fejk n yus 2 400x300

У війні в Україні кремлівська кампанія дезінформації змушує Київ та його союзників гадати.

Під час нещодавнього візиту до Санкт-Петербурга президент росії путін підтвердив свою впевненість у перемозі своєї країни над Україною. Відвідавши оборонний підрядник, він також скористався можливістю запевнити працівників, що його так звана "спеціальна військова операція" була спрямована на захист етнічних росіян і російськомовних в Україні від "неонацистського режиму" в Києві. Іншими словами, Росія діє в традиціях "Великої Вітчизняної війни", яка врятувала Європу від нацистської Німеччини.

Тим часом на прес-конференції в москві міністр закордонних справ путіна лавров говорив у подібному дусі: «Подібно до Наполеона, який мобілізував майже всю Європу проти Російської імперії, і Гітлера, який окупував більшість європейських країн і кинув їх на Радянський Союз, Сполучені Штати створили коаліцію майже всіх європейських країн-членів НАТО і ЄС і використовують Україну для ведення маріонеткової війни проти росії зі старою метою остаточно вирішити "російське питання", подібно до Гітлера, який прагнув остаточно вирішити "єврейське питання".

Зараз це вже усталений наратив - здебільшого для внутрішнього вжитку - який має на меті переконати росіян у тому, що війна є виправданою і її можна виграти. Але такі заяви також посилають сигнали Україні та її союзникам про рішучість росії продовжувати війну і, проводячи паралелі з Другою світовою війною, про непохитну віру в те, що росія переможе.

Це можна було б легко відкинути як пропаганду, якби не низка інших нещодавніх подій, які підкреслюють, що кремль хоче і може піти на ескалацію на полях битв в Україні та за її межами.

*осія тримає контингент військ у Придністров'ї, невеликому сепаратистському регіоні, затиснутому між Україною та Молдовою. Наприкінці грудня 2022 року росія була єдиною з 57 країн-учасниць Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яка виступила проти традиційного продовження мандату місії в Молдові. Зрештою, було знайдено компроміс, який продовжив місію до кінця червня і дозволив їй продовжити свою посередницьку діяльність у конфлікті.

Придністров'я є нагадуванням про те, що якщо росія зможе встановити повний контроль над Донбасом і півднем України, Молдова стане ймовірною наступною мішенню в тому, що Путін називає своєю місією "захисту" етнічних росіян і російськомовних.

Президент Молдови Майя Санду достатньо занепокоєна російськими зусиллями з дестабілізації, які включають розпалювання антиурядових протестів і організацію різних провокацій під чужими прапорами в Придністровському регіоні, щоб звернутися до західних партнерів країни з проханням про надання систем повітряного спостереження і оборони.

Другий фронт?

Неодноразові сигнали з москви про те, що другий фронт у війні проти України може бути відкритий з Білорусі, можна вважати фантастичними у світлі принизливого відступу Росії з околиць Києва через кілька місяців після вторгнення. Проте візит путіна до мінська наприкінці року і нещодавні спільні військово-повітряні навчання створюють достатньо невизначеності, щоб український президент Володимир Зеленський попередив, що росія може розпочати ще одне наземне вторгнення з білорусі.

*утін також реструктурував своє військове керівництво в Україні, замінивши генерала ВПС суровікіна на багаторічного начальника російського генерального штабу герасимова. *ерасимов керував військовою операцією, що призвела до незаконної анексії Криму росією в березні 2014 року, і був головним архітектором нового вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. російські війська атакували з окупованих районів Донбасу і вторглися з півдня через Крим і з півночі через білорусь.

Призначення герасимова головнокомандувачем зараз, після майже року в кращому випадку перемінного успіху для росії, є ще одним не надто витонченим сигналом про те, що москва підвищує ставки.

Словесна війна

Тим часом колишній російський президент медведєв (який обіймав посаду з 2008 по 2012 рік після перших двох термінів путіна) підлив масла у вогонь, знову піднявши привид ядерної ескалації. А офіційний речник путіна пєсков заявив про готовність росії припинити війну за умови, що Київ прийме умови москви щодо врегулювання (не уточнивши, які саме).

Знову ж таки, ці коментарі можна було б відкинути як безглузді, але вони є частиною загальної картини того, як росія веде цю війну, намагаючись ще більше підвищити напруженість як в Україні, так і за її межами.

У своєму похмурому новорічному зверненні путін знову представив війну в Україні як цивілізаційну боротьбу між росією і Заходом. Таким чином, значна частина його сигналів спрямована на західних лідерів, які зараз зібралися в Давосі і обговорюють, серед іншого, питання про те, яку додаткову військову техніку слід доставити в Україну.

Інформаційна війна росії, очевидно, має певний вплив принаймні на деяких західних політиків, які приймають рішення. Дебати про те, скільки озброювати Україну, тривають. Як наслідок, Київ досі не має достатньої кількості артилерії та засобів протиповітряної оборони. А його вимоги щодо нового великого наступу далекі від виконання: більш суттєві західні поставки, особливо танків та іншої бронетехніки, лише повільно узгоджуються між США і Німеччиною.

Замість того, щоб дозволяти росії відволікати увагу і дезінформувати себе, союзники України повинні сприймати їх як загрозу, якій треба протидіяти. Ефективна протидія вимагатиме від них надання Києву більшої кількості кращих систем озброєнь і боєприпасів.

Без цього Україна не зможе звільнити окуповані росією території. Це в кращому випадку. У гіршому випадку путіну може бути надана реальна можливість для нового наступу, в той час як земля все ще буде замерзлою протягом наступних кількох місяців або пізніше навесні.

Ця стаття передрукована з The Conversation під ліцензією Creative Commons

Автор - Стефан Вольф, професор міжнародної безпеки в Бірмінгемському університеті, спеціалізується на сучасних викликах безпеці, особливо на запобіганні та врегулюванні етнічних конфліктів і громадянських війн, а також на постконфліктному державному будівництві в глибоко розділених і зруйнованих війною суспільствах.

 

Джерело:

https://www.socialeurope.eu/ukraine-the-kremlins-misinformation

 

Переклад - Департамент міжнародних звязків ФПУ