arton24220 436f5

На найближчих засіданнях МВФ та Світового банку пріоритет має бути наданий питанням боротьби зі світовою кризою зайнятості, щоб глобальна економіка вийшла на шлях відновлення та сталості.

 «В результаті пандемії втрачено сотні мільйонів робочих місць, ще більше неформальних працівників втратили джерела доходу. Створення робочих місць - це основа відновлення світової економіки, забезпечення фінансової безпеки домогосподарств та зміцнення стійкості, яка вкрай необхідна в час цієї пандемії та в майбутньому», - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

«Зайнятість є базою для вирішення глобальних викликів, породжених пандемією, та нагальної потреби в кліматичних діях. Міністри фінансів та міжнародні фінансові установи (МФУ) повинні ухвалити вірні рішення, щоб зробити це можливим. Будь-яке повернення до жорсткої економії стане  катастрофою і позбавить прийдешні покоління майбутнього», - додала Шаран Барроу.

Основні кроки до відновлення

У заяві до засідань, опублікованій МКП та глобальними профспілками, окреслено низку основних кроків для досягнення цієї мети:

• Спеціальні права запозичення: Міжнародний валютний і фінансовий комітет схвалив випуск цих прав для забезпечення ліквідності та звільнення ресурсів для вакцинації, інвестицій в робочі місця та інших нагальних потреб. Їхній випуск на суму 650 мільярдів доларів підтримується Радою директорів МВФ та міністрами фінансів країн G20.

• Перегляд та списання боргів: Потрібне значне багатостороннє послаблення боргового тягаря, включаючи скасування виплат Світовому банку та розширення списання боргів МВФ на країни із нижчим середнім рівнем доходу. Міністри країн G20 мають внести зміни до Спільних рамок з врегулювання заборгованості, щоб це стало можливим. Неналежні повторні переговори створюватимуть згодом проблеми.

• Соціальний захист: Необхідна підтримка створення глобального фонду соціального захисту, щоб допомогти найбіднішим країнам побудувати всеохоплюючі системи соціального захисту, що має вирішальне значення для засобів для існування та громадського здоров'я.

• Реформа МВФ: Щоб забезпечити, що МВФ сприяє сталому відновленню, необхідно узгодити мінімальні розміри соціальних витрат у позиках зі стандартами МОП та підвищити статус питань подолання нерівності з рекомендацій до необхідної процедури.

Провальна ідеологія

Глобальні профспілкові організації також закликають припинити публікацію ідеологізованої доповіді Світового банку «Ведення бізнесу». Такі країни, як Грузія, дотепер потерпають від шкоди, заподіяної глибоко помилковим трудовим індикатором, хоча після його відміни пройшло вже понад десять років. Сьогодні доповідь «Ведення бізнесу» все ще пропагує зниження корпоративних податків та внесків роботодавців, і минулого року була скасована через маніпулювання даними.

Оскільки сам Світовий банк визнає, що стикається із проблемами із впровадженням трудових захисних механізмів, які б захищали працівників у кредитованих проектах, необхідно поглибити його співпрацю з профспілками. Банк та його інституція у приватному секторі, Міжнародна фінансова корпорація, повинні щорічно публікувати інформацію про охорону праці, включаючи кількість загиблих працівників на проектах.

Що стосується М'янми, Група Світового банку оголосила про замороження позик. Щодо позик, виданих до перевороту, міжнародні фінансові установи повинні вивчити будь-які зв’язки фінансованого проекту з компаніями, якими володіють військові, порушеннями прав людини та працівників або зловживанням коштами. Якщо має місце хоч щось із цього переліку, необхідно вимагати негайного погашення позики.

Нерівномірне відновлення

Шаран Барроу зазначила: «МВФ прогнозує 6-відсоткове зростання світової економіки в 2021 році за рахунок стимулювання в США та покращення ситуації в розвинених економіках. Але він підкреслює, що відновлення посилить нерівність. В країнах, що розвиваються, падіння ВВП на душу населення в 2020-22 роках було на 9% більше, ніж у розвинутих економіках.

Всередині країн найгірше втрату робочих місць відчули на собі жінки, молодь та неформальні працівники, а також працівники у секторах, яким вже загрожувала автоматизація. Поточні рекомендації МВФ вітаються, включаючи прогресивне та корпоративне оподаткування, продовження антикризових витрат, в тому числі на збереження робочих місць, та опора на навчання, стимулювання найму та профорієнтацію для відновлення зайнятості.

Однак повної зайнятості в більш інклюзивній постпандемічній глобальній економіці не буде досягнуто, якщо МВФ і Світовий банк виступатимуть за послаблення захисту працівників, посилення тиску на заробітну плату та фінансову і корпоративну дерегуляцію заради створення робочих місць. Акцент повинен залишатися на позитивних заходах для рівня життя та якісних робочих місць. У нашій доповіді окреслено шлях до реформування МВФ та його кредитування».

 

Федерація профспілок України

Джерело: https://www.ituc-csi.org/imf-g20-world-bank-focus-on-jobs?lang=en