mceu 41220954611686984268270 

1). Мінреінтеграції інформує:

- Грошова допомога постраждалим від підтоплення: 5000 грн + 6600 грн.

Мешканці Миколаївської та Херсонської областей, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС, можуть отримати одноразову грошову допомогу: 5000 грн від Уряду та 6600 грн від Міжнародної організації з міграції ООН.

Звертаємо увагу, що люди, які з 6 червня виїхали із підтоплених районів тимчасово окупованої території Лівобережжя на підконтрольну Україні територію, також мають право на отримання зазначених вище виплат.

Як отримати виплати – роз’яснення в інфографіці: https://minre.gov.ua/2023/06/19/groshova-dopomoga-postrazhdalym-vid-pidtoplennya-5000-grn-6600-grn/

Деталі від Мінсоцполітики: https://www.msp.gov.ua/news/22909.html

Відповіді на найбільш поширені питання щодо одноразової грошової допомоги від держави для постраждалих від підриву Каховської ГЕС: https://www.msp.gov.ua/news/22908.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02HsoYJwJFQS4xyYSVAwxv1KdnqNSrpaRfM8ffAeeB4ryvEoWkxaUFWRDhNytiKTcbl

- ВПО отримають гарантовані виплати за червень. Станом на 20 червня в повному обсязі погашено заборгованість по грошовій допомозі на проживання для ВПО за перший та другий виплатні періоди червня. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання, яка складає 3000 грн особам з інвалідністю й дітям і 2000 грн для решти ВПО.

https://minre.gov.ua/2023/06/20/vpo-otrymayut-garantovani-vyplaty-za-cherven/

2). 21-22 червня 2023 року урядова делегація на чолі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем бере участь у Конференції з питань відновлення України у Лондоні (Ukraine Recovery Conference).

Мета заходу – мобілізувати якнайбільше міжнародної підтримки та налагодити механізми, за якими ця допомога надходитиме вчасно та ритмічно. Три основні аспекти, на яких зосереджено увагу – швидке відновлення, залучення приватних інвестицій та міжрегіональна співпраця. http://surl.li/ifimv

Онлайн-виступ Президента Володимира Зеленського на Конференції: https://www.president.gov.ua/news/koli-mi-zbuduyemo-ukrayinu-mi-zbuduyemo-svobodu-onlajn-vistu-83705

У своєму виступі Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив основні аспектів відновлення України http://surl.li/ihggc. Серед них:

- Оцінка збитків. Станом на 24 лютого 2023 року потреба на відновлення складає 411 млрд доларів.

- Етапи відновлення: швидке (потребує 14,1 млрд доларів цього року) та довгострокове (проходитиме багато років; план реалізації закладається вже зараз).

- Пріоритети швидкого відновлення: 1) енергетика, 2) гуманітарне розмінування, 3) житло, 4) критична та соціальна інфраструктура, 5) підтримка економіки. Реалізація цих проектів потребує особливої Архітектури відновлення та регулярних платформ для співпраці.

- Прозорість і підзвітність. В минулому місяці презентовано Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management (DREAM), яка надасть змогу контролювати кожен етап кожного проєкту відновлення.

- Параметричний підхід та build back better (безпека, безбарʼєрність, енергоефективність, зелені технології – обов’язкові параметри нової інфраструктури).

- Регіональний підхід (міжнародні країни-партнери беруть під патронат регіони та громади України). Уже понад 300 територіальних громад України уклали 1,5 тис. партнерських договорів; допомагають майже 60 країн світу.

- Джерела фінансування відновлення: російські конфісковані активи, кошти українського бюджету, допомога міжнародних партнерів.

- Залучення приватного сектору.

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid0wqhVKaoYTu3nrLNktEc37ZKAkbyr7RnjnYHob4umNJu5iHJNHZ2SPBG8YxKLDC2yl

!!! На полях конференції в Лондоні, зокрема:

§  Підписано Угоду із Світовим банком про залучення додаткового кредитного фінансування на 500 млн дол. США під гарантію Великої Британії.

Зазначені кошти будуть спрямовані на оплату праці працівників державних органів небезпекового сектору, у т.ч. ДСНС, працівників бюджетних установ освітньої сфери (педагогічних працівників та працівників ЗВО), на щомісячні пенсійні виплати та виплати за окремими програми державної соціальної допомоги, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

https://www.kmu.gov.ua/news/svitovyi-bank-i-donory-vydilyly-ukraini-dodatkovi-176-mlrd-dolariv-na-vidnovlennia

https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-pidpysala-uhodu-iz-svitovym-bankom-na-500-mln-dol-ssha-pid-harantiiu-velykoi-brytanii

§ ЄБРР підтримає українську енергетику на 600 млн євро цього року.

Відповідні меморандуми підписав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, ЄБРР та ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго» і НАК «Нафтогаз».

https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-iebrr-pidtrymaie-ukrainsku-enerhetyku-na-600-mln-ievro-tsoho-roku

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid02xANaK1xqnLvyEba2RFHw4Whyg6gzLfFGEWZYnL916iHRafYabVgwHRNXH7N4LFQhl

§  Укладено договір про Енергетичне партнерство з Великобританією.

Зокрема, передбачено створення нового Фонду викликів у сфері зелених інновацій «InnovateUkraine» у розмірі 62 млн фунтів стерлінгів.

https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-ta-velyka-brytaniia-uklaly-dohovir-pro-enerhetychne-partnerstvo

§ Підписано меморандум про співпрацю між МОЗ України та Французькою асоціацією охорони здоров’я.

Зокрема, йдеться про відновлення медичної інфраструктури, зруйнованої або пошкодженої внаслідок повномасштабної війни, а саме: встановлення та оснащення модульних центрів надання медичної допомоги. 

https://moz.gov.ua/article/news/moz-i-francuzka-asociacija-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-pidpisali-memorandumi-pro-spivpracju-

3). Мінфін інформує:

- У перший день Конференції з питань відновлення України у Лондоні Міністр фінансів України взяв участь у пленарній дискусії «Швидке відновлення: Масштаби викликів», під час якої назвав ключові пріоритеті у реалізації швидкого відновлення – створення середовища для економічного розвитку країни та повернення українців додому.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/priorities_for_rapid_recovery_are_to_create_conditions_for_economic_development_and_the_return_of_ukrainians_-_sergii_marchenko_at_the_ukraine_recovery_conference-4067

21 червня відбулось четверте засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України у рамках Конференції з питань відновлення України у Лондоні.

Обговорено результати роботи Платформи для забезпечення нагальних фінансових потреб України у 2023 році, а також мобілізацію ресурсів на відновлення та реконструкцію і узгодження їх з пріоритетними проектами.

https://mof.gov.ua/uk/news/fourth_meeting_of_the_steering_committee_for_the_multi-agency_donor_coordination_platform_for_ukraine-4068

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid02siXZWX2wuAgacDBJHNKBKc3axxtDkJt8GTjo7FBSGGrkQqz8pLXtqUdood3EjEtel

- За січень ‒ травень 2023 року на охорону здоровʼя було спрямовано 63,3 млрд грн (92% плану на цей період), зокрема на Програму медичних гарантій спрямовано 55,8 млрд грн (94,2% плану).

Загалом, у 2023 році передбачено видатки загального фонду держбюджету в обсязі 170,8 млрд грн (з трансфертами) для фінансування охорони здоров’я.

Залучення міжнародної фінансової допомоги для покриття частини витрат за програмою медичних гарантій дозволило своєчасно виплатити заробітну плату понад 510 тис. працівникам медичних закладів і становить понад 70% видатків держбюджету, спрямованих на реалізацію Програми медичних гарантій.

Довідково:

За даними НСЗУ, у 1 кварталі 2023 року середня заробітна плата у лікарів становила 21,7 тис. грн та у середнього медичного персоналу – 14,1 тис. гривень.

Водночас на рахунках надавачів медичних послуг збільшився обсяг залишків коштів, який станом на 01.04.2023 становив 27 млрд грн (на 2,1 млрд грн більше ніж на початок року).

https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-za-5-misiatsiv-2023-roku-na-okhoronu-zdorovia-bulo-spriamovano-633-mlrd-hrn

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid029DyykuvwPGWda9hVdpFSuGyf9mxzfMVedQRskjgKLWFD3BkTYk6TbqC7CnmZ97Chl

- У червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ). Співпраця Банку з Україною є однією з цілей Стратегічного плану діяльності БРРЄ на 2023-2027 роки. Ключові напрями співробітництва фокусуватимуться на забезпеченні першочергових потреб України у сфері охорони здоров’я та проведенні державної житлової політики, у тому числі забезпеченні житлом громадян України. https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_became_a_member_of_the_council_of_europe_development_bank-4064

4). Мінекономіки:

- Армія відновлення: 200 млн грн заробили залучені до суспільно корисних робіт українці. Проект «Армія відновлення» працює вже у 18 регіонах, залучено понад 30 тисяч людей. https://cutt.ly/qwta4LO1

- Мінекономіки оголосило подробиці створення Фонду розвитку України (UDF) та інвестиційні можливості, які, як очікується, надасть ця нова інституція.

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=37f788e7-3746-4509-a37a-a0e64f633929&title=MinekonomikiOgolosiloPodrobitsiStvorenniaFonduRozvitkuUkraini

5). Мінвідновлення:

- На Херсонщині комісії розпочали обстеження житла, пошкодженого або зруйнованого внаслідок підриву Каховської ГЕС.

https://mtu.gov.ua/news/34427.html 

- ЄІБ виділить 840 мільйонів євро на відновлення України – підписано Меморандум про співпрацю. Передбачені Меморандумом кошти будуть спрямовані, зокрема, на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення:

·      муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо);

·      громадських будівель з урахуванням енергоефективності;

·      інфраструктури водопостачання та водовідведення;

·      транспортних мереж і міського громадського транспорту.

Окрім цього, Меморандум передбачає співпрацю України та ЄІБ щодо використання спеціального трастового фонду від ЄІБ «EU for Ukraine Fund», а також кредитування проєктів в Україні за підтримки гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+). https://mtu.gov.ua/news/34428.html

- Україна та ООН створять Фонд відновлення громад.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун обговорили реалізацію спільного підходу до відновлення України на рівні громад. 

Він передбачає створення Фонду відновлення громад, який є ключовим кроком на шляху до тривалого відновлення та стійкості громад. Його пріоритетами стануть відновлення житла, критичної, соціальної інфраструктури, а також гуманітарне розмінування та підтримка місцевого бізнесу. 

Для потреб Фонду планується мобілізувати 300 млн доларів протягом наступних 5 років. Початкове стартове фінансування становить 50 млн доларів.

https://mtu.gov.ua/news/34426.html

6). Мінсоцполітики інформує:

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович представила стратегію соціального відновлення України на Міжнародній конференції у Лондоні. https://www.kmu.gov.ua/news/rozvytok-liudskoho-kapitalu-oksana-zholnovych-predstavyla-stratehiiu-sotsialnoho-vidnovlennia-ukrainy-na-mizhnarodnii-konferentsii-u-londoni

- Корисні онлайн-сервіси для отримання соціальних послуг.

Отримати статус ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання можна у застосунку та на порталі Дія: https://diia.gov.ua/.

Українці, які набули пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/.

Оформити субсидію онлайн можна на сайті Мінсоцполітики України у рубриці «Е-Сервіси». Більше деталей: https://www.msp.gov.ua/news/17660.html.

Оформити соціальну допомогу при народженні дитини на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк, можна у відповідному розділі «Допомога при народженні дитини» на вебпорталі Мінсоцполітики: https://e-services.msp.gov.ua/.

Сервіс «єМалятко» на порталі «Дія» https://diia.gov.ua/services/yemalyatko дає можливість онлайн зареєструвати народження дитини та отримати свідоцтво про народження дитини, а також замовити інші державні послуги, потрібні для новонародженої дитини.

Детальніше за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22906.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid04mNfJyygbgibhwe5yfjsqb7GFrm4kNXD4vGQJArkU2s18GYJsWkSdQZNppdSyGhbl

Опубліковано дашборд з адресами реєстраторів надавачів соціальних послуг. Користувач має можливість: 1) отримати необхідну інформацію про суб'єктів реєстрації; 2) зручно переглядати контактні дані реєстраторів та графіки прийому; 3) знайти найближчого реєстратора за адресою; 4) переглянути всіх реєстраторів в регіоні.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid029daASgxFusvVFQsm7z7jVhyaJzGoCvguKVGLh7AwPdakhwHq7X4CqKKTNGReHv8Rl

7). Мінцифри:

- Підтримка ВПО та громад: 10 організацій зможуть отримати кошти на реалізацію свого проекту (це може містити розробку нових продуктів або покращення наявних цифрових рішень, як-от чат-боти, сайти та застосунки).

Фонд Східна Європа та ЄС оголошують конкурс проектів цифрових інструментів Civic Tech «Act to Support» для підтримки ВПО та громад.

Мета конкурсу – посилити спроможність організацій громадянського суспільства ефективно працювати з ВПО та місцевою владою громад, які приймають. Деталі за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/pidtrymka-vpo-ta-hromad-10-orhanizatsii-zmozhut-otrymaty-koshty-na-realizatsiiu-svoho-proektu

8). Державна податкова служба України інформує: Щодо ставок основних податків в Україні порівняно зі ставками податків в країнах ЄС.

До основних бюджетоутворюючих платежів, які контролюються ДПС України, найбільшу питому вагу у 2022 році в надходженнях до загального фонду держбюджету становлять податок на додану вартість (30,8 %), податок та збір на доходи фізичних осіб (21,4 %), податок на прибуток (16,9 %).

У статті ДПС наводить ставки зазначених податків в Україні та в країнах ЄС та зазначає, що за результатами порівняння встановлено, що в цілому Україна має середньоєвропейський рівень оподаткування (при таких ставках: ПДВ – 20 % (загальна), податок та збір на доходи фізичних осіб – 18 %, податок на прибуток – 18 %). Детальніше: https://t1p.de/n9ftw

За підсумками засідання КМУ від 19 червня 2023 року, зокрема:

-  Уряд затвердив порядок виплати  одноразової матеріальної допомоги в розмірі 5000 грн для осіб, які мешкають у зоні підтоплення в Херсонській та Миколаївській областях. http://surl.li/ifika

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-nadannia-materialnoi-hroshovoi-dopomohy-postrazhdalomu-naselenniu-vnaslidok-pidryvu-rosiiskoiu-federatsiieiu-hrebli-kakhovskoi-hidroelektrostantsii-i190623-626 - ПКМУ від 19 червня 2023 р. № 626

Постановою КМУ від 19 червня 2023 р. № 617 «Про виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії» виділено Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури з фонду ліквідації наслідків збройної агресії 10 041 000 тис. грн на нову бюджетну програму для фінансового забезпечення будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури. https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-fondu-likvidatsii-naslidkiv-zbroinoi-t190623

- Уряд дав старт запровадженню в Україні інституту помічника ветерана – прийнято  постанову КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя».

До обов’язків помічника входитиме індивідуальний професійний супровід ветеранів та членів їхніх сімей у межах переходу від військової служби до цивільного життя.

З 1 липня проект стартує у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Фінансування інституту помічника ветерана передбачено за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів та за кошти партнерів з розвитку.

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-dav-start-zaprovadzhenniu-v-ukraini-instytutu-pomichnyka-veterana

- Схвалено оновлений проект Листа про наміри Уряду України і НБУ до МВФ та проект Меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику.

У документах зафіксовані зобов’язання України, які Україна вже реалізує та буде реалізовувати в майбутньому.  Прем'єр-міністр України у своєму виступі  під час засідання КМУ зазначив, що очікується найближчим часом отримати наступний транш від фонду на суму 900 млн доларів.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-proektu-lysta-pro-namiry-uriadu-ukrainy-i-natsionalnoho-banku-ukrainy-do-t190623

Департамент з питань бюджету та оплати праці