arton25714 ea982

 

Нова доповідь Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), присвячена вивченню наслідків фінансування соціального захисту, показала, що прогресивне оподаткування дає максимальну віддачу.

03 травня 2022 Сайт ITUC

Ґрунтуючись на попередніх дослідженнях МКП, доповідь "Інвестиції в соціальний захист та їх вплив на економічне зростання: варіанти податкового фінансування" показує економічні переваги соціального захисту, вивчаючи різні варіанти фінансування, які держави мають у своєму розпорядженні для зміцнення та розширення своїх систем соціального захисту.

У дослідженні змодельовано вплив різних сценаріїв податкового фінансування соціального захисту на доходи домогосподарств, зайнятість та загальний ВВП. Аналіз був проведений у Бангладеш, Колумбії, Коста-Ріці, Грузії, Гані, Індії, Руанді та Сербії.

Звіт показав, що фінансування соціального захисту через прогресивні форми оподаткування - такі як прогресивний прибутковий податок, корпоративний податок та податок на капітал - дає позитивні соціальні та економічні результати, розвінчуючи міф про те, що такі форми оподаткування гальмують зайнятість та зростання.

Збільшення прогресивного оподаткування

- Створює позитивні темпи зростання ВВП;

- згодом підвищує рівень зайнятості; і

- надає сильніший позитивний вплив на найбідніші домогосподарства, знижуючи загальну нерівність доходів.

З іншого боку, фінансування за рахунок регресивного оподаткування – наприклад, податків на споживання та продаж – може навіть нівелювати позитивні зміни, викликані трансфертами соціального захисту. Цей результат було виявлено у всіх досліджених країнах.

Регресивні форми оподаткування:

- надають різкий негативний вплив на ВВП у всіх країнах;

- знижують зайнятість з часом; і

- викликають додаткове зростання цін, знижуючи реальний дохід для всіх домогосподарств.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: "Це дослідження пропонує докази справедливого збільшення внутрішніх витрат на соціальний захист. Поточний рівень витрат все ще є дуже низьким і залишає без захисту більше половини населення світу.

"Адекватні та всеосяжні системи соціального захисту необхідні зараз як ніколи. Кліматична криза, поряд із наслідками пандемії COVID-19 та глобальними наслідками, вторгнення Росії в Україну, потребують термінового розширення охоплення соціального захисту".

"Соціальний захист підвищує стійкість та озброює країни необхідними інструментами для реагування на потрясіння та досягнення справедливого переходу".

"У розпорядженні урядів є ціла низка засобів для того, щоб почати розширювати охоплення соціального захисту. У цьому звіті ясно показано, що ті, хто може дозволити собі платити більше, мають платити більше, і що уряди повинні відмовитися від регресивних форм оподаткування".

 

Джерело: https://www.ituc-csi.org/ITUC-report-Fair-financing-of-social-protection?lang=en