Сайт Новина стаття 

1). Мінфін інформує:

- Рада директорів МВФ схвалила 15,6 млрд дол. США для України, в рамках нової програми розширеного фінансування. Очікується, що перший транш від Фонду Україна може отримати вже найближчим часом. А його обсяг складатиме близько 2,7 млрд дол. США прямого бюджетного фінансування.

Програма включає два етапи. На першому етапі, що запланований на 2023-24 роки, увага буде зосереджена на впровадженні надійного бюджету на 2023 рік та збільшенні мобілізації доходів, у тому числі шляхом уникнення заходів, які можуть зменшити податкові надходження.

Перший етап також передбачає зниження інфляції та утримання обмінного курсу, очікуються заходи щодо сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, включно з підготовкою більш глибокої оцінки стану банківського сектора, а також продовженням сприяння незалежності НБУ.

Водночас Уряд України зобов’язується підтримувати та продовжувати реформи щодо зміцнення системи управління та боротьби з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства.

Під час другого етапу програми буде зроблено фокус на реформах, які допоможуть максимально ефективно підтримувати післявоєнне відновлення та реконструкцію, а також допоможуть Україні імплементувати необхідні заходи на шляху до євроінтеграції. https://www.kmu.gov.ua/news/rada-dyrektoriv-mvf-skhvalyla-156-mlrd-dol-ssha-dlia-ukrainy-v-ramkakh-novoi-prohramy-rozshyrenoho-finansuvannia

https://www.mof.gov.ua/uk/news/imf_executive_board_approved_usd_156_billion_for_ukraine_under_a_new_extended_fund_facility_eff_program-3911

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0TnRVQuSvmB2hHM738LmYJi1h7LJNNUGNYyBRaTHdz1Hka7isJqxbCZtPA5ckE2W2l

- До Державного бюджету України від Канади надійшло 2,4 млрд канадських доларів (екв. 1,8 млрд дол. США) кредиту на пільгових умовах за додатковою Угодою. Кошти надано через механізм адміністративного рахунку МВФ та буде спрямовано передусім на фінансування пріоритетних видатків Держбюджету. https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-ukraina-otrymala-vid-kanady-24-mlrd-kanadskykh-dolariv

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_ukraina_otrimala_vid_kanadi_24_mlrd_kanadskikh_dolariv-3910

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02YwDmJBW9M9GEMTVntV36FPC2bymorTRSmdsnjZJo8egDfRg65Z6zkVdEGpoMSopCl

- Сергій Марченко зустрівся з Міністром фінансів Нідерландів Сігрід Кааг. Міжнародні партнери підтвердили наміри підтримати країну у фінансуванні дефіциту держбюджету поточного року. Зокрема, важливим внеском у це стало нещодавнє рішення МВФ започаткувати нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України у розмірі 15,6 млрд доларів США.

Також Україна потребує значних ресурсів для відновлення країни. Згідно зі звітом Уряду України, Групи Світового банку, Європейської Комісії та ООН RDNA2, потреби України на реконструкцію та відновлення оцінюються приблизно в 411 млрд доларів США.

Водночас у 2023 році Україні необхідно понад 14 млрд доларів США на реалізацію швидкого відновлення, зокрема відновлення енергетичної, житлової, критично важливої та соціальної інфраструктури, базових послуг для найбільш вразливих верств населення, розмінування та розвиток приватного сектору.

https://www.kmu.gov.ua/news/serhii-marchenko-zustrivsia-z-ministrom-finansiv-niderlandiv-sihrid-kaah

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_met_with_minister_of_finance_of_the_netherlands_sigrid_kaag-3912

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0xHeQJtdERNiTTeLvvnujhbbfpABfycnUiwp6BXFpKJzuPMh2k9muYnnTpKosqHKel

2). Мінсоцполітики інформує

- Цифровізовано реєстрацію надавачів соціальних послуг завдяки новій підсистемі ЄІССС.

Мінсоцполітики продовжує цифровізовувати соціальну сферу та послуги задля зручності громадян та ефективності роботи працівників органів соцзахисту, а також з метою усунення корупційних ризиків. Зокрема, впроваджує Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг (Реєстр), який є підсистемою Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС). 

Порядок та механізм ведення Реєстру визначено у Порядку формування, ведення та доступу до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 року № 99 – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/99-2021-%D0%BF#Text

https://www.kmu.gov.ua/news/tsyfrovizovano-reiestratsiiu-nadavachiv-sotsialnykh-posluh-zavdiaky-novii-pidsystemi-ieisss

https://www.msp.gov.ua/news/22710.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0tuHY2VcTDPAGjpeCGQeraYfh1nSZq6K5zHiWyUG5DRZJe3Hn4Fw43LRHu2XL5biYl

Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг – це автоматизована система, призначена для збирання, накопичення та використання даних про надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Реєстр забезпечить механізм прозорості ринку надавачів соціальних послуг за рахунок реєстрації відповідних суб’єктів в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери. Завдяки функціонуванню Реєстру держава та органи соцзахисту населення матимуть зручний доступ до інформації про всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері надання соціальних послуг.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02zsosda8HLVQyAFiJuWF5u6yttsHjt539SLR99zpvp8JSte1GRweZAgwtmiBHA2oAl

3). Мінреінтеграції інформує:

- Навчальні тренінги для ВПО на Рівненщині.

Щоб полегшити інтеграцію внутрішніх переселенців у приймаючі громади, в областях проводять навчальні тренінги для ВПО. Зокрема, на Рівненщині найближчим часом відбудуться тренінги щодо працевлаштування, релокації бізнесу, написання грантових заявок, психологічного здоров’я та подолання проблем, з якими стикаються внутрішні переселенці. З переліком тренінгів для ВПО на Рівненщині можна ознайомитися за посиланням.

https://minre.gov.ua/2023/04/03/navchalni-treningy-dlya-vpo-na-rivnenshhyni/

- ВПО і звільнені з полону можуть отримати ваучери на навчання.

Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Зокрема, на перепідготовку за робітничою професією, здобуття ступеня магістра на основі вищої освіти за іншою спеціальністю чи підвищення кваліфікації.

https://minre.gov.ua/2023/04/02/vpo-i-zvilneni-z-polonu-mozhut-otrymaty-vauchery-na-navchannya/

4). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України: Японія виділяє майже 350 мільйонів доларів США на відновлення України. Кошти будуть виділені в рамках Програми екстреного відновлення, направленого на критичну інфраструктуру. Рішення буде найближчим часом фіналізовано укладенням відповідної грантової угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA).

https://www.kmu.gov.ua/news/yaponiia-vydiliaie-maizhe-350-milioniv-dolariv-ssha-na-vidnovlennia-ukrainy

5). Держпраці: У прямому ефірі Сніданку 1+1 Голова Держпраці Ігор Дегнера розповів про проблему тіньової зайнятості в умовах війни. Очільник Служби окреслив переваги задекларованої праці як для працівників, так і для роботодавців та наголосив на невиправній шкоді, яку завдає неформальна економіка обороноздатності країни. https://m.youtube.com/watch?v=avzx2yxb5tU

https://www.facebook.com/dsp.gov.ua/posts/pfbid0a9LNXWwco4fxNGMPdN4aAtrde8t7MR7nRNNXifoYg8hLPXCxNTFGnSmNZNwd8sPjl

6). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- За мобілізованими працівниками зберігаються майже всі види стажу.

Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

https://news.dtkt.ua/labor/social-protection/82616-za-mobilizovanimi-pracivnikami-zberigaiutsia-maize-vsi-vidi-stazu

За підсумками засідання КМУ від 30 березня 2023 року, зокрема:

- Розширено програми безповоротних грантів єРобота, яка включатиме окремі напрями саме для ветеранського бізнесу. «Завдяки програмі єРобота вже створені більше 3,5 тисячі нових бізнесів. Ми очікуємо, що в наступні роки урядові безповоротні гранти дозволять створити тисячі нових ветеранських бізнесів у різних галузях та куточках нашої країни», — відзначив Денис Шмигаль. Перший напрямок передбачає грант для ветерана в розмірі 250 тисяч гривень на власний бізнес за умови створення в цьому бізнесі щонайменше одного робочого місця. Другий напрямок — 500 тисяч гривень гранту, а третій на 1 млн гривень гранта, який може отримати учасник бойових дій, якщо він до цього вже був підприємцем та не менш ніж 3 роки був зареєстрований як ФОП. http://surl.li/fxupr

- Одним із ключових завдань, які визначив Уряд на цей рік, буде формування цілісної та комплексної ветеранської політики. Уряд починає затвердження низки стратегій, нормативних документів та запуск програм, в основі яких лежить новий підхід у сфері ветеранської політики. Загалом Денис Шмигаль виділив вісім основних рамкових завдань, які стоять перед Урядом: адаптація військовослужбовців до цивільного життя; медичні послуги та психологічна підтримка; економічні можливості для ветеранів; послуги; житло; інститут помічника ветерана; створення Сервісних офісів у справах ветеранів; вшанування подвигу ветеранів на рівні держави, громади та всього суспільства. http://surl.li/fxuyc

- Розподілено 54 млн гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки – локації здорової України». http://surl.li/fxvug

- Затверджено новий Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу. Ним, зокрема, уточнено порядок отримання статусу зареєстрованого безробітного онлайн. Надання статусу безробітного буде і далі проходити у тому числі в електронній формі. Це полегшить процес подачі документів внутрішньо переміщеним особам, особам, які перебувають на тимчасово окупованій території, або на території, на якій ведуться бойові дії. Також спрощується процес реєстрації для людей, які втратили документи, або у яких досі не були розірвані трудові відносини з роботодавцем, який знаходиться на території, де ведуться активні бойові дії. http://surl.li/fxuuc

- Для впровадження електронного документування реабілітаційної допомоги Уряд вніс зміни до низки постанов. Відповідно до ухвалених документів, процес реабілітації пацієнта буде супроводжуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). http://surl.li/fxuzx

- Уточнено критерії визначення осіб, які мають право подати заяву на отримання грантів на створення або розвиток власного бізнесу. Відтепер суб’єкти господарювання з територій можливих бойових дій також зможуть претендувати на отримання грантів. Обмеження на подання заявки передбачені лише для суб’єктів, які перебувають чи провадять господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, для яких не визначена дата завершення окупації або бойових дій відповідно до наказу Мінреінтеграції. http://surl.li/fxusr

- Програма «Доступні кредити 5-7-9%» відтепер також працює для підприємців із територій можливих бойових дій і деокупованих територій. http://surl.li/fxupc

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02gNGoE7Sbd6VTPSEHrXByYdq24CxvAcaCRcbtwN98YG8yp4x1xv5Fg8LxK6BkSj9Hl

Новини Парламенту

- У Верховній Раді зареєстрували законопроект за № 8431, згідно з яким в Україні планують поетапно підняти рівень мінімальної заробітної плати протягом 2023 року, починаючи з 1 квітня. Відповідні зміни пропонується внести до Закону про Державний бюджет України.

Як зазначають автори документу, у статті 9 Закону України «Про оплату праці» передбачено: «Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб».

Однак в останні роки затверджено розмір мінімальної заробітної плати нижчий за розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Такий висновок ініціатори законопроєкту підтверджують такими даними:

·                    у грудні 2022 року фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб склав 7539 грн. Мінімальна заробітна плата на грудень 2022 року була затверджена у сумі 6700 грн, що склало 88,9% до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних;

·                    у середньому за 2023 року очікується фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 8962 грн. Мінімальна заробітна плата затверджена Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» на рівні грудня 2022 року без підвищення у сумі 6700 грн, що складе лише 74,8% до очікуваного фактичного розміру.

Тому законопроєктом передбачено поетапне підвищення розміру мінімальної заробітної плати:

·                    з 1 квітня — 7370 грн;

·                    з 1 липня — 8107 грн;

·                    з 1 жовтня — 8918 грн.

https://news.finance.ua/ua/v-ukraini-hochut-u-try-etapy-pidnyaty-minimal-nu-zarplatu-daty-y-sumy

Довідково: Беззаперечно підтримуючи пріоритетність видатків з державного бюджету країни на національну безпеку і оборону, забезпечення недоторканності державного кордону та захисту держави, СПО об’єднань профспілок у своїх пропозиціях до головного кошторису країни наполягав на тому, щоб у проєкті Державного бюджету на 2023 рік було принаймні:

- проіндексовано розмір мінімальної заробітної плати (до 8580 грн);

- не допущено збільшення розривів між розмірами прожиткового мінімуму, посадового окладу (тарифної ставки) працівника І т.р. ЄТС та фактичного розміру прожиткового мінімуму;

- забезпечено належний рівень фінансування галузей, які визначено пріоритетними та які є надважливими для економіки України.

Департамент з питань бюджету та оплати праці