IMG 20230612 WA0000

Міжнародна організація праці з 5 по 16 червня 2023 року проводить свою 111-у щорічну конференцію в Женеві. Делегати від працівників, роботодавців та урядів із 187 країн-членів МОП розглянуть широке коло питань, серед яких: справедливий перехід до стійкої та інклюзивної економіки, якісне професійне навчання та охорона праці. 

9 червня перед учасниками Конференції виступив делегат від працівників України Василь Андреєв.

 

Текст виступу:

Шановний пане Президент конференції!

Шановний пане Генеральний директор!

Шановні делегати та присутні!

Перш за все, дозвольте привітати Президента із обранням на цей високий пост і побажати успішного керівництва роботою конференції.

Ми обговорюємо доповідь Генерального директора на Міжнародній конференції праці, в якій висловлюється його бачення руху «шляхом до соціальної справедливості та гідної праці». В ній розглядаються «безперервні прояви несправедливості, нерівності та незахищеності… і протидіяти їм ми повинні зараз». З цим не можна не погодитися.  

В доповіді  про агресію росії проти України згадується лише як про складову геополітичної нестабільності. Агресор свідомо і цілеспрямовано обстрілює й бомбардує житлові райони, лікарні, школи, церкви, гуманітарні коридори, об’єкти критичної інфраструктури, електричні мережі.

Росія щойно зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття та поставивши під загрозу життя десятків тисяч цивільних осіб.

Це брутальне заперечення місії Міжнародної організації праці щодо сприяння миру через соціальну справедливість. Що потребує простої і прозорої реакції агресору.  Такою реакцією стало би виключення рф з Міжнародної організації праці та закриття офісу в Москві, який очолюється та обслуговується росіяними.

Війна, яку веде росія, — це виклик усьому цивілізованому світу. Вона посилила кризу вартості життя в усіх країнах, погіршила становище працівників на ринку праці.

Ринок праці в Україні зазнав нищівного впливу війни. Чотири мільйони працездатних жінок виїхали з країни, ще шість мільйонів людей стали біженцями в своїй країні. Мільйони людей втратили роботу, а сотні тисяч підприємств знищені назавжди.

На окупованих територіях розквітає примусова праця. Так, тих, хто продовжує працювати на Запорізькій атомній електростанції, змушують підписувати трудові договори з російською державною корпорацією з атомної енергії «росатом». Це є кроком до підвищення ризику атомної катастрофи.

Диктатура знищує вільні профспілки як в росії, так і в її військовій пособниці – білорусі, де справжні профспілковці запроторені до в’язниці за профспілкову роботу. Жахливо, але «федерація незалежних профспілок росії» та її членські організації з самого початку стали опорою війни, підтримали її мету, досі надає своєму уряду допомогу в мобілізації робітників до війська. Навіть більше – фнпр під дулами автоматів змушує українських працівників виходити зі складу українських профспілок та вступати до лав залежних від агресора структур. «Справи як завжди» не можливі з цими не-профспілками – ми не можемо працювати з ними в рамках міжнародної конференції праці або в Адміністративній раді

Наша країна тотально не була економічно знищена тільки завдяки безпрецедентній солідарній фінансовій, технічній та гуманітарній допомозі багатьох країн світу.

Велику допомогу в 2022 році організаціям трудящих та роботодавців України напряму надав МОП, його офіси в Україні, Будапешті, Женеві.

З допомогою МОП нам необхідно вирішити ще більше проблем вже завтра: щодо організації безпечної праці у відбудові України, щодо регулювання прав профспілок і роботодавців, оплати праці, соціального захисту, формату соціального діалогу. Але для цього нам потрібно ще більше допомоги від міжнародних структур для повернення миру за формулою Президента України Зеленського, звільнення окупованих територій та людей, що опинились в заручниках у росії.

Ми сподіваємось, що поступ України в наближенні до членства в ЄС надасть нам велику допомогу в адаптації високих міжнародних трудових стандартів до законодавства України, які мають стати зразком соціальної справедливості.

Ми на порозі величезного процесу відновлення України, яке триватиме дисятиріччя після перемоги та звільнення окупованих територій. Це може бути належним чинм зроблено лише за дотримання трудових прав, змістовних трудових та соціальних умов, що прописуються в умови контрактів на відновлення, повної імплементації міжнародних трудових стандартів в національному законодавстві та значних інвестицій в розвиток навичок працівників

Дякую за увагу. Разом з Україною!

 

Відео виступу можна переглянути тут.

 

IMG 20230612 WA0001

 IMG 20230612 112951

Пресцентр ФПУ