріоритетних. Тоді виникають питання:то для кого держава, чиїми зусиллями створюється економічний потенціал країни, формується її імідж у світі, чи не для людини перш за все має працювати Уряд?

Вочевидь, така програма дій Уряду малоймовірно зможе задовольнити очікування громадянського суспільства та простих трудівників.

На переконання профспілок, реформаторські зусилля нової влади, насамперед, мають бути спрямовані на задоволення потреб людей і забезпечення у процесі реформування їх громадянських прав і свобод, як це відбувається в усіх цивілізованих державах світу.

 

ІАЦ