arton23606 c35b4

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) привітала 50-ту ратифікацію Договору про заборону ядерної зброї (TPNW), що дозволяє йому вступити в силу і повертає ядерне роззброєння до загальної програми безпеки.

 

TPNW є першою юридично зобов'язуючою міжнародною угодою, яка всебічно забороняє ядерну зброю з метою її повної ліквідації. Ця ратифікація означає, що вона набуде законної сили 21 січня 2021 р., проте їй потрібно більше ратифікацій, щоб мати реальний вплив.

Шаран Барроу, генеральний секретар МКП, заявила: «Уряди не повинні обманюватись, що ядерна зброя захищає їх громадян. За своєю природою вона становить пряму загрозу безпеці людей і опосередковану загрозу через гроші, які вона коштує. Абсолютно ясно, що соціальний та економічний вплив увічнення ядерної зброї коштує життя.

«COVID-19 виявив нездатність забезпечити реальну безпеку людей через відсутність інвестицій у соціальний захист, гарантії доходів, догляд, охорону здоров'я та справедливий перехід до кліматично безпечного світу. Це може стати початком, якщо держави, що мають ядерну зброю, ліквідують її та витратять гроші, які вони заощадили, на реальну соціальну та економічну політику".

Дев'ять ядерних держав, що мають 13400 ядерних боєголовок, лише в 2019 році витратили на їх  утримання 72,9 мільярда доларів США (збільшення на 10% з 2018 року). Дослідження Міжнародної кампанії за ліквідацію ядерної зброї (ICAN) показали, що витрати кожної країни на ядерну зброю могли б оплатити щонайменше 100 000 ліжок інтенсивної терапії або десятки тисяч медичних працівників. Лише в США більше ядерних боєголовок, ніж  лікарень.

Шаран Барроу додала: "Є тривожні ознаки нової гонки ядерних озброєнь, з якими ми не можемо миритися або дозволити собі. Зараз світ повинен знову взяти участь у ядерному роззброєнні через TPNW. Ця ратифікація є важливою та оптимістичною ознакою в період глобальної кризи.

«Кожен, хто має справу з ядерною зброєю, від урядів до військової промисловості і дослідників, повинен підтримати TPNW і прийняти справедливі плани переходу через діалог із профспілками трудящих. Нам потрібно інвестувати в майбутнє і позбутися демонів минулого. Нам потрібно перенаправити гроші від війни до миру. Настав час позбавитись ядерної зброї. Настав час створити новий соціальний контракт на відновлення та стійкість без ядерної зброї".

Незважаючи на TPNW, за останні роки система контролю ядерних озброєнь розпалася:

• США вийшли в 2019 році з Договору про ядерні сили середньої дальності з Росією, який зобов’язував обидві сторони ліквідувати ці ракети.

• Договір про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь ("новий СТАРТ") між Росією та США втратить чинність у лютому 2021 року, що зробить два найбільші ядерні арсенали світу вперше з 1970-х років нічим не обмеженими.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/TPNW-50-ratifications?lang=en

Переклад –

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ