020822 01

 

30 липня відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.


Як зазначає ООН, всі країни світу страждають від торгівлі людьми. Загрози щодо активізації торгівлі людьми в Україні максимально набули актуальності з лютого 2022 року, адже якщо раніше соціально-економічна нестабільність, безробіття, сімейні негаразди штовхало пересічних українців до пошуку роботи далеко від рідної місцевості або закордоном, то сьогодні побоювання за своє життя, а особливо за життя дітей та близьких спонукало українців масово цілими родинами від’їжджати з місця постійного проживання та відповідно шукати будь-яку роботу.
Громадська організація «РЕОМ» в рамках проєкту «Розбудова миру та подолання конфліктів в Україні – Крок вперед» спільно с тренерками громадської правозахисної організації «Ла Страда» 25-28 липня 2022 року провела тренінг «Протидія торгівлі людьми в Україні. Національний механізм взаємодії суб’єктів» в рамках просвітницьких заходів протидії торгівлі людьми.
Як зазначає тренерка громадської правозахисної організації «Ла Страда-Україна» Вероніка Андрєєнкова, новацією воєнного часу – це розширення групи ризику людей, які можуть потрапити у торгівлю людьми, а саме до неї додалися внутрішньо переміщені особи, біженці, діти без супроводу, багатодітні та малозабезпечені сім ї, одинокі матері, люди з особливими потребами, самотні люди похилого віку. А особливо прикро, що до групи ризику потрапили неповнолітні діти, адже в умовах військової агресії діти могли без батьків перемішуватися в Україні і перетинати кордон.
За даними Державної прикордонної служби України протягом 24 лютого — 3 червня 2022 року з України виїхали понад 5,2 млн осіб, переважна більшість яких є громадянками України.
Як повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ), станом на травень 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 8 млн. чоловік, водночас 2,7 млн осіб повернулися додому.
Отже, воєнний стан робить українців ще більш вразливими і сприяє збільшенню випадків торгівлі людьми.
З початку 2022 року поліцією зафіксовано 77 фактів торгівлі людьми, зокрема – 26 фактів сексуальної експлуатації та 28 – трудової експлуатації.
Як зазначили тренерки ГО «Ла Страда-Україна» основними правилами безпеки є:
- за жодних обставин не віддавайте свій паспорт і документи потенційному роботодавцю або іншим людям.
- не погоджуйтеся на роботу, деталі якої ви не знаєте. Якщо від вас щось намагаються приховати або маніпулювати – це тривожний прапорець.
- погоджуйтеся тільки на легальне працевлаштування.
- не довіряйте занадто привабливим умовам та пропозиціям: одразу висока зарплата, відсутність досвіду для молодих дівчат тощо.
- підписуйте лише ті документи, які розумієте. Якщо необхідно – проконсультуйтеся з юристом.
- збережіть контакти консульств, посольств, організацій та інших органів, які допоможуть вам захиститися.
- знайте свої права як мігранта і працівника у країні, куди ви приїхали.
- якщо ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми або стали її свідком, звертайтеся до правоохоронних органів, посольства, консульських установ та інших організацій, які захищають українців за кордоном.
Можна звернутися на лінію екстреної допомоги в ЄС за номером 112.
Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації працює з 1997 року.
З 2003 року – отримала статус Національної, а з 2017 року функціонує за єдиним гармонізованим загальноєвропейським номером з надання психологічної допомоги 116 123. Це єдина в Україні національна і безкоштовна гаряча лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми.
0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного)
Національна гаряча лінія для дітей та молоді
З 2013 року Громадська організація «Ла Страда-Україна» забезпечує роботу єдиної в Україні Національної гарячої лінії для дітей та молоді.
Діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях, а дорослі – проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав.
Підтримка поруч! Звертайтеся за консультацією:
childhotline_ua
CHL116111

0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного)

 

Департамент правового захисту
апарату ФПУ