0 02 05 019cfb48cf838a 250923

Звіти свідчать про те, що росія цілеспрямовано атакує журналістів в Україні, що є воєнним злочином.

На фото: Український журналіст Олександр Павлов був поранений в руку у вересні минулого року, коли шведська телевізійна команда, з якою він працював, була атакована російським безпілотником у Запорізькій області (фото з його сторінки у Facebook)

Щонайменше 15 працівників ЗМІ були вбиті в Україні з початку повномасштабної війни Росії в лютому 2022 року. Національна спілка журналістів України звинуватила російську державу в тому, що вона не лише обстрілює цивільне населення, лікарні, школи, сиротинці, житлові будинки, вузли зв'язку та культові споруди, але й навмисно цілеспрямовано обирає журналістів для нападів.

У таких конфліктах, як війна в Україні, багато журналістів ризикують своїм життям, щоб доносити правду і викривати воєнні злочини, скоєні обома сторонами. Але коли журналісти самі стають мішенню, ці воєнні злочини майже завжди залишаються безкарними.

Дослідження правозахисної групи Human Rights Watch показало, що винні користуються фактичною безкарністю через те, що уряди багатьох країн не докладають зусиль для притягнення вбивць журналістів до відповідальності. За даними Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, у дев'яти з десяти випадків вбивства журналістів винні залишаються безкарними. Така безкарність "призводить до нових вбивств і часто є симптомом загострення конфлікту і розвалу правової та судової систем".

Замовлення на вбивство

Погрози, напади, зникнення і вбивства журналістів не є новою тактикою війни в цілому. Вона, безумовно, не є невідомою в Росії, де держава бере участь у виборі мішеней або видачі замовлень на вбивство російських журналістів, як-от

Сорок вісім журналістів і працівників ЗМІ були вбиті в Росії з моменту приходу до влади Володимира Путіна в 1999 році. Багато з них були вбиті в результаті замовних вбивств без арештів і судових процесів.

Серед них - російська військова кореспондентка Анна Політковська, яку було вбито в жовтні 2006 року після висвітлення другої чеченської війни. Хоча залишається незрозумілим, хто замовив її вбивство, як і у випадку з багатьма вбивствами журналістів у Росії, Політковська викривала корупцію на найвищому рівні. Про це вона написала у своїй книзі 2004 року "Путінська Росія":

Якщо ви хочете продовжувати працювати журналістом, це означає повне служіння Путіну. В іншому випадку це може бути смерть, куля, отрута або суд - все, що вважатимуть за потрібне наші спецслужби, путінські сторожові пси".

Операції припинені

Відколи Росія розпочала повномасштабну війну в Україні, Кремль докладає всіх зусиль, щоб обмежити висвітлення подій у ЗМІ, ухвалюючи нові закони, спрямовані проти журналістів і свободи вираження поглядів. Тепер називати війну інакше, ніж "спеціальною військовою операцією", є кримінальним злочином, що карається ув'язненням.

У березні 2022 року Путін підписав закон, що передбачає тюремне ув'язнення терміном до 15 років для людей, які публікують "неправдиві новини" про російських військових. У липні минулого року російський президент також підписав закон, що дозволяє російським чиновникам закривати іноземні ЗМІ за те, що вони трактують як "ворожі дії проти російських ЗМІ за кордоном".

У рамках репресій проти неурядових і міжнародних медіа-організацій Росія обмежила доступ, позбавила ліцензії або заборонила діяльність "Новой газеты", "Радио Эхо", "BBC Russia", "Радио Свобода" і "Meduza", серед інших. Більшість незалежних ЗМІ були змушені припинити свою діяльність, а їхні репортери покинули країну.

Один мовник, телеканал "Дождь", став мішенню Кремля ще у 2021 році і був оголошений "іноземним агентом". Рекламодавці уникали його, і він був змушений виходити лише онлайн. Потім, у березні 2022 року, коли набули чинності нові закони про ЗМІ, російська влада призупинила його діяльність через висвітлення війни. В результаті телеканал "Дождь" був змушений працювати у вигнанні.

Під прицілом снайперів

Менш ніж через тиждень після минулорічного вторгнення знімальна група телеканалу Sky News потрапила в засідку і була обстріляна російськими військами, незважаючи на те, що члени знімальної групи називали себе журналістами. Швейцарський фотожурналіст Гійом Бріке був застрелений і пограбований російськими солдатами на півдні України 6 березня 2022 року, коли він їхав на броньованому автомобілі з помітними позначками преси. В обох випадках працівники ЗМІ змогли пережити напади і вижити, щоб розповісти цю історію. Багато хто не зміг.

Американець Брент Рено став першим міжнародним журналістом, убитим в Україні. Він їхав з фотографом-документалістом Хуаном Арредондо в автомобілі, яким керував український громадянин, коли 13 березня 2022 року російські війська відкрили вогонь по машині. Арредондо був поранений.

Того ж дня було вбито українського фотожурналіста Макса Левіна, який висвітлював війну для Reuters, та його охоронця Олексія Чернишова. Розслідування "Репортерів без кордонів" (RSF) дійшло висновку, що це була навмисна страта. У звіті RSF припускається, що вони могли бути вбиті після допитів і тортур.

Цього року український журналіст Богдан Бітик був убитий у квітні під час репортажу для La Repubblica поблизу Херсона на півдні України. Він і його колега, Коррадо Зуніно, стали мішенню для снайперів, незважаючи на те, що були одягнені в жилети, які чітко ідентифікували їх як представників преси.

Зміна норм?

На основі цих та інших випадків наше дослідження має на меті вивчити наслідки цих порушень міжнародного права та кодифікованих норм. Журналісти захищені як цивільні особи відповідно до Женевських конвенцій 1949 року, які Росія ратифікувала в 1954 році. Вони підтверджують, що під час міжнародних збройних конфліктів журналісти мають право на всі права і захист, що надаються цивільним особам, за винятком випадків, коли вони беруть безпосередню участь у бойових діях.

"Військовий кореспондент" - це юридичний термін, який застосовується до журналістів, які подорожують зі збройними силами, від яких вони отримали дозвіл, але самі не є військовими. Вони також вважаються цивільними особами, але мають додатковий захист (відповідно до третьої Женевської конвенції), оскільки в разі захоплення в полон до них ставляться як до військовополонених.

Крім того, Римський статут Міжнародного кримінального суду стверджує, що умисний напад на цивільну особу, яка не бере безпосередньої участі у бойових діях, є воєнним злочином. МКС не може переслідувати держави чи організації, але може переслідувати окремих осіб.

Правила, які мають захищати журналістів, розмиваються, і стає все більш звичним явищем, коли журналісти стають мішенню під час війни. Для нас усіх дуже важливо, щоб захист, який надається журналістам міжнародним правом, неухильно дотримувався, а винні в їхніх смертях були спіймані і понесли відповідальність за скоєне.

Ця стаття передрукована з The Conversation за ліцензією Creative Commons

Келлі Бйоркланд

Келлі - доктор філософії, дослідниця Стаффордширського університету, яка займається вивченням того, як журналісти стають мішенню для переслідувань з боку держав під час конфліктів. Викладачка комунікації та медіа в університетах Колорадо та Флориди, старша авторка та редакторка Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

Автор:

Келлі Бьоркленд і Саймон Сміт, 23 вересня 2023, року Social Europe