431

На минулому засіданні Уряду розглянуто проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку погодження перепрофілювання, консервації або припинення діяльності вугледобувних підприємств протягом строку дії умов договору купівлі-продажу об'єктів приватизації».

Цей Порядок визначає механізм погодження перепрофілювання, консервації, припинення діяльності вугледобувних підприємств, у тому числі шахт, шахтоуправлінь, розрізів, що приватизовані як єдині майнові комплекси відповідно до Закону України "Про особливості приватизації вугледобувних підприємств", а також вугледобувних підприємств, що приватизовані шляхом продажу акцій, які належали державі у статутному капіталі акціонерних товариств, утворених у процесі приватизації чи корпоратизації державних вугледобувних підприємств згідно із зазначеним Законом, протягом строку дії умов договору купівлі-продажу вугледобувного підприємства.

Порядком встановлено, що власник вугледобувного підприємства в разі виникнення потреби у зміни технологічного процесу для випуску нової продукції або в разі недоцільності розробки родовища надсилає Міненерговугіллю та державному органу приватизації, який уклав договір купівлі-продажу, заяву про перепрофілювання, консервацію чи припинення діяльності вугледобувного підприємства. Разом із заявою подається обґрунтування доцільності такого перепрофілювання, консервації чи припинення діяльності.

Державний орган приватизації у встановлений термін розглядає таку заяву та письмово інформує власника вугледобувного підприємства та Міненерговугілля про можливість або неможливість такого перепрофілювання, якщо це передбачено умовами договору купівлі-продажу.

- Профспілки запропонували доповнити Порядок такою нормою, яка б передбачала, щоб одночасно власник інформував про свої наміри щодо перепрофілювання, консервації або припинення діяльності не тільки державні органи, а й профспілку. Оскільки такі дії тягнуть за собою можливі скорочення або вивільнення персоналу, можливі вади у виконанні умов колективного договору, чи погіршують існуючі умови праці і побуту працівників.

Коментар Першого заступника керівника СПО об’єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Г.В.Осового:

- Аргументація СПО профспілок і Профспілки працівників вугільної промисловості України була такою: - зазначена пропозиція відповідає пункту 11.1 Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об'єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості України та Закону України «Про колективні договори і угоди».

Однак, на засіданні Уряду профспілкова пропозиція не була підтримана, не зважаючи на наведену аргументацію.

У своєму виступі представник профспілок нагадав, що згідно з законом про профспілки, у випадку, коли планується масове скорочення персоналу, власник зобов’язаний не пізніше ніж за три місяці до цього повідомити профспілку та провести відповідні консультації з метою локалізації можливих негативних явищ для працівників.

Г.В.Осовий наголосив на тому, що профспілка має знати про наміри власників підприємств щодо можливих змін виробничого процесу. Це надасть можливість своєчасно вжити необхідних заходів щодо захисту працівників.

- Ми будемо пропонувати, щоб у доповненні до Галузевої угоди був виписаний механізм інформування профспілки власником у разі його намірів перепрофілювання, скорочення виробництва або ліквідації підприємства. У такому випадку за допомогою профспілки ми зможемо більш ефективно захистити людей, - сказав він.

 

ІАЦ