Изображение 021

 

Голова ФПУ Григорій Осовий 21 жовтня ц.р. провів робочу зустріч із головою Профспілки українських працівників у Польщі Юрієм Карягіним.

 

           Під час зустрічі профспілкові лідери обговорили низку питань пов’язаних з тимчасовою працею українських громадян за кордоном, різними формами їхньої дискримінації, неналежним виконанням посередниками в працевлаштування своїх зобов’язань перед людьми та надання заробітчанам допомоги у боротьбі за свої права.

           Зокрема, відзначалось, що українці, які найчастіше працюють нелегально, не тільки не охоплені мінімальними нормами права праці і соціального забезпечення, але їх просто експлуатують і обманюють. Вони не знають своїх прав і не знають до кого звернутися за допомогою. Їх часто примушують до підневільної роботи, а інколи вони навіть стають жертвами торгівлі людьми.

 

Изображение 004

          

Тому, важливо, щоб працівники мали можливість на об’єднання у профспілкову спільноту для захисту своїх законних прав і інтересів. Із цією метою як зазначив Юрій Карягін і була створена Профспілка українських працівників у Польщі, яка діє в рамках Всепольського порозуміння профспілок (ОРZZ).

           Поки що вона проходить етап організаційного становлення: відкрито банківський рахунок і спеціальний портал http://mpupp.kit-sleuth.in.ua для 700 тис. працівників з України на якому можна ознайомитися з інформацією про Профспілку, її діяльність, з ким можна зв’язатися для отримання допомоги. Також найближчим часом планується провести інформаційну кампанію в польських і українських засобах масової інформації.

         У ході зустрічі мова також ішла про необхідність легалізації праці українських заробітчан за кордоном, офіційне працевлаштування і сплату податків, зарахування виконуваної роботи до трудового стажу, рівність в оплаті праці для українських і польських працівників, щоб не було дискримінації і демпінгу робочої сили. Необхідності проведення попереднього інструктажу з від’їзжаючими щодо місця роботи, рівня оплати та умов праці, можливості отримати правову допомогу від офіційних польських структур у разі порушення їх прав місцевими роботодавцями, визнання українських дипломів магістрів, кандидатів наук і докторів наук та інші.            

 

Изображение 008

 

       Голова ФПУ під час розмови наголосив на необхідності супроводження процесу працевлаштування за кордоном з боку державних інститутів як України, так і Польщі. Він зазначив, що необхідно його перевести в цивілізоване русло, підійти системно та виважено до запровадження регуляторних механізмів у цій справі. «Нам необхідно домагатися розширення легальної праці за кордоном замість напіврабської. Показати чисті коридори по яким люди могли б пройти до співпраці. Подивитися на всі грані проблем, які турбують людей і гарантій у цій частині, розширювати транскордонне співробітництво, проводити інформаційні кампанії, спільні проекти», - зазначив Григорій Осовий.

       За підсумками зустрічі досягнуто домовленості про підготовку проекту Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок України і Профспілкою українських працівників у Польщі.

 

                                                                                                                                                                                                   Прес-центр ФПУ

 

ДОВІДКА

 
 20 червня 2016 року до Національного судового реєстру внесено запис про реєстрацію Профспілки українських 
працівників у Польщі. Напередодні відбулося Засідання Генеральної Асамблеї, де було обрано членів Ради Профспілки:
Юрія Карягіна – голову, Сусанну Китаєву - віце – президента, Пьотра Островскі – секретаря.      
У Польщі працюють сотні тисяч українців, більшість з яких нелегально, через що їх часто експлуатують, вони не знають
своїх прав. Саме тому і було створено Профспілку українських працівників у Польщі.
       Профспілка сприятиме забезпеченню українським працівникам умов, що передбачені Міжнародною організацією праці 
та мінімальних стандартів праці, що прийняті в Польщі.