А256

Як повідомляє сайт Профспілки металургів і гірників України, 21 травня 2021 року в Києві відбулося засідання робочої групи Центральної ради Профспілки металургів і гірників України щодо доопрацювання проєкту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» під головуванням голови ПМГУ Рябка О.І., за участю заступника голови ПМГУ Оверковського Б.М., голови первинної організації ПМГУ в АТ «Нікопольський завод феросплавів» Романенка В.І., заступника голови первинки ПМГУ в ПрАТ «Запоріжсталь» Максака В.В., голови Постійної комісії з питань охорони праці ПМГУ – заступника голови Дніпропетровської обласної організації ПМГУ Чайки А.Є., головного технічного інспектора праці ПМГУ Білика В.І.

На засідання були запрошені заступник Міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Дядюра І.Г., генеральний директор розвитку ринку праці та умов праці Овчаренко Р.Д., заступник голови Державної служби з питань праці Дегнера І.А. та представники профільних структурних підрозділів міністерства і спеціалісти Держпраці. На цьому засіданні були розглянуті найбільш гострі та соціальні питання вище зазначеного законопроєкту, підготованого спеціалістами Мінекономрозвитку. А саме:

- забезпечення працівників, які працюють у важких та шкідливих умовах праці, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, а також збереження їх права на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством;

- забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту, а у разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника заміни їх, та надання можливості додатково, понад встановлені норми, отримувати ним певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці вимагають їх застосування;

- право працівника розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо не виконується законодавство про охорону праці, порушуються умови колективного договору;

- збереження широких можливостей колективного договору;

- право профспілок на здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці та умови праці на підприємствах, де вони працюють, їх участь у розслідуванні нещасних випадків та професійних захворювань та інше.

Засідання було конструктивним, проходило в жвавій діловій обстановці. В ході засідання прийнято спільне рішення про необхідність урахування пропозицій та зауважень робочої групи ПМГУ щодо збереження прав працівників на здорові та безпечні умови праці.

Федерація профспілок України