brown gavel medical protective masks blue background 832x468

2020-й став роком змін у сфері надання публічних та юридичних послуг. Перед суспільством і по багатьом питанням перед правничою спільнотою постали проблеми, що змусило її швидко адаптуватися до нових викликів, радикально змінюючи підходи у своїй діяльності.  

За повідомленням Департаменту правового захисту апарату Федерації профспілок України, 4 та 5 березня 2021 року відбулася онлайн-конференція KILAC-2021: COVID-(р)еволюція правової допомоги. Захід був реалізований у межах ініціативи «Цифрові рішення для покращення доступу до правосуддя в Україні», що є компонентом проєкту Програми розвитку ООН в Україні «Права людини для України» та фінансується Глобальною Програмою посилення верховенства права та прав людини задля сталого миру та сприяння розвитку.

Під час онлайн – конференції фахівці ділилися досвідом щодо надання юридичної допомоги під час пандемії COVID-19.Серед учасників були представники різних правничих організацій та спільнот, а саме Манал Фоуані, заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні, Олександр Баранов, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги, Костянтин Дегтярьов, професор Школи права й соціальної справедливості Університета Ліверпуля (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Алан Патерсон, голова Міжнародної групи з правової допомоги, директор Центру професійних правничих досліджень Школи права Університету Стартклайда (Шотландія), Наїра Аватісян, керівниця програми захисту дітей UNICEF тощо.

Як зазначив під час конференції Олександр Баранов, в.о. директор Координаційного центру з надання правової допомоги: «Останні роки зусилля правової спільноти спрямовані на цифровізацію юридичних послуг, однак з обов’язковим дотриманням прав людини та інклюзивного підходу. Пандемія змусила центри з надання правової допомоги до запровадження нових послуг та адаптації вже існуючих. Цифрові юридичні послуги набувають поширення у суспільстві, цей процес триває і суспільство більше ніколи не повернеться до життя, яке було до появи COVID-19».

Одним із цікавих був виступ професора Школи права й соціальної справедливості Університету Ліверпуля (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії - Костянтина Дегтярьова «Правосуддя у світі COVID – 19».

Детально

Федерація профспілок України